Geld lenen kost geld

Recreatiewoning financieren

Je hebt je oog laten vallen op een leuk huisje op een recreatieterrein. Maar hoe kun je die recreatiewoning financieren als je onvoldoende spaargeld hebt? Regel je dat met een hypotheek of sluit je een lening af? Een lastige keuze. Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje, zodat jij kunt nagaan welke keuze aansluit op jouw wensen en op jouw financiële en persoonlijke situatie.

vanaf

6,6%

Persoonlijk advies
Geen afsluitkosten
Offerte binnen 24 uur
4.9 op Trustpilot

Wat is een recreatiewoning?

Een recreatiewoning is een huisje van minimaal 14 m2, gelegen op een officieel recreatieterrein. Het heeft een eigen toegangsdeur, toilet en keuken en is geschikt voor particuliere bewoning. Het huisje is bedoeld voor vakanties. Permanente bewoning is (meestal) verboden. 

Met een recreatiewoning moet je je houden aan de regels van het recreatieterrein. Het kan zijn dat je het niet mag verhuren of dat huisdieren niet welkom zijn. Als je voor jouw vakanties een huisje koopt buiten een recreatieterrein is dat geen officiële recreatiewoning. Je bent dan vaak veel vrijer hoe je die vakantiewoning zelf gebruikt of verhuurt. 

Hoe financier je een recreatiewoning?

Je kunt een recreatiewoning financieren met een hypotheek of met een persoonlijke lening. Wat zijn de voor- en nadelen?

Hypotheek voor recreatiewoning

Heb je overwaarde op je eerste woning? Door je hypotheek te verhogen komt dat geld vrij voor de financiering van je recreatiewoning. Een andere mogelijkheid is om een aparte hypotheek af te sluiten, speciaal voor de recreatiewoning. Waar moet je dan over nadenken?

Geen volledige financiering met hypotheek

Een volledige financiering van de recreatiewoning kan niet met een hypotheek. De bank is bereid maximaal tussen de 70 en 90 procent van de taxatiewaarde uit te lenen.

Voorwaarden hypotheek

Hypotheekverstrekkers kunnen speciale voorwaarden verbinden aan een hypotheek voor een recreatiewoning. Zo ligt de hypotheekrente vaak wat hoger dan bij een hypotheek voor de eerste woning. En soms mag je het huisje niet verhuren aan anderen. 

Lage maandlasten, hoge totale kosten

Met een hypotheek voor een recreatiewoning heb je relatief lage maandlasten, want hypotheekrente is lager dan de rente op een lening. Maar door de lange looptijd betaal je vele jaren rente. Je kunt dan toch nog duur uit zijn. Lage maandlasten krijg je ook als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek. Maar je hypotheekschuld moet je uiteindelijk toch afbetalen. Heb je dat geld dan wel?

Extra kosten

Met een hypotheek heb je bijkomende kosten. Je betaalt namelijk ook voor de makelaar/taxateur, de notaris voor advies- en afsluitkosten. En dan moet je ook nog 10,4% overdrachtsbelasting betalen. Alles bij elkaar opgeteld ben je voor een hypotheek dus misschien meer kwijt dan voor een lening. Laat daarom vooraf goed de financiering van je recreatiewoning berekenen.

Geld lenen voor een recreatiewoning

Een tweede mogelijkheid om je recreatiewoning te financieren, is met een consumptief krediet. Je kunt dan kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening voor recreatiewoning

Een persoonlijke lening is de meeste geschikte manier om een recreatiewoning te financieren. Want deze leenvorm is speciaal bedoeld voor een eenmalige uitgave met duidelijk kosten. De bank keert in een keer het leenbedrag aan je uit, zodat je het huisje direct kunt kopen. De rente, de looptijd en je maandlasten staan vast. Je hebt dus zekerheid over je kosten. 

Een persoonlijke lening voor een recreatiewoning heeft een aantal voordelen. Anders dan met een hypotheek is het leenbedrag niet afhankelijk van de waarde van de woning. Je hoeft dus niet per se eigen geld in te brengen. Als jouw financiële situatie dat toestaat, kun je de totale aankoopsom lenen en is een volledige financiering van de recreatiewoning dus mogelijk. 

Een persoonlijke lening los je bovendien sneller af dan een hypotheek, meestal binnen tien jaar. Je looptijd wordt nog korter als je tussentijds extra aflost. Dat is altijd boetevrij. Je bent met een persoonlijke lening voor de recreatiewoning dus sneller schuldenvrij en bent vaak minder kwijt aan rente dan met een hypotheek. Wel zijn je maandlasten tijdens de looptijd hoger.

Ga je geld lenen voor een recreatiewoning dan heb je nog een voordeel. De aanvraag kan al binnen een paar dagen afgerond zijn. Een hypotheekaanvraag neemt een aantal weken in beslag. Wel fijn dat je met een lening direct duidelijkheid hebt en direct het huisje van je dromen aan kunt schaffen.

Doorlopend krediet voor recreatiewoning

Misschien wil je een doorlopend krediet voor een recreatiewoning. Maar zo’n krediet is vooral bedoeld om extra geld achter de hand te hebben en niet om een eenmalige grote uitgave te doen. Met een doorlopend krediet krijg je geen geld op je rekening gestort. In plaats daarvan mag je tot een bepaald maximum geld opnemen wanneer en hoeveel je wil. Extra aflossen mag altijd boetevrij.

Het doorlopend krediet heeft een variabele rente en afgeloste bedragen mag je steeds opnieuw opnemen. Daardoor zijn de kosten vooraf niet duidelijk en kun je langer gebruikmaken van het krediet dan de bedoeling was. De meeste kredietverstrekkers bieden deze leenvorm daarom niet meer aan. Bij Krediet.nl kun je alleen nog een doorlopend krediet afsluiten voor twee jaar.

Veelgestelde vragen

Onze kredietspecialisten beantwoorden alle vragen die je hebt. Of misschien staat je vraag wel bij de veelgestelde vragen

Is een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar

De rente op een persoonlijke lening of hypotheek is alleen fiscaal aftrekbaar als je het geld gebruikt voor de aanschaf of de verbetering van je eigen woning. Dat is de koopwoning waar je zelf woont. Gebruik je het geld voor een andere uitgave, dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Lees meer

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Wanneer zou je voor een uitgave een persoonlijke lening moeten afsluiten en wanneer een doorlopend krediet? Eerlijk gezegd is die keuze er bij de meeste geldverstrekkers niet meer. Doorlopende kredieten worden niet meer aangeboden omdat ze te risicovol zijn. Wel kun je bij Krediet.nl nog een lening krijgen die jou een paar jaar de voordelen van een doorlopend krediet geven. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Er zijn nogal wat verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet

Lees meer

Kan ik geld lenen voor een recreatiewoning?

Ja, je kunt een lening afsluiten voor de aanschaf van een recreatiewoning. Een andere mogelijkheid is om de vakantiewoning te financieren met een hypotheek. Beide financieringsvormen hebben hun eigen voordelen. Vergelijk daarom eerst de voor- en nadelen voordat je een keuze maakt.

Als je een lening afsluit voor de recreatiewoning afsluit, kun je de aanschaf van je recreatiewoning volledig financieren. Je financiële situatie moet dan wel goed genoeg zijn om het totale bedrag te kunnen lenen. Met een hypotheek financier je hoe dan ook slechts een deel van de recreatiewoning Bovendien heb je met een hypotheek kosten voor een taxatie, de notaris en het hypotheekadvies. Ook de lange looptijd is nadelig omdat je 

Hoeveel geld lenen voor een recreatiewoning?

Hoeveel kun je lenen voor een recreatiewoning? Om je maximale lening voor een recreatiewoning te berekenen vraag Krediet.nl je financiële en persoonlijke gegevens op. Als je een deel van de aanschaf financiert met je spaargeld, leen je bij ons het resterende deel. Wil je een volledige financiering van de recreatiewoning? Dat ook zolang je inkomen hoog genoeg is.

De kosten van je lening hangen af van de rente en de looptijd. Die bepalen het maandbedrag en je  totale kosten. Wij zijn hier altijd duidelijk over in ons adviesgesprek. Hou er wel rekening mee dat de rente niet fiscaal aftrekbaar is, ook niet als je een hypotheek voor de recreatiewoning hebt. Dit fiscale voordeel heb je namelijk alleen bij een (hypothecaire) lening voor de eerste woning.

Wil je een idee krijgen van je mogelijkheden om geld te lenen voor een recreatiewoning? Vergelijk dan de rente van onze verschillende kredietverstrekkers. Wil je een exacte berekening, toegespitst op jouw situatie? Vraag dan een offerte aan.

Aanvragen persoonlijke lening recreatiewoning

Vraag een offerte aan als je een lening wilt aanvragen voor een recreatiewoning. Wij nemen dan contact met je op voor een persoonlijke adviesgesprek. Vervolgens selecteren we uit een breed aanbod de best passende en voordeligste lening. Lenen is maatwerk dus wij bieden jou altijd een lening die aansluit op jouw situatie.

Offerte aanvragen

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1327 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Alles prima geregeld voor mij

Klant dominicus 2 dagen geleden
Trustpilot rating

Het grote pluspunt tov van direct bij een geldverstrekker was dat je gewoon kon bellen en dat je dan iemand zonder wachttijd aan de lijn kreeg en je dus snel kon schakelen. De wachttijd bij de kredietverstrekker voor de definitieve goedkeuring zal je helaas gewoon in acht moeten nemen, maar dat staat natuurlijk los van de service van Krediet.nl

Tevreden klant 4 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen