Geld lenen kost geld

ECB verhoogt opnieuw de rente

ECB verhoogt opnieuw de rente

7 augustus 2023

Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw besloten om de rente te verhogen. Dat is voor de negende keer in iets meer dan een jaar. De depositorente stijgt per 2 augustus met 0,25 en komt dan uit op 3,75%. Maar werken die verhogingen echt? En wanneer is het genoeg geweest?

De depositorente van de ECB is het tarief waartegen banken geld stallen bij de centrale bank. Dat tarief gaat nu naar 3,75%, het hoogste niveau ooit bij de ECB. De bedoeling van de rentestijgingen is dat lenen duurder wordt. Als consumenten en bedrijven minder kredieten afsluiten, neemt de vraag naar goederen en diensten af. Daardoor dalen de prijzen of stijgen ze in ieder geval niet meer zo sterk. Zo wordt de inflatie afgeremd.

Minder leningen verstrekt

Nu we een jaar na de eerste rentestijgingen zitten, kan misschien de balans opgemaakt worden. Is bijvoorbeeld de vraag naar krediet gedaald? Ja, dat is inderdaad het geval, bleek uit onderzoek van de ECB onder 158 Europese banken. Een verdere sterke daling in kredietaanvragen is zelfs amper meer mogelijk, vinden veel economen. Verdere rentestijgingen helpen dan niet meer om de inflatie te beteugelen. Sterker nog: omdat bedrijven niet meer investeren, verzwakt de economie en komen we misschien onnodig in een recessie terecht. Dat is ongewenst. Het is dan ook de vraag of de ECB na deze negende keer de rente nog een keer gaat verhogen binnen afzienbare tijd.

Inflatie gedaald, maar nog niet genoeg

Dan de vraag of de inflatie na al die rentestijgingen ook echt gedaald is. Ja, in juli kwam de inflatie in Nederland uit op 4,6%. Dat is veel lager dan de 14,5% die we in september 2022 nog hadden. Maar het gewenste niveau van 2% is nog niet behaald. Een kanttekening is dat er tijd nodig is voor de rentestijgingen effect hebben. Dat de inflatie minder snel afneemt dan gewenst, is bovendien ook omdat lonen blijven stijgen. Vanwege de inflatie vragen werkenden om een hoger loon. De arbeidsmarkt is krap, dus om mensen te behouden moeten bedrijven de salarissen wel verhogen. Consumenten kunnen meer besteden en bedrijven vertalen de gestegen loonkosten in hogere prijzen. Zo wakkeren loonstijgingen de inflatie weer aan.

Ook in Amerika hoge rente

Amerika loopt iets voor op Europa in de pogingen de inflatie in te dammen. Daar is de rente al 10 keer verhoogd. Vorige maand is er een pauze ingelast in de rentestappen, maar nu heeft de centrale bank in de VS – de Federal Reserve – de rente toch weer verder verhoogd, van 5,25% naar 5,5%. Net als hier is de inflatie weliswaar verminderd, maar nog steeds te hoog. Verdere rentestappen zijn daarom niet uitgesloten, maar misschien gaat het tempo iets omlaag door af en toe een pauze in te lassen. Een dergelijk scenario is ook voor de eurozone denkbaar.

Wachten met geld lenen?

Jij als consument wilt natuurlijk weten wat voor jou de gevolgen zijn als je geld leent. De rente op leningen volgt de rente van de ECB. De verwachting is dan ook dat lenen opnieuw duurder wordt. Dat is geen fijn nieuws. Moet je dan maar wachten met geld lenen tot de rente weer daalt? Het probleem is dat dat nog best lang kan duren. En of de extreem lage tarieven van anderhalf jaar geleden ooit weer gehaald worden, is zeer de vraag. Misschien kun je ook niet echt wachten omdat je nu je huis wilt verbouwen of die nieuwe auto wilt kopen.

Verantwoord lenen en maandlasten verlagen 

Twee zaken zijn belangrijk om te weten. Ten eerste sluiten we nooit een lening voor jou af als we denken dat dat niet verantwoord is. We kijken heel zorgvuldig naar je inkomsten, je leefsituatie en je betalingsverplichtingen. Bovendien bespreken we met jou hoe je jouw maandlasten kunt verlagen. Zo kun je kiezen voor een langere looptijd waardoor je per maand minder aflost. En als je de lening gebruikt voor een verbouwing of verduurzaming van je woning is de rente fiscaal aftrekbaar. Je hebt dan een belastingvoordeel en dat maakt de lening betaalbaarder. Investeer je in verduurzaming, bedenk dan ook dat je direct de kosten terugverdient omdat je energierekening daalt.

Rente in de gaten houden

Een tweede belangrijke punt is dat je een persoonlijke lening altijd kosteloos over kunt sluiten. Gaat de rente op een gegeven moment dalen, dan is een telefoontje naar Krediet.nl genoeg om een nieuwe lening af te sluiten waarmee de bestaande lening in een keer boetevrij wordt afgelost. Je krijgt dan een lening met een lagere rente en ziet dus direct je maandlasten dalen. Houd daarom de rente in de gaten. En kun je voordeliger lenen, neem dan direct contact met ons op.

Vraag een offerte aan

Wil je geld lenen voor een bepaalde uitgave die niet langer kan wachten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wij zoeken uit bij welke kredietverstrekker je het voordeligst uit bent en rekenen uit wat je maandlasten worden bij verschillende looptijden. 

Heb je nog vragen over deze blog? Neem dan contact op met Danny Lindeman via 0318 – 88 88 88. 

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1318 Klanten beoordelen Krediet.nl met een uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Houdt zich aan afspraken

A. Nooijens 9 dagen geleden
Trustpilot rating

Goed en duidelijk geholpen. Blij dat de ouderen ook nog wat kunnen lenen.

M. Duijn 10 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen