Geld lenen kost geld

Tweede woning financieren

Een tweede woning kan voor uiteenlopende doelen worden gekocht: als vakantiewoning (voor jezelf of voor de verhuur), als woning voor een kind of ouder of als belegging. Hoe financier je een tweede huis? Voor een eerste woning sluit je een hypotheek af en zijn de rentekosten fiscaal aftrekbaar. Voor een tweede of recreatiewoning is het een stuk lastiger om een hypotheek te krijgen en zijn de rentekosten niet aftrekbaar. Een financiering door middel van een consumptief krediet is een goed alternatief als een hypotheek niet lukt. We zetten de verschillen op een rijtje.

Hypotheek of consumptief krediet?

Je kunt je tweede of recreatiewoning financieren door een tweede hypotheek af te sluiten, maar tegenwoordig is dat bij steeds minder banken mogelijk. De bank zal in de meeste gevallen de tweede of vakantiewoning niet geheel willen financieren met een hypotheek. Een deel van de kosten zul je uit eigen vermogen moeten inbrengen. Hiervoor kun je de overwaarde op je eerste woning of spaargeld gebruiken. Is dit geen optie, dan kun je een consumptief krediet afsluiten.

Een consumptief krediet heeft ook voordelen ten opzichte van een hypotheek. De rente van een hypotheek ligt dan wel wat lager dan de rente van een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet, maar de looptijd van een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet is een stuk korter; maximaal 10 tot 15 jaar. Hierdoor liggen de uiteindelijke kosten die je betaalt dus lager bij een lening. En je hoeft geen extra afsluitkosten te betalen of langs een notaris om de akte te laten passeren.

Persoonlijke Lening

Kies je voor een Persoonlijke Lening, dan kies je voor zekerheid: je krijgt een vaste rente, een vaste looptijd en vaste maandbedragen. Je leent eenmalig het bedrag dat je nodig hebt voor de financiering van je tweede woning en daarmee ben je eigenaar. Tussentijds kun je altijd extra aflossen en daar zijn geen kosten aan verbonden, dat mag boetevrij.

Doorlopend Krediet

Wil je niet alleen geld lenen voor een vakantiehuis maar wil je daarnaast nog extra geld lenen? Dan kies je voor een Doorlopend Krediet met een variabele rente en met een looptijd die niet vaststaat. Je hebt zelf controle over de lening: jij bepaalt welk bedrag je opneemt en wanneer je dat doet. Heb je al bedragen afgelost maar heb je het bedrag weer nodig? Dat kan kun je weer vrij opnemen tot aan de afgesproken kredietlimiet. Bij deze leenvorm kun je ook boetevrij extra aflossingen op de lening doen.

Fiscale aspecten tweede woning

Bij de hypotheek op je eerste woning heb je belastingvoordeel in de vorm van fiscale aftrek van de rentekosten. Bij een tweede huis heb je geen recht op renteaftrek. Dit geldt ook voor de lening voor je vakantie- of recreatiewoning; de rentekosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.

 

Lage rentetarieven en gunstige voorwaarden

Heb je een lopende hypotheek bij de Rabobank of ING  en lukt het afsluiten van een tweede hypotheek niet? Wij bieden je lage rentetarieven en gunstige voorwaarden bij het afsluiten van een consumptief krediet. Je betaalt bij ons geen afsluit- en advieskosten. 

 

Meer advies nodig?

Hoe wil jij je tweede huis financieren? Onze kredietspecialist of hypotheekspecialist bekijkt graag samen met jou alle mogelijkheden en geeft je uitgebreid advies.

 

Offerte aanvragen

Weet je welke lening je wilt afsluiten om je vakantiewoning te financieren, dan kun je online vrijblijvende een offerte aanvragen. Wij sturen je een aanbod van onze partnerbanken en na jouw akkoord op één van de aanbiedingen regelen wij jouw lening.

Offerte aanvragen