Geld lenen kost geld

Belgen lenen korter, en andere lening trends

7 juli 2015

Belgen zijn korter gaan lenen. In 2014 verkortte de gemiddelde looptijd van een hypothecaire lening van 23 naar 22 jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse woontrendonderzoek van adviesbureau Immotheker.

In vergelijking met 2007 is de looptijd van een lening bij onze zuiderburen met drie jaar verminderd.

Trends in geld lenen

Immotheker maakte de analyse van de Belgische hypotheekmarkt op basis van vierduizend klanten. De vermindering in de periode dat Belgen geld lenen, is slechts een van de vier trends die het adviesbureau signaleerde.

Lenen met lage rente

Zo is de inbreng van eigen middelen bij het afsluiten van een hypothecaire lening gedaald. Met name doorstromers brengen minder geld in. Toch steeg de aankoopprijs van een nieuwe woning wel licht. Volgens Immotheker is de lage rente de belangrijkste reden waarom de Belgen liever iets meer lenen.

Minder afbetalen

Een ander gevolg van de lage rente is volgens het onderzoek dat mensen met een lening minder afbetalen. Het gemiddelde bedrag dat de Belgen in 2014 per maand afbetaalden, daalde onder de 1000 euro.

Lenen op hogere leeftijd

Tot slot constateert Immotheker dat Belgen gemiddeld op nog weer hogere leeftijd een huis kopen. In 2013 was het nog 35 jaar, in 2014 sloten mensen gemiddeld pas op hun 36 voor het eerste een hypothecaire lening af voor een koopwoning.

logo-BKR

Gratis inzage BKR – registratie in 2019

15 mei 2019
abundance-bank-bank-notes-259249

Nederlandse consument heeft 30 miljard aan leningen openstaan

15 februari 2019
doorlopend krediet

Let op met leningen vergelijken

4 februari 2019

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,9% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen