Geld lenen kost geld

Per 1 januari 2022 geen Doorlopend Krediet meer bij DEFAM

Per 1 januari 2022 geen Doorlopend Krediet meer bij DEFAM

14 december 2021

Het Doorlopend Krediet neemt af in populariteit, zowel bij consumenten als bij kredietverleners. Veel partijen bieden deze leenvorm al niet meer aan. Nu stopt ook DEFAM vanaf 1 januari 2022 met de Flexibele Lening. Voor bestaande klanten verandert er niets.

Het Doorlopend Krediet is van oorsprong bedoeld om jou als consument meer financiële ruimte te bieden. Want met zo’n krediet heb je altijd geld achter de hand voor onverwachte grote uitgaven of als je jezelf of je kind eens wat extra’s gunt. Je kunt tot een bepaalde kredietlimiet zoveel geld opnemen als je wilt en wanneer je wilt. En je mag ook onbeperkt boetevrij aflossen. Omdat je alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag, kan de leenvorm gunstiger zijn dan een Persoonlijke Lening waar je over het volledige bedrag rente betaalt.

Persoonlijke Lening vaak beter

In de praktijk blijkt het Doorlopend Krediet echter niet te werken als een reservekas. In plaats van af en toe een plukje geld op te nemen, kiezen veel mensen ervoor de totale kredietlimiet in één keer te gebruiken en dan maandelijks af te lossen. Maar als je het krediet zo gebruikt, kun je beter een Persoonlijke Lening afsluiten. Je weet dan precies waar je aan toe bent omdat je maandlasten en je looptijd vaststaan. Met een Doorlopend Krediet staat wel je maandbedrag vast, maar aflossen kan dan een probleem zijn. Je mag afgeloste bedragen namelijk steeds opnieuw mag opnemen. Er is dan geen einddatum en je komt maar niet van het krediet af. De rente kan bovendien stijgen of dalen. Je kosten zijn daarom vooraf niet bekend en met een hogere rente wordt de looptijd ook weer langer.

DEFAM stopt met Flexibele Lening

De meeste kredietaanbieders zijn vanwege de nadelen gestopt met het Doorlopend Krediet. Ook DEFAM volgt nu en biedt deze leenvorm vanaf 1 januari 2022 niet meer aan. Overigens was hun Flexibel Krediet al behoorlijk aangepast. Zo kun je alleen nog tijdens de eerste 36 maanden van de looptijd onbeperkt geld opnemen tot de kredietlimiet. Daarna wordt bekeken of je financiële situatie gezond genoeg is om het Flexibel Krediet te verlengen. Is dat niet zo, dan kun je geen geld meer opnemen en ga je het krediet aflossen. 

Overstappen naar Persoonlijke Lening 

Heb je op dit moment een Flexibele Lening van DEFAM? Dan verandert er voor jou niets, je kunt de lening gebruiken zoals indertijd is afgesproken. Je kunt alleen je kredietlimiet niet meer verhogen. Gebruik je een fors deel van de kredietlimiet? Vraag ons dan of je over kunt stappen naar een Persoonlijke Lening. Wij gaan na of dat met jouw inkomen mogelijk is. We komen binnen twee dagen met een offerte en bespreken de voor- en nadelen van de overstap met jou in een persoonlijk adviesgesprek.

Andere aanbieder

Wil je een Doorlopend Krediet afsluiten omdat die leenvorm het beste past bij je leendoel? Dan kun je ook na 1 januari aankloppen bij Krediet.nl. Er zijn nog een paar partijen die deze flexibele manier van lenen mogelijk maken. Heb je een Doorlopend Krediet bij DEFAM of een andere geldverstrekker en wil je overstappen naar een Persoonlijke Lening. Ook dan zitten we voor je klaar met advies en een mooie offerte.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 6 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen