Let op! geld lenen kost geld

ECB rente en de kosten van geld lenen

13 november 2014 door Arjan van Rooijen

Het was afgelopen maand weer een veelgehoorde kreet: “de rente is historisch laag!” Na twee keer verlagen kwam de Europese Centrale Bank (ECB) namelijk met het bericht dat de rente gehandhaafd blijft op het huidige niveau van 0,05%. Dat is ongekend laag, lager is de rente nog nooit geweest!

Vervolgens dringt zich bij veel mensen de vraag op: wat betekent die lage rente voor mij? Welke invloed heeft de rente van de ECB op de consumptieve kredieten

De euro en de ECB

Sinds 1999 houdt de ECB zich bezig met het monetair beleid voor het Eurogebied. Met andere woorden: de ECB is verantwoordelijk voor het stabiel houden van de euro.

Ook banken betalen voor geldlenen: refirente

Wanneer het gaat over Europese rente, wordt vaak de refirente bedoeld. Deze rente wordt ook wel herfinancieringsrente genoemd.

Deze refirente is de rente die consumentenbanken moeten betalen wanneer zij geld lenen bij de ECB. Oftewel de prijs die banken betalen voor het lenen van geld. Dat geld kunnen ze vervolgens zelf weer uitlenen aan hun klanten.

Geld lenen beïnvloedt geld lenen

Deze ‘inkoopprijs’ van het uit te lenen geld speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de rentetarieven van een kredietverstrekker. Op deze manier heeft de rente van de ECB dus invloed op de rente die jij betaalt voor je lening.

Profiteren van lage rente?

Nu de economie binnen de eurozone zwak is, stelt de ECB makkelijk geld ter beschikking om uit te lenen. Dat betekent dat banken lenen tegen lage rentetarieven.

Nu hebben er nog veel meer factoren te maken met hoe hoog de rente is die jij uiteindelijk voor je lening betaalt. Maar als consument kun je zeker ook profiteren van die historisch lage rente!


Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.
Verplichte velden staan met een * aangegeven.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post.

Wat kun je lenen?


Over Krediet.nl

Krediet.nl heeft zeer ruime ervaring in het adviseren over krediet. Met onze vlotte werkwijze, afhandeling en goede nazorg kunt u rekenen op onze uitstekende service en het advies dat bij u past.

Onze voordelen:

  • Geen afsluitkosten of advieskosten
  • Aantrekkelijke rente
  • Onafhankelijk
  • Eén aanspreekpunt
  • Ervaren kredietspecialisten
  • Gekwalificeerde adviseurs

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.