Geld lenen kost geld

Duizenden huishoudens minder met risico op restschuld in 2015 en 2016

1 december 2015

Dit jaar en volgend jaar komen vermoedelijk de huizen van 300.000 huishoudens weer ‘boven water’. Dat voorspellen economen van de Rabobank.

Voor deze huishoudens betekent dit dat ze geen risico meer lopen op een restschuld mochten ze hun huis verkopen.

Vele woningen weer ‘boven water’

Alleen in 2015 zou al voor 150.000 woningen het risico op restschuld verdwijnen. In hun kwartaalbericht over de woningmarkt schrijven de economen dat ze verwachten dat hier in 2016 nog eens 170.000 huishoudens bij komen.

Minder restschuld door hogere huizenprijzen

Dat minder gezinnen straks risico lopen op een restschuld, komt door de stijgende huizenprijzen. Bij het verkopen van een huis tegen een prijs die lager is dan de waarde van je hypotheek, is sprake van een restschuld. Maar de economen voorzien een gemiddelde prijsstijging op de woningmarkt van 2,75 procent in 2015 en liefst tot 4,75% in 2016.

Stijgende huizenprijzen

Niet alleen worden steeds minder huishoudens mogelijk geconfronteerd met een restschuld. Het aantal huizen dat van eigenaar verwisseld neemt ook toe. Voor dit jaar voorspellen de economen van Rabobank een toename van 19 procent ten opzichte van 2014. Mogelijk is de woningmarkt wat de verkoop betreft in 2016 terug op het niveau van voor de crisis.

Toch nog altijd veel restschuld problemen

Dat heeft vervolgens wel tot gevolg dat de huizenmarkt krapper wordt. Iets dat gunstig is voor de mensen die hun nog een restschuld boven het hoog hangt. De woningprijzen zullen vermoedelijk door blijven stijgen. Toch is de restschuldproblematiek nog altijd groot. In vergelijking met voor de crisis is de groep die eventueel met een restschuld achterblijft bij verkoop van hun woning, nog steeds twee keer zo groot.

Geld lenen tegen lagere rente

De woningmarkt trekt aan onder de invloed van meerdere factoren. Niet alleen zet de economische groei gestaag door, huishoudens hebben weer meer geld te besteden. Ook komt het vertrouwen in de woningmarkt terug. En natuurlijk speelt het geld lenen tegen lagere rente, nu de rente historisch laag staat, ook een belangrijke rol, aldus de economen.

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Maximale rente omlaag naar 10 procent

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

3 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen