Geld lenen kost geld

Maximale kredietvergoeding per 10 augustus naar 10%

Maximale rente omlaag naar 10 procent

3 augustus 2020

Het werd in mei al aangekondigd, maar op 10 augustus 2020 is het daadwerkelijk zo ver: de maximale rentevergoeding gaat van 14% naar 10%. Voor wie is dat goed nieuws?  En voor wie biedt dit mooie kansen?

Wanneer je geld leent, betaal je over het leenbedrag een bepaalde rente. Nu mogen kredietverstrekkers niet zomaar wat vragen; de kredietvergoeding is aan een maximum gebonden. Dat maximum is de wettelijke rente (2%) plus een opslag van 12%, bij elkaar opgeteld 14%. Maar dat verandert per 10 augustus. De wettelijke rente blijft gelijk, maar de opslag mag nog maar 8% zijn. Zo komt de maximale kredietvergoeding uit op 10%. Overigens is dit een tijdelijke verlaging tot en met 31 december 2020. 

Rente vaak lager

Nu rekenen kredietverstrekkers lang niet altijd de maximale rentevergoeding. Het rentetarief wordt ook bepaald door je leenbedrag en je looptijd. Hoe hoger het leenbedrag en hoe langer de looptijd, des te lager de rente. Bij doorlopende kredieten en persoonlijke leningen gaat het vaak om hogere leenbedragen die voor langere tijd vaststaan.  De rente op deze leningen is daarom meestal lager dan de maximale kredietvergoeding.

Dure kredieten

Andere vormen van consumptief krediet kennen juist een laag leenbedrag en een korte looptijd. Denk aan schulden op de creditcard, kopen op afbetaling, rood staan en minikrediet. De kredietverstrekker verdient dan relatief weinig aan rentekosten en verhoogt daarom het rentetarief. De verlaging van de maximale kredietvergoeding naar 10% is daarom vooral goed nieuws voor mensen die gebruikmaken van een creditcard, minikrediet en gespreid betalen. Belangrijk om te weten is dat de renteverlaging alleen geldt voor nieuw af te sluiten consumptieve kredieten en voor leningen met een variabele rente. Dus als je al een krediet hebt met een vaste, hoge rente, verandert je maandbedrag niet. 

Schulden aflossen met nieuwe lening

Heb je dan alleen iets aan de renteverlaging als je opnieuw iets koopt op afbetaling of met je creditcard betaalt? Nee. De meeste consumptieve kredieten mag je tegenwoordig boetevrij aflossen. Als je veel kleine en dure kredieten hebt, kun je een lening afsluiten waarmee je in een keer al je schulden aflost. De rente op je nieuwe lening is dan maximaal 10%, lager dan die op je oude kleine kredieten. Je bespaart dus lekker op je maandlasten. Bovendien is één lening met een vast maandbedrag veel overzichtelijker dan verschillende losse kredieten. Zo houd je beter grip op je financiën.

Voordeligere lening afsluiten

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om een lening af te sluiten met een lage rente? Neem dan contact met ons op via 0318 – 88 88 88 of vraag een offerte aan. Wij rekenen uit wat je kunt lenen en hoe hoog je maandlasten zijn en we adviseren je over de leenvorm die het best bij je past. Er zijn nu al kredietverstrekkers die hun maximale rente verlaagd hebben, dus je kunt direct een voordeligere lening afsluiten.

Moneyou stopt

Moneyou verdwijnt uit Nederland. Stap over naar een andere geldverstrekker

14 augustus 2020
Nationale Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

Nationale-Nederlanden stopt met Doorlopend Krediet

29 juni 2020
AFM private lease moet verantwoord zijn

AFM: ook private lease moet verantwoord zijn

28 mei 2020

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen