Voorwaarden van de groene lening
Wat groene leningen gemeenschappelijk hebben is dat je het geld verplicht moet besteden aan energiebesparende maatregelen en dat je daarbij moet kiezen uit een bepaalde lijst. Maar tussen een SVn lening en een Greenloans lening zijn ook een paar belangrijke verschillen.
Beschikbaarheid. Een Greenloans lening kan door iedereen in Nederland afgesloten worden, terwijl niet iedere gemeente of provincie een Duurzaamheidslening heeft. De overheidsregelingen zijn bovendien afhankelijk van een fonds. Als daar geen geld meer in zit, kunnen er geen leningen meer worden uitgegeven.
Vaste lage rente. Greenloans heeft een lage rente, ongeacht je leenbedrag en je looptijd. Bij SNv betaal je met een lager leenbedrag een hogere rente op je groene lening. Ook als je een langere looptijd kiest, gaat de rente van je groene lening bij SVn omhoog.
Keuzevrijheid. Bij Greenloans bepaal je zelf welke energiebesparende maatregelen je kiest en of dat er één of meer zijn. Wil je met een SVn lening zonnepanelen aanschaffen? Dan mag je 75% van het leenbedrag daaraan besteden, de rest moet je investeren in een andere maatregel. Ook mag de soms maar 30% van de lening besteden aan een warmtepomp.
Looptijd. Bij Greenloans mag je ook voor bedragen tot 50.000 euro een looptijd kiezen van 15 jaar. Je maandbedrag is dan laag. En doordat je energierekening goedkoper wordt, kun je die kosten vaak volledig compenseren.
Bij SVn is de looptijd voor bedragen tot 5.000 euro 7 jaar. En voor bedragen van 5.000 tot 15.000 euro 10 jaar. Met die kortere looptijd zijn je maandlasten hoger. Ondanks lagere energiekosten ben je dan toch meer kwijt per maand.
Toestemming. Bij lening bij SVn moet je voldoen aan de toetsingscriteria van je gemeente of provincie. Dat kan ingewikkeld en tijdrovend zijn. Bij Greenloans hoef je alleen maar aan te geven dat je het geld besteedt aan een maatregel uit de lijst van systemen.
Snel op je rekening. Je Greenloans lening kan binnen een paar dagen na aanvraag op je rekening staan. Een SVn lening aanvragen kost meer tijd. Je moet 1 tot 2 maanden wachten op je geld.
Boetevrij extra aflossen. Tussentijds extra aflossen kan boetevrij.
Rente groene lening fiscaal aftrekbaar
Een groene lening is een persoonlijke lening die per definitie bedoeld is voor woningverbetering. Daarom is de rente van je groene lening fiscaal aftrekbaar en realiseer je een aardig belastingvoordeel. Dat opgeteld bij de lagere energielasten en de hogere woningwaarde maakt de groene lening meer dan de moeite waard.
Alternatief voor een groene lening
Een groene lening moet je besteden aan energiebesparende maatregelen. Wil je niet alleen geld lenen voor energiebesparing, maar bijvoorbeeld ook voor een nieuwe keuken of badkamer? Dan kun je beter kiezen voor een ‘gewone’ Persoonlijke Lening. Met zo’n lening mag je zelf bepalen waar je het geld aan uitgeeft.
Een persoonlijke lening hoeft niet duurder te zijn dan een groene lening. Voor hogere bedragen kun je bij Krediet.nl zelfs leningen krijgen met een lagere rente dan die bij Greenloans.
Als wij jou adviseren nemen we jouw plannen als uitgangspunt en zoeken daar de beste oplossing bij. We kijken dan niet alleen naar het aanbod aan groene leningen, maar naar het totale aanbod aan persoonlijke leningen. Lage maandlasten, goede voorwaarden en verantwoord lenen staan in ons advies centraal.
Wil je een groene lening aanvragen of meer weten over je mogelijkheden? Vraag dan een offerte aan of neem contact met ons op.
Vrijblijvende offerte aanvragen