Misschien wil je de aanbouw financieren met een hypotheek. Ga dan eerst na of je met hypotheek voor de aanbouw voordeliger uit bent dan met een lening.
Hypotheek
De vraag wat beter is als financiering van een aanbouw, kun je pas beantwoorden als je deze twee leenvormen met elkaar vergelijkt. Daarom zetten we de voor- en nadelen graag op een rijtje.
Voordelen hypotheek voor aanbouw:
- De hypotheekrente is doorgaans lager dan de rente op een lening.
- De looptijd van een hypotheek is lang waardoor je maandelijks minder hoeft af te lossen. Daardoor vallen je maandlasten lager uit.
Nadelen hypotheek voor aanbouw:
- Een hypotheekaanvraag gaat gepaard met extra kosten voor de notaris, het hypotheekadvies en een taxatie.
- De looptijd van een hypotheek is lang en al die jaren betaal je rente. De totale rentekosten kunnen daardoor hoger uitvallen dan van een kortlopende lening voor de aanbouw.
- Je mag met een hypotheek maar beperkt boetevrij extra aflossen.
- Kies je voor een aflossingsvrije hypotheek? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.
- Daalt de hypotheekrente en je wil je de bestaande hypotheek voor het einde van de renteperiode oversluiten naar een goedkopere? Dan betaal je een boete.
- De afhandeling van een hypotheekaanvraag duurt soms wel 4 tot 6 weken.
Persoonlijke lening
Je kunt ook een aanbouw financieren met persoonlijke lening. Wat zijn de voor en nadelen van een lening voor aanbouw?
Voordelen lening voor aanbouw:
- Ga je bij Krediet.nl geld lenen voor een aanbouw? Dan heb je geen taxatierapport of registratie door een notaris nodig. Op die kosten bespaar je dus. En onze adviseurs bespreken de financiering van de aanbouw wel met jou, maar dat advies is kosteloos.
- Een persoonlijk lening voor de aanbouw kan een korte looptijd hebben van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Je bent dan sneller van de lening af en de totale rentekosten zijn in dat geval vaak lager dan bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Wel betaal je met een korte looptijd per maand wat meer. Wil je liever lagere maandlasten? Kies dan een looptijd van 180 maanden.
- Je mag een lening voor de aanbouw altijd boetevrij extra aflossen. Je looptijd wordt dan korter en de totale rentekosten dalen.
- Zie je na verloop van tijd een persoonlijke lening met een lagere rente? Dan kun je jouw bestaande lening altijd kosteloos overzetten.
- Het aanvragen van een lening voor een aanbouw verloopt digitaal. Daardoor kan de bank al snel een akkoord geven en staat je geld binnen twee dagen op je rekening.
Nadelen lening voor aanbouw:
- De rente op een lening voor de aanbouw is vaak hoger dan de hypotheekrente.
- De looptijd van en lening is vaak korter dan van de looptijd van een hypotheek. Je lost dan meer af per maand en je maandlasten zijn daardoor hoger. Met een langere looptijd van 15 jaar kies je een gulden middenweg.
Als vuistregel geldt dat en lening voor een aanbouw goedkoper is dan een hypotheek bij leenbedragen tot €25.000. Maar vraag altijd onze adviseurs naar een juiste berekening.