Geld lenen kost geld

Tweede hypotheek afsluiten

Een eigen woning is een vorm van vermogen. Maar dat vermogen zit vast in je huis. Als je over dat geld wilt beschikken, kun je een 2e hypotheek afsluiten. Voor een verbouwing bijvoorbeeld, of een auto. Of om een bestaande persoonlijke lening af te lossen. Maar is een 2e hypotheek afsluiten altijd verstandig? Laat je adviseren door Krediet.nl en vraag een offerte aan.

Persoonlijk advies
Ervaren kredietspecialisten
Offerte binnen 24 uur
9.8 op Trustpilot

Wat is een tweede hypotheek?

Je hebt een hypotheek afgesloten voor de aankoop van je woning. Als de waarde van je woning hoger is dan het hypotheekbedrag, heb je overwaarde. Dit is in feite financiële ruimte. Je kunt op basis van die overwaarde een 2de hypotheek afsluiten. Het geld komt dan vrij en kun je gaan uitgeven.

Waarom een extra hypotheek?

Vaak wordt een 2e hypotheek voor een verbouwing van de woning afgesloten. Het kan dan om uitgebreide woningverbetering gaan, maar ook om een eenvoudigere verandering zoals een nieuwe keuken of badkamer of een dakkapel. Of om de woning te verduurzamen met zonnepanelen en isolatie

Je kunt ook een 2de hypotheek afsluiten voor een consumptieve uitgave zoals een auto of een recreatiewoning. Of om een bestaande Persoonlijke Lening in een keer mee af te lossen. Ga niet zomaar een extra hypotheek afsluiten, want er zitten nogal wat financiële en fiscale aspecten aan. Laat je eerst door Krediet.nl. adviseren over de beste financiering.

De voorwaarden van een 2e hypotheek

Net als voor je eerste hypotheek, gelden er ook specifieke voorwaarden voor een tweede hypotheek voor een verbouwing of voor een andere uitgave. Zo moet jouw inkomen hoog genoeg zijn om de extra hypotheeklasten te kunnen dragen. 

Verder moet de overwaarde van de woning voldoende zijn. Daarvoor moet je de waarde van je woning kennen. Maar let op! Niet bij iedere hypotheekverstrekker kun je 100% van de overwaarde afsluiten als tweede hypotheek.

Tweede hypotheek berekenen

Hoe kun je een 2de hypotheek berekenen? Je hebt voor een tweede hypotheek overwaarde nodig. De hypotheekverstrekker vraagt daarom wat je woning nu waard is. Je moet de woning laten taxeren en van dat bedrag je hypotheeksom aftrekken. Dan weet je wat je overwaarde is.

Bij de berekening van de kosten van de tweede hypotheek gaan banken vaak uit van een annuïteitenhypotheek. Dat is een hypotheek waarop je maandelijks aflost en de lasten dus hoger zijn. Die lasten moet jij met jouw inkomen kunnen betalen. Die berekening geldt zelfs als je kiest voor een aflossingsvrije 2e hypotheek, waarvan de maandlasten veel lager zijn.

Kosten 2e hypotheek

Hoe zit het met de kosten van een 2de hypotheek? Daarvoor moet je kijken naar de rente, maar ook naar de looptijd en de bijkomende kosten. Het totaalplaatje laat zien hoe de kosten van de 2de hypotheek precies in elkaar zitten. Een tweede hypotheek kent wat dat betreft een paar voor- en nadelen. 

Voordelen tweede hypotheek:

  1. De hypotheekrente is doorgaans lager dan de rente op een Persoonlijke Lening. En een lagere rente betekent lagere maandlasten. 
  2. Je kunt kiezen voor een aflossingsvrije tweede hypotheek. Omdat je niets aflost en alleen rente betaalt, vallen de maandlasten nog lager uit. Let op! De aflossingsvrije hypotheek mag niet hoger zijn dan 50% van de waarde van je huis.
  3. Wil je de rente van de 2de hypotheek kunnen aftrekken? Dat kan alleen als je het geld besteedt aan de eigen woning én als je de hypotheek in 30 jaar stapsgewijs aflost. Het moet dus een annuïtaire of een lineaire tweede hypotheek zijn. Met een Persoonlijke Lening voor een verbouwing is de rente vrijwel altijd aftrekbaar.

Gebruik je het geld voor een ander doel of kies je voor een aflossingsvrije 2e hypotheek? Dan is de rente niet aftrekbaar.

Nadelen tweede hypotheek:

  1. Een 2e hypotheek heeft een looptijd van 30 jaar. Al die jaren betaal je iedere maand weer rente. Daardoor vallen je totale kosten toch nog betrekkelijk hoog uit. Een Persoonlijke Lening heb je vaak in 10 jaar afgelost, waardoor de totale kosten lager zijn.  
  2. Als je kiest voor een aflossingsvrije tweede hypotheek, heb je aan het eind van de looptijd nog een schuld. Die moet je dan in een keer afbetalen. Als je niet genoeg eigen geld hebt, moet je misschien je huis verkopen om de hypotheek af te lossen. Een Persoonlijke Lening los je altijd helemaal af binnen een bepaalde looptijd. Dan heb je dus geen restschuld.
  3. Als je een 2e hypotheek afsluit, krijg je te maken met notaris-, advies- en taxatiekosten. Die kunnen in verhouding tot het leenbedrag zo hoog zijn, dat je duurder uit bent dan wanneer je een Persoonlijke Lening afsluit bij Krediet.nl. In dat geval is namelijk het advies kosteloos en heb je geen taxatie- en notariskosten. Een Persoonlijke Lening is vaak voordeliger bij verbouwingen tot 50.000 euro.
  4. Wil je tussentijds boetevrij extra aflossen op je tweede hypotheek? Die mogelijkheid is vaak maar beperkt. Met een Persoonlijke Lening mag je wel onbeperkt boetevrij extra aflossen.

2e hypotheek afsluiten via Krediet.nl

Je hoeft een 2e hypotheek niet per se af te sluiten bij de bank waar ook je eerste hypotheek loopt. Je kunt daarvoor prima terecht bij een andere hypotheekverstrekker en je kunt je laten adviseren door een hypotheekadviseur naar keuze.

Krediet.nl bemiddelt zelf niet voor hypotheken, maar werkt wel nauw samen met een erkende onafhankelijke en betrouwbare hypotheekadviseur. Hij kent de markt en kan bij verschillende hypotheekverstrekkers een offerte aanvragen. Ook voor een 2e hypotheek voor een verbouwing.

Waarom 2e hypotheek aanvragen via Krediet.nl?

Heb je plannen waarvoor je een financiering nodig hebt en twijfel je tussen een lening een 2e hypotheek? Vraag dan een offerte aan bij Krediet.nl. Wij doen zaken met een flink aantal kredietaanbieders en zoeken een lening die past bij je leendoel en je wensen. Binnen 24 uur na je aanvraag kunnen we je al een voorstel doen.

Vervolgens bespreken we met jou het verschil tussen een Persoonlijke Lening en een tweede hypotheek. Als je de voor- en nadelen op een rijtje zet, kun je beter bepalen welke financiering bij jou past. 

Kies je voor een Persoonlijke Lening, dan kunnen we die direct voor je in orde maken. Het geld kan dan binnen twee dagen op je rekening staan. Wil je toch liever een tweede hypotheek? Dan brengen we je graag in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Een hypotheekaanvraag kost wel meer tijd en je moet dus langer wachten op het geld.

Vrijblijvende offerte aanvragen

 of neem contact met ons op.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1062 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.8 op Trustpilot

Trustpilot rating

Vriendelijke , snelle , duidelijke service

Linda 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Aanvraag snel en correct afgehandeld. Geld binnen 2 dagen op rekening. Enige struikelblok voor mij is dat ik nu niet ingelogd bij financier. Dusdanig complex dat ik geen inzage heb in schuld. Hierover een vraag gesteld en binnen 5 dagen antwoord is de reactie. Ook dit gaat goedkomen denk ik maar frustreert mij.

Jt Deenen 6 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,3% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen