Geld lenen kost geld

Is jouw rente fiscaal aftrekbaar?

De rente op een lening is fiscaal aftrekbaar als je het geld gebruikt voor de aanschaf of de verbetering van je woning. Het maakt daarbij niet uit of je een hypothecaire lening of een persoonlijke lening hebt afgesloten, in beide gevallen is de rente aftrekbaar. 

Wanneer kan je de rente aftrekken?

Rente over een lening is alleen aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden.

Het leendoel

De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als je een lening hebt afgesloten voor de verbouwing of verduurzaming van je eerste eigen woning. Dat wil zeggen: de koopwoning waar je staat ingeschreven en waar je ook daadwerkelijk woont. Gaat het om de aanschaf of de verbouwing van een tweede woning? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Bij welk leendoel mag je rente aftrekken?

Leendoel Rente aftrekbaar?
Auto, motor, caravan, boot etc nee
Renovatie/verbouwing zoals nieuwe keuken, badkamer of tuinaanleg ja
Energiebesparende maatregelen zoals nieuwe kozijnen, dubbel glas, zonnepanelen, isolatie ja
Opknappen huurwoning nee
Tweede woning/chalet/recreatiewoning nee
Aanbouw/serre/dakkapel ja
Verhuizing nee
Nieuwe inboedel nee

Aantoonbaarheid

Je moet kunnen aantonen dat je de lening hebt gebruikt voor woningverbetering. Bewaar dus alle bonnetjes van de verbouwing.

Aflossen binnen 30 jaar

Je mag de rente van een lening alleen aftrekken als je het leenbedrag binnen 30 jaar stapsgewijs helemaal aflost. Met een persoonlijke lening heb je een vaste looptijd. Je lost de lening dus stapsgewijs volledig af binnen een bepaald aantal maanden. De rente op een persoonlijke lening is daarom aftrekbaar als je ook aan de andere voorwaarden voldoet. 

Met een doorlopend krediet mag je afgeloste bedragen opnieuw opnemen en los je dus niet stapsgewijs af. De rente op een doorlopend krediet is daarom niet aftrekbaar.

Hoe werkt fiscale aftrekbaarheid?

De Belastingdienst heft belasting over jouw inkomen. Alles wat je in een jaar verdient, wordt bij elkaar opgeteld. Van dat totaalbedrag mag je bepaalde kosten aftrekken. Wat overblijft, is het belastbaar inkomen.

Ook de rente op een lening voor woningverbetering mag je aftrekken. Je regelt dat als je belastingaangifte doet. Door de renteaftrek daalt je belastbare inkomen en betaal je dus minder belasting. Voor alle duidelijkheid: dat belastingvoordeel wordt niet verrekend met het maandbedrag van je lening. Je betaalt altijd het volledige bedrag aan rente en aflossing.

Doordat je een belastingvoordeel hebt, is de investering in je woning beter betaalbaar. 

Lening aftrekbaar in box 3

Heb je geen geld geleend voor woningverbetering, maar voor een andere uitgave? Dan kun je op een andere manier een belastingvoordeel realiseren. Hoe zit dat? 

De belasting die betrekking heeft op je salaris en je eigen woning, valt in box 1. Maar je betaalt ook belasting over je eigen vermogen. Hieronder valt je spaargeld, aandelen, obligaties en een tweede woning. Je vermogen wordt belast in box 3. 

Ook bepaalde schulden vallen in box 3. Deze schulden mag je aftrekken van de waarde van je bezittingen. Je vermogen daalt en daardoor ben je minder kwijt aan vermogensbelasting.

Welke schulden mag je aftrekken?

De volgende schulden mag je aftrekken van je vermogen:

  • Een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Let op! Alléén de leningen die niets te maken hebben met je eerste huis, vallen in box 3 en mag je aftrekken van je eigen vermogen.
  • Het bedrag dat je rood staat op je betaalrekening.
  • Schulden die je hebt gemaakt om aandelen te financieren.
  • Een lening om een tweede huis te financieren.
  • Je studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO, voorheen IB-Groep).
  • Nog niet betaalde erfbelasting.
  • Een hypotheekschuld die niet in box 1 valt. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld niet meer in de woning woont of als je een spaarhypotheek hebt die niet meer aan de voorwaarden voor box 1 voldoen.

Welk bedrag mag je aftrekken?

Je kunt niet je hele lening aftrekken van je vermogen, maar alleen het bedrag boven een bepaalde drempel. Voor fiscale partners is dat 6.800 euro en zonder fiscale partner is dat 3.400 euro (2023). Alleen het bedrag daarboven mag je aftrekken van je eigen vermogen. De Belastingdienst past dat bedrag ieder jaar aan.

Wil je weten wat de exacte belastingregels zijn voor het aftrekken van je lening? Raadpleeg dan een belastingadviseur of de website van de Belastingdienst.

Aftrekken rente van doorlopend krediet

De rente op een doorlopend krediet is nooit fiscaal aftrekbaar. Ook niet als je van het geleende geld je huis verbouwt of verduurzaamt. Een doorlopend krediet voldoet namelijk niet aan de voorwaarde dat je het leenbedrag stapsgewijs aflost. Want met een doorlopend krediet kun je immers afloste bedragen opnieuw opnemen. Het is dan onduidelijk welke bedragen je voor je huis bestemd hebt en dus ook welke rente je zou mogen aftrekken.

Een hypotheek en een persoonlijke lening hebben een vast aflosschema, waar je niet van af kunt wijken. Je mag dan de rente aftrekken omdat zeker is dat je je lening in stappen aflost binnen een looptijd van maximaal 30 jaar. Voorwaarde is dan nog wel dat je het leenbedrag hebt gebruikt voor aanschaf, onderhoud, verbouwing of verduurzaming van je eigen woning.

Offerte voor verbouwingslening bij Krediet.nl

Heb jij plannen om je woning te verbeteren of te verduurzamen? Vraag dan een offerte aan voor een lening. Wij nemen dan contact met je op om alle aspecten van de lening met je te bespreken, onder andere wanneer je de rente af mag trekken.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1386 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Zeer tevreden over de dienstverlening het ging snel.

Aa Badraqeh 17 dagen geleden
Trustpilot rating

De eerste aanvraag verliep vlot. Maar aan de hand daarvan moesten tot 3x toe meer gegevens aanleveren en dat duurde steeds 2-4 dagen. Kan dat niet in de eerste aanvraag of tot max nog 1x uitvragen?

Yvonne 21 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen