Zonnepanelen en btw, wat is er veranderd?

9 januari 2023

Zonnepalen aanschaffen was altijd aantrekkelijk omdat je de btw terug kon vragen, maar vanaf 1 januari 2023 zit er geen btw meer op de zonnepanelen, de omvormer en de installatiekosten. De btw terugvragen hoeft dus niet meer, maar onder de streep ben je even duur uit.

In de ogen van de Belastingdienst ben je ondernemer als je zonnepanelen hebt. Want als ze meer stroom opwekken dan je verbruikt, wordt het overschot tegen een bepaalde prijs aan het elektriciteitsnet geleverd. Omdat je in feite stroom verkoopt, ben je ondernemer. En als ondernemer kun je de btw terugkrijgen die je betaalt over de goederen die je voor je onderneming hebt aangeschaft. In jouw geval zijn dat de zonnepanelen.

Geen btw meer op zonnepanelen

Op zonnepanelen, de omvormer en de installatie werd tot 1 januari 2023 nog 21% btw geheven. Inmiddels heeft een op de vijf huishoudens in Nederland deze energie-opwekkers op het dak en zijn nog velen van plan ze aan te schaffen. Dat betekent dat heel veel mensen de btw terugvragen. Veel onnodige rompslomp, zowel voor de consument als voor de Belastingdienst. Daarom is besloten de btw terug te brengen naar 0%. Zonder btw valt de prijs een stuk lager uit, waardoor je onderaan de streep even veel kwijt bent. Alleen hoef je nu geen btw meer terug te vragen en dat scheelt een hoop gedoe.

Salderingsregeling blijft nog

De terugleververgoeding die je krijgt voor jouw 'overschot' aan stroom (saldering) verschilt nogal per energieleverancier. Die verschillen zijn extra groot nu de stroomprijzen veel hoger liggen dan voorheen. De salderingsregeling blijft in ieder geval nog tot 1 januari 2025. Daarna wordt de regeling waarschijnlijk afgebouwd. Vanaf 2031 kan je dan niets meer salderen en krijg je een vergoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert. Let op: het gaat om een voorstel. Hoe de nieuwe afspraken precies worden, is nog niet bekend. Het streven is wel dat de terugverdientijd van zonnepanelen gelijk blijft.

Hoger energielabel, hogere woningwaarde

Zonnepanelen aanschaffen is financieel gunstig omdat je energierekening omlaag gaat, omdat zonnepanelen zonder btw goedkoop zijn en omdat je profiteert van de salderingsregeling. Ga je de woning verder verduurzamen door te isoleren en een warmtepomp aan te schaffen? Dan bespaar je nog meer energie en kun je een hoger energielabel krijgen. Dat maakt dat je huis extra in waarde stijgt. In het 3e kwartaal van 2022 stegen, vergeleken met een jaar eerder, de prijzen van woningen met een G-label gemiddeld nog geen 4%, terwijl de prijs van een woning met A-, B- of C-label toenam met meer dan 10%. Woningen met een hoog energielabel staan bovendien minder lang te koop.

Vraag een offerte aan bij Krediet.nl

Wil je geld lenen voor zonnepanelen of een lening afsluiten voor verduurzaming van je woning? Vraag Krediet.nl dan naar speciale groene leningen, zoals Greenloans. Deze lening heeft een mooie rente en je kunt kiezen voor een lange looptijd zodat je maandlasten laag blijven. Bovendien is de rente fiscaal aftrekbaar. Wil je weten wat jij kunt lenen en wat een geschikte financiering voor jou is? Vraag dan een offerte aan bij Krediet.nl. Je ontvangt binnen een dag een voorstel en wordt door ons gebeld voor een persoonlijke adviesgesprek.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist