4 juli 2022
Als je een lening afsluit, moet je heel wat gegevens aanleveren om de geldverstrekker te overtuigen van je identiteit en je kredietwaardigheid. Vroeger ging je met een pak papier langs de bank, tegenwoordig regel je alles digitaal vanuit je luie stoel. En dat kan nu nog gemakkelijker, sneller, veiliger en voordeliger.
Als je een lening aanvraagt, wil de kredietverstrekker een aantal zaken van je weten. Je inkomen, bijvoorbeeld en of je andere leningen hebt of schulden. Ook moet je met je identiteitsbewijs aantonen wie je bent. En natuurlijk moet je het contract ondertekenen. Best veel stappen eigenlijk. Door moderne technieken zijn die stappen nu nog gemakkelijker en veiliger te zetten.
In een keer je gegevens vinden
In plaats van jouw gegevens op allerlei websites apart op te vragen, kun je nu ook systemen gebruiken die het verzamelen en delen van jouw gegevens gemakkelijker maken. Je kunt bij sommige geldverstrekkers met een speciale app in één keer jouw gegevens verzamelen bij MijnOverheid.nl, DUO, UWV, de Belastingdienst en Mijnpensioenoverzicht. En die gegevens stuur je vervolgens door naar je kredietverstrekker. Je BSN nummer is daar dan ook direct bekend, je hoeft daarom geen kopie van je identiteitsbewijs meer toe te sturen. Vraag je een lening aan samen met je partner? Dan moet hij of zij dezelfde stappen volgen.
PSD2 en iDIN: hulp van je eigen bank
Daarnaast kun je dankzij een nieuwe richtlijn (PSD2) je bank toestemming geven om de kredietverstrekker jouw betaalrekening in te laten zien. Ze gebruiken die mogelijkheid alleen om je transactiegegevens van de laatste drie maanden te checken. En om het allemaal nog gemakkelijker te maken, kun je gebruikmaken van iDIN. Dat is een dienst waarmee jij je identificeert via je eigen bank. Daardoor kun je ook documenten digitaal ondertekenen. Hoe gemakkelijk en snel kan je kredietaanvraag dan afgehandeld worden?
Korting op je rente
Maar een snelle afhandeling is niet jouw enige voordeel. Je kredietverstrekker heeft dankzij deze automatische systemen meer zekerheid. In feite is het een belangrijk wapen tegen witwassen en fraude. Omdat de gegevens direct uit de bron komen, weet de bank dat er niet mee geknoeid kan zijn en dat je gegevens en je identiteit kloppen. Vanwege de hoge mate van veiligheid is de kredietverstrekker bereid je een lagere rente te geven. Zo levert het gebruik van de systemen je ook nog eens financieel voordeel op. Maak je geen gebruik van deze veilige en moderne methoden om gegevens aan te leveren? Dan mis je de rentekorting en betaal je het volle tarief.
Gegarandeerd veilig
Misschien ben je huiverig voor het gebruik van apps, PSD2 en iDIN. Want je geeft weliswaar toestemming om je gegevens direct uit de bron aan de kredietverstrekker te geven, maar zijn die gegevens dan wel veilig? Om te beginnen gaat het om informatie die je sowieso moet aanleveren en dan dus bij de bank bekend zijn. Ten tweede gaat een financieel dienstverlener veel zorgvuldiger om met jouw gegevens dan bijvoorbeeld Google of Meta, het moederbedrijf van Facebook. Die bedrijven schromen niet om allerlei privégegevens van jou commercieel te gebruiken.
Wet voor privacy
Elke financiële dienstverlener moet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), een Europese wet aangaande privacy van klanten. Een bank zal nooit jouw gegevens doorverkopen of doorgeven aan andere partijen of gebruiken voor commerciële doeleinden. Sterker nog: alleen bepaalde medewerkers die betrokken zijn bij jouw kredietaanvraag, mogen de gegevens inzien. Andere medewerkers hebben geen toegang tot die data. De gegevens worden bovendien verwijderd na het aanvraagproces. Alleen het ondertekende contract blijft wel bewaard. Banken hebben op hun website een uitleg over hoe zij met jouw gegevens omgaan. Dat kun je dus altijd checken.
Kies zelf wat je doet
Kan iedereen gebruikmaken van de slimme nieuwe technieken? In principe wel, maar het helpt als je digitaal vaardig bent. Je moet een smartphone hebben en DigiD kunnen gebruiken. Uiteraard krijg je in heldere stappen uitgelegd wat je precies moet doen. Vind je het toch te eng of te ingewikkeld? Geen probleem. Je kunt bij ons ook altijd op de ‘ouderwetse’ manier de gegevens aanleveren. Online of per post, digitaal ondertekend of met een balpen, met of zonder slimme technieken. Jij kiest en wij handelen alle aanvragen even zorgvuldig af.
PSD2 en iDIN hebben de toekomst
Niet alle kredietverstrekkers maken al gebruik van PSD2 en iDIN. Maar dat zal de komende jaren wel steeds gebruikelijker worden. Vergelijk het maar met het gebruik van andere moderne technieken zoals betalen met je mobiele telefoon. Uiteindelijk is het veiliger en voordeliger. Dat is gunstig want iedereen profiteert. Heb je vragen over PSD2 of iDIN? Neem dan contact met ons op.
Offerte aanvragen bij Krediet.nl
Wil je een lening afsluiten, bijvoorbeeld voor een auto, een verbouwing of zonnepanelen? Vraag een offerte aan bij Krediet.nl. Wij zoeken de lening die past bij jouw leendoel en jouw persoonlijke en financiële situatie. We adviseren je bovendien vooraf persoonlijk over keuzes die je kunt maken. En we streven er altijd naar dat het aanvraagproces snel en eenvoudig verloopt, zodat jij zonder onnodige rompslomp het leenbedrag al gauw op je rekening ziet staan.
Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?
1385 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot
De eerste aanvraag verliep vlot. Maar aan de hand daarvan moesten tot 3x toe meer gegevens aanleveren en dat duurde steeds 2-4 dagen. Kan dat niet in de eerste aanvraag of tot max nog 1x uitvragen?
Snel, laagdrempelig bereikbaar, luisteren echt naar individuele situatie en omstandigheden, top service!