Geld lenen kost geld

ECB rente en de kosten van geld lenen

13 november 2014

Het was afgelopen maand weer een veelgehoorde kreet: “de rente is historisch laag!” Na twee keer verlagen kwam de Europese Centrale Bank (ECB) namelijk met het bericht dat de rente gehandhaafd blijft op het huidige niveau van 0,05%. Dat is ongekend laag, lager is de rente nog nooit geweest!

Vervolgens dringt zich bij veel mensen de vraag op: wat betekent die lage rente voor mij? Welke invloed heeft de rente van de ECB op de consumptieve kredieten

De euro en de ECB

Sinds 1999 houdt de ECB zich bezig met het monetair beleid voor het Eurogebied. Met andere woorden: de ECB is verantwoordelijk voor het stabiel houden van de euro.

Ook banken betalen voor geldlenen: refirente

Wanneer het gaat over Europese rente, wordt vaak de refirente bedoeld. Deze rente wordt ook wel herfinancieringsrente genoemd.

Deze refirente is de rente die consumentenbanken moeten betalen wanneer zij geld lenen bij de ECB. Oftewel de prijs die banken betalen voor het lenen van geld. Dat geld kunnen ze vervolgens zelf weer uitlenen aan hun klanten.

Geld lenen beïnvloedt geld lenen

Deze ‘inkoopprijs’ van het uit te lenen geld speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de rentetarieven van een kredietverstrekker. Op deze manier heeft de rente van de ECB dus invloed op de rente die jij betaalt voor je lening.

Profiteren van lage rente?

Nu de economie binnen de eurozone zwak is, stelt de ECB makkelijk geld ter beschikking om uit te lenen. Dat betekent dat banken lenen tegen lage rentetarieven.

Nu hebben er nog veel meer factoren te maken met hoe hoog de rente is die jij uiteindelijk voor je lening betaalt. Maar als consument kun je zeker ook profiteren van die historisch lage rente!

Geschreven door:
  • Arjan van Rooijen
  • Kredietadviseur
consumentenkrediet

Wat is consumentenkrediet?

2 september 2019 | Matthijs de Bruijn
bank-banking-blue-50987

Welke voorwaarden gelden er voor leningen?

23 augustus 2019
agreement-application-business-893894

Wat wil de bank van mij weten?

23 augustus 2019

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,9% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen