Let op! geld lenen kost geld

Mijn rente is gestegen, hoe kan dat?

7 juli 2014 door Arjan van Rooijen

Vorige week werd ik gebeld door Albert. Ruim twee jaar geleden heeft Albert bij mij een lening afgesloten. Nu blijkt de rente op zijn lening te zijn gestegen, meldt hij verontwaardigd.  “Arjan, Ik heb het overzicht van mijn lening ontvangen. Mijn rente is gestegen met 0,5%, terwijl de Europese Centrale Bank de rente heeft verlaagd. Dat is toch niet normaal!"

Waar een rentestijging vandaan komt

Een rentestijging is alleen mogelijk bij leningen met een variabele rente. Een doorlopend krediet is een voorbeeld van zo'n lening. Een bank kan deze variabele rente van tijd tot tijd wijzigen - zowel naar boven als naar beneden. Maar waarom gebeurt dat?

Het bepalen van een rentepercentage

Er zijn meerdere factoren die een rentepercentage bepalen. Een financieringsmaatschappij leent geld om het vervolgens aan jou uit te kunnen lenen. Zij betalen hier ook rente voor. Jij krijgt deze rente plus een opslag.

De opslag wordt onder andere bepaald door de kosten die een bank moet maken en het risico dat gedragen wordt op bijvoorbeeld wanbetalingen. Als een van deze kosten een bepaalde marge overschrijdt, verhoogt de bank jouw rente.

Veranderende rente voor iedereen

Een bank mag hierin niet selectief zijn, dus de opslag geldt voor iedereen. Hierdoor kan het dus zijn dat de rente omhoog gaat ondanks dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verlaagt.

De lening van Albert

Albert heeft een doorlopend krediet van € 25.000. Albert heeft zijn lening afgesloten in januari 2012 met een rente op jaarbasis van 5,4%. Een doorlopend krediet heeft zoals gezegd een variabele rente. Bij Albert is de rente sinds 2012 drie keer gewijzigd.

In maart 2012 is zijn rente gedaald naar 5,1 %. In oktober 2013 zag Albert de rente nog verder dalen naar 4,7%. Afgelopen mei ging het rentepercentage omhoog met de 0,5 % waar ik nu over gebeld word, naar 5,2 %.

Profiteren van een lage rente

Albert blijkt de afgelopen tijd te hebben geprofiteerd van een (extreem) lage rente. Ook na de stijging van mei staat de rente onder het niveau van januari 2012, het moment dat hij zijn doorlopend krediet heeft afgesloten. Als ik dit zo voor hem op een rijtje zet, geeft Albert opgelucht toe dat hij het zo nog niet had bekeken.

Mijn advies

Als je een krediet wilt afsluiten en twijfelt over de vorm van lenen, stel je dan de vraag of de rente variabel mag zijn, zoals bij het doorlopend krediet. Als je liever hebt dat de rente vaststaat, dan is een persoonlijke lening wellicht de beste optie.

Meer weten?

Meer uitleg over de verschillende vormen van lenen, over het doorlopend krediet met variabele rente en de persoonlijke lening met vaste rente, is te vinden op onze website. Of vraag een offerte aan en overleg met onze kredietadviseurs wat voor jou persoonlijk de beste lening is.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.
Verplichte velden staan met een * aangegeven.


Reacties

Vincent op 01-08-2014

Duidelijk verhaal! En goed om er over na te denken of je het jezelf wel kunt veroorloven of de rente mag stijgen en welke lening het beste bij de uitkomst van deze vraag past. Zo had ik het in elk geval nog niet bekeken. Voor een gewone consument is de variabele rente die je moet betalen bij het afsluiten van een krediet in je hoofd vaak ook de rente die je blijft betalen. Maar aangezien de rente in werkelijkheid variabel is, werkt dat natuurlijk niet altijd zo. Gaat de rente naar beneden dan zul je niemand horen klagen. Gaat de rente omhoog dan is die kans een stuk groter. :) Even goed over nadenken voordat je een krediet of lening af- of oversluit dus.


Wat kun je lenen?


Over Krediet.nl

Krediet.nl heeft zeer ruime ervaring in het adviseren over krediet. Met onze vlotte werkwijze, afhandeling en goede nazorg kunt u rekenen op onze uitstekende service en het advies dat bij u past.

Onze voordelen:

  • Geen afsluitkosten of advieskosten
  • Aantrekkelijke rente
  • Onafhankelijk
  • Eén aanspreekpunt
  • Ervaren kredietspecialisten
  • Gekwalificeerde adviseurs

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.