Let op! geld lenen kost geld

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een overzichtelijke en duidelijke vorm van geld lenen

Een duidelijke vorm van geld lenen

 • Je ontvangt het gewenste leenbedrag in één keer op je bankrekening
 • De rente staat vast
 • De looptijd staat vast
 • Je betaalt maandelijks hetzelfde bedrag, opgebouwd uit rente en aflossing

Deze leenvorm geeft zekerheid dankzij de vaste rente, looptijd en maandlasten. Het is mogelijk om de looptijd van de lening te verkorten, door extra boetevrij in te lossen op je lening.

3 Veelgestelde vragen:

Wanneer een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is heel geschikt wanneer je vooraf weet wat de totale kosten zijn voor je leendoel. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe keuken wilt aanschaffen of een nieuwe auto wilt kopen. 

Als je nog niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld als je kind gaat studeren, dan is een doorlopend krediet meer geschikt. Bij een doorlopend krediet kun je ook weer opnemen van jouw krediet. 

Kosten persoonlijke lening

De kosten van een persoonlijke lening zijn afhankelijk van meerdere factoren. De looptijd, de rente, het leenbedrag, maar ook jouw persoonlijke situatie is van invloed.

Als je een persoonlijke lening afsluit, moet je dit maandelijks terugbetalen. Dit maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Doordat de looptijd en de rente vaststaan, weet je van tevoren exact wat jouw persoonlijke lening gaat kosten. 

De rente betaal je over het gedeelte van de lening dat nog niet is afgelost. Dit betekent dat je na verloop van tijd steeds meer gaat aflossen en steeds minder rente gaat betalen. 

Voor- en nadelen persoonlijke lening

Voordelen:

 • Vaste rente
 • Vaste looptijd, je weet van tevoren exact wanneer je de lening hebt afgelost
 • Vast maandbedrag
 • Je ontvangt het gehele leenbedrag in één keer op je rekening
 • Extra aflossen is boetevrij, het is zelfs mogelijk om de gehele lening eerder af te lossen (niet iedere kredietverstrekker biedt boetevrij aflossen aan, alle banken waar Krediet.nl mee samenwerkt doen dit wel)
 • Fiscaal aftrekbaar, indien de lening gebruikt wordt voor een verbouwing of verbetering aan jouw eigen woning

Nadelen:

 • In tegenstelling tot een doorlopend krediet kun je afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen

Verschil persoonlijke lening en doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet af met de kredietverstrekker. Je kunt nu flexibel over dit bedrag beschikken. De rente van een doorlopend krediet is variabel en je betaalt enkel rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Het is mogelijk om eerder afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Een doorlopend krediet is een flexibelere vorm van geld lenen, daar tegenover staat dat je minder zekerheden hebt dan bij een persoonlijke lening. 

In tegenstelling tot een persoonlijke lening is een doorlopend krediet nooit fiscaal aftrekbaar

Meer weten? Bekijk alle verschillen en overeenkomsten tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Verbouwing financieren

Een verbouwing financieren kan uiteraard met een hypotheek. Veel mensen weten echter niet dat een persoonlijke lening een snellere en vaak ook goedkopere optie is. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit krijg je niet te maken met de specifieke, eenmalige kosten waar je wel voor komt te staan als je een hypotheek afsluit. Taxatie-, advies-, notaris- en afsluitkosten zijn niet van toepassing op een persoonlijke lening. Dat scheelt al gauw €5000,-.

Daarnaast is een persoonlijke lening, als het een verbetering of verbouwing aan jouw koopwoning betreft, fiscaal aftrekbaar. 

Vergelijken en kiezen

Voor je een persoonlijke lening gaat afsluiten is het belangrijk dat je je goed laat informeren over de verschillen tussen de kredietaanbieders. Je wilt tenslotte de lening die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Ons team van kredietadviseurs helpt je om de juiste keuze te maken. Je kunt al je vragen stellen per mail, telefoon of via de chat. Het vergelijken van verschillende banken gaat namelijk veel verder dan alleen het vergelijken van de rentestanden. 

Ook de randvoorwaarden zijn van belang. Het is bijvoorbeeld niet bij iedere bank mogelijk om boetevrij extra af te lossen (bij alle partnerbanken van Krediet.nl is dit wel mogelijk). Ook is het verstandig om je te laten informeren wat de bank doet met jouw lening in het geval van vroegtijdig overlijden. Ook dit is bij iedere bank weer anders geregeld. Onze kredietadviseurs weten precies hoe en wat en helpen jou graag. 

Persoonlijke lening berekenen

Ben je nieuwsgierig naar wat jij kunt lenen? Je kunt het simpel bereken via de bereken-pagina

De actuele rentetarieven

Kredietbedrag Looptijd in maanden Maandtermijn Vaste debetrente Jaarlijkse kosten­percentage Totale prijs van het krediet  
€ 50.000
€ 502,24 3,9% 3,9% € 60.269 Aanvragen
€ 30.000
€ 302,72 4,0% 4,0% € 36.326 Aanvragen
€ 25.000
€ 252,26 4,0% 4,0% € 30.272 Aanvragen
€ 20.000
€ 205,49 4,4% 4,4% € 24.658 Aanvragen
€ 15.000
€ 155,50 4,6% 4,6% € 18.660 Aanvragen
€ 5.000
€ 59,20 7,7% 7,7% € 7.104 Aanvragen

Goedkoper lenen

De rente staat momenteel historisch laag. Een persoonlijke lening bied jou de mogelijkheid de rente vast te zetten tijdens de looptijd van jouw keuze. Ook als je al een bestaande lening hebt lopen.

Samenvoegen

Heb je meerdere leningen en wil je meer overzicht? Voeg dan jouw leningen samen. Naast het overzicht dat dit biedt, ontvang je vaak een lagere rente voor één hoog leenbedrag dan voor meerdere kleine bedragen. Het samenvoegen van bestaande leningen is kosteloos.

Omzetten

Heb je een doorlopend krediet (en dus een variabele rente), maar wil je profiteren van de huidige lage rente door deze vast te zetten? Zet dan je doorlopend krediet om naar een persoonlijke lening en geniet direct van de zekerheid die deze leenvorm je biedt. Ook het omzetten van jouw krediet is kosteloos.

Oversluiten

Betaal je een hoge rente voor je huidige lening? Je kunt hem kosteloos oversluiten via Krediet.nl. Dat gaat heel eenvoudig via onze online oversluitservice. Nadat de lening is overgesloten betaal je een lagere rente voor je lening en zijn jouw maandlasten lager. Het oversluiten van je lening is kosteloos.

Offerte aanvragen

Wil je een persoonlijk voorstel ontvangen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Krediet.nl biedt jou een persoonlijke lening met gunstige bijbehorende voorwaarden

Wat kun je lenen?


Onze voordelen:

 • Geen afsluitkosten of advieskosten
 • Aantrekkelijke rente
 • Onafhankelijk
 • Eén aanspreekpunt
 • Ervaren kredietspecialisten
 • Gekwalificeerde adviseurs

Betrouwbaar gevonden door:

Erkend Hypotheekadviseur
NVF: Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs en -bemiddelaars
Kifid het financiële klachteninstituut
College bescherming persoonsgegevens

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.