Geld lenen kost geld

Wat is boetevrij aflossen?

Je hebt een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afgesloten. Iedere maand betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing. Maar wat gebeurt er als je in een keer meer wilt afbetalen? Worden er dan kosten in rekening gebracht of mag je boetevrij aflossen? En hoeveel mag je boetevrij aflossen?

Wat betekent boetevrij aflossen?

Een persoonlijke lening kent een vaste rente en een vaste looptijd. De kredietverstrekker weet dus vooraf al hoeveel rente er binnen gaat komen. Maar dat verandert als je sneller aflost. In feite mist de kredietverstrekker dan rente-inkomsten. Om dat gemis te compenseren brachten banken in het verleden vaak kosten in rekening (een boete) als je je lening tussentijds extra afloste.

Gaandeweg stapten steeds meer kredietverstrekkers af van de boete bij extra aflossen. Krediet.nl biedt zelfs alleen nog maar persoonlijke leningen aan waarop je boetevrij mag aflossen. Heb je eens een financiële meevaller of wil je eerder van je lening af zijn? Dan mag je zoveel extra aflossen als je wilt, zonder dat daarvoor kosten in rekening gebracht worden.

Een doorlopend krediet is een andere soort leenvorm. Op een doorlopend krediet kun je altijd al zoveel je wilt boetevrij aflossen.

Waarom vervroegd aflossen? 

Waarom zou je een persoonlijke lening vervroegd afbetalen? Daar zijn 3 goede redenen voor: 

Lagere rentekosten. Als je tussentijds extra aflost op je lening, verlaag je de uitstaande schuld in een klap. Het maandbedrag blijft dan gelijk, maar de looptijd wordt korter. Je hoeft dus minder maanden rente te betalen en je totale rentekosten gaan omlaag. Los je de hele lening in een keer af? Dan betaal je helemaal geen rente meer en ben je van je lening af.

Meer geld om uit te geven. Met een persoonlijke lening of doorlopend krediet kun je plannen realiseren. Maar je zit wel geruime tijd vast aan extra maandlasten. Door je lening of krediet versneld helemaal af te lossen, creëer je weer ruimte in je budget. Het geld dat je anders kwijt was aan rente en aflossing, kun je dan lekker uitgeven.

Hogere hypotheek. Wil je een woning kopen, dan kijkt de hypotheekverstrekker naar je inkomen, maar ook naar je vermogen en je schulden. Heb je nog een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, dan valt je hypotheekbedrag lager uit. Om een hogere hypotheek te krijgen, kun je het beste al je schulden aflossen.

Persoonlijke lening boetevrij aflossen

Als je boetevrij extra af wilt lossen op je persoonlijke lening, hoef je daar geen toestemming voor te vragen. Je kunt gewoon vanaf je betaalrekening geld overmaken. Denk eraan om dan wel je contractnummer te vermelden. Na de extra aflossing wordt de lening automatisch aangepast en is je looptijd verkort.

Je kunt een deel van de lening boetevrij aflossen of het gehele nog openstaande bedrag. In het eerste geval behoud je hetzelfde maandbedrag, maar wordt de looptijd korter. In het tweede geval is je persoonlijke lening beëindigd. Je kunt de afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. Heb je op een gegeven moment een financiering nodig, dan moet je opnieuw een lening aanvragen.

Doorlopend Krediet boetevrij aflossen

Een doorlopend krediet is een heel flexibele leenvorm. De rente kan stijgen of dalen, tot de kredietlimiet mag je zoveel opnemen als je wilt én je mag zoveel aflossen als je wilt. Dat is boetevrij en is zelfs altijd al boetevrij geweest.

Verder lezen?

Deze vraag is gerelateerd aan de volgende pagina's:

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1314 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Aanvraag duurde aardig lang maar alles goed en makkelijk verlopen met duidelijke aanwijzingen

Ties Blaauw 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Heel fijn contact, snel bereikbaar en duidelijke uitleg. Alles netjes en snel geregeld!

Jan Bogerd 25 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen