Geld lenen kost geld

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling: aankoop in termijnen afbetalen

Kopen op afbetaling betekent dat je je aankoop direct krijgt als koper, maar dat je de koopprijs niet direct hoeft te voldoen; die mag je in vooraf afgesproken termijnen afbetalen. Een uitkomst als je een grote (onverwachte) uitgave hebt en het je niet lukt om het aankoopbedrag in een keer te voldoen. Wat zijn de voor- en nadelen van kopen op afbetaling? En is een persoonlijke Lening misschien een beter alternatief? 

"Koop nu, betaal later"

De slogan “koop nu, betaal later” klinkt aantrekkelijk. Deze leenvorm, uitgestelde betaling, werd vaak aangeboden door autodealers om je auto te financieren. Tegenwoordig adverteren onder andere (web)winkels in huishoudelijke apparaten met deze manier van kopen. Je kunt je kapotte televisie of droger vervangen zonder dat je direct het meestal hoge bedrag betaalt. Een uitgestelde betaling. Een mooie oplossing als je snel een nieuw apparaat nodig hebt, maar wat zijn de voor- en nadelen van deze leenvorm?

Voordelen van kopen op afbetaling

Met kopen op afbetaling kun je de betaling van een onverwachte uitgave eenvoudig uitstellen tot je genoeg geld hebt om het bedrag te betalen. Stel, je wasmachine gaat vandaag stuk maar je hebt pas voldoende geld voor een nieuwe als je salaris over 2 weken is gestort. Dan ga je naar een winkel waar ze ‘kopen op afbetaling’ aanbieden zodat je snel je nieuwe wasmachine in huis hebt en pas 2 weken later de factuur hoeft te betalen.

Nadelen van kopen op afbetaling

Moet je een langere periode overbruggen totdat je genoeg geld hebt om het aankoopbedrag terug te betalen? Dan betaal je voor de betreffende periode rente over het totale aankoopbedrag. Een uitgestelde betaling krijg je namelijk niet gratis. De verkoper die betaling in termijnen aanbiedt, berekent in de meeste gevallen het hoogste rentetarief van 14% (een hoger rentetarief mag niet volgens de wet). Je betaalt dus de hoofdprijs; het hoge rentebedrag komt bovenop het verschuldigde aankoopbedrag.

Een lening in plaats van uitgesteld betalen

De realiteit van kopen op afbetaling is dus minder mooi dan wordt voorgespiegeld. Een lening afsluiten voor je leendoel in plaats van “nu kopen en later betalen” is een goedkopere oplossing. Als je het aankoopbedrag van het product wilt lenen, kun je een Persoonlijke Lening afsluiten tegen een vaste lage rente van bijvoorbeeld 3,9% bij een leenbedrag van € 25.000. Die rente is een heel stuk lager dan de rente die wordt berekend bij kopen op afbetaling; het scheelt ongeveer 10%!

Bij een Persoonlijke Lening spreek je een datum af wanneer de lening volledig afgelost moet zijn. Hierdoor weet je welke kosten je maandelijks gaat betalen. Je kunt dus nog steeds direct je product kopen én je leent tegen een veel lager rentetarief met voorwaarden die gunstiger zijn.

Keuken op afbetaling

Een product dat vaak wordt aangeboden voor kopen op afbetaling is een keuken. Als je een nieuwe keuken wilt financieren en je gebruikt hiervoor een Persoonlijke Lening, dan zijn de rentekosten fiscaal aftrekbaar. Dit geldt voor alle rentekosten die je moet betalen bij een lening die je afsluit ter verbetering van je eigen woning. Dit belastingvoordeel geeft je misschien zelfs de mogelijkheid de verbouwing van je keuken en badkamer tegelijkertijd te laten doen in plaats van dat je een keuze moet maken. Of je gebruikt je belastingvoordeel om elk jaar extra boetevrij in te lossen zodat het leenbedrag lager wordt en de looptijd korter.

Een keuken (of badkamer) kopen op afbetaling is een stuk duurder dan het benodigde bedrag lenen vanwege de hoge rente bij kopen op afbetaling. Daarnaast zijn de rentekosten van kopen op afbetaling niet fiscaal aftrekbaar.

Offerte aanvragen

Wil je meer informatie of een uitgebreid advies? Wij helpen je graag. Je kunt ook direct een offerte aanvragen zodat je kunt zien wat je kunt besparen met een lening in vergelijk met de rentekosten die je betaalt bij kopen op afbetaling. Profiteer van onze gunstige lage rentetarieven en zet de lage rente vast met een Persoonlijke Lening.

Offerte aanvragen