Geld lenen kost geld

Banken vaker gepasseerd bij afsluiten lening

13 september 2014

Mensen kiezen er steeds vaker voor grote bedragen te lenen bij familie, vrienden of zelfs onbekenden. Banken worden vaker gepasseerd voor een lening. Dit constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Officiële cijfers om de constatering te staven, zijn er niet. Maar ook notarissen valt het op dat steeds meer leningen buiten een bank om worden afgesloten.

Geld lenen bij (on)bekenden

Mensen lenen hun geld liever bij familie of vrienden. Ook het lenen van geld bij onbekenden is een alternatief. Dat gebeurt door middel van crowdfunding, waarbij mensen geld aan elkaar lenen op basis van vertrouwen. De rente wordt bepaald door degene die de lening aanvraagt en is vaak relatief hoog.

Risico’s van elkaar geld lenen

Geld aan elkaar lenen en van elkaar lenen brengt wel risico’s met zich mee. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie wijst erop dat de schuldeiser zonder officieel contract weinig zekerheid heeft of de lening wordt terugbetaald.

Verantwoord geld lenen

De AFM vermoedt dat het bij het lenen van anderen dan officiële kredietverstrekkers ook vaak gaat om mensen die een bank geen lening kunnen krijgen. Het is van belang dat de mensen die hen geld lenen zich dit realiseren.

Krediet.nl staat voor verantwoord en voordeling geldlenen. Wij helpen je aan de lening die het beste past bij je persoonlijke situatie. Vraag hier een offerte aan.

research

Uitkomsten Nibud onderzoek naar Persoonlijke leningen

1 december 2018
aflossen

Extra aflossen via MijnDefam

25 oktober 2018
agreement-application-business-893894

Minister verhoogt rente op studieleningen

16 oktober 2018