Geld lenen kost geld

Hypotheek oversluiten, maximale boeterente

3 april 2017

Boeterente: Maximumbedrag, compensatie en financiering

De boeterente was deze week een veelbesproken onderwerp in diverse media nadat de AFM, toezichthouder Autoriteit Financiële Markten, berichtte dat banken jarenlang te hoge boeterentes hebben berekend aan hun klanten die hun hypotheek hebben overgesloten. Met voor de consument in sommige gevallen een gunstige uitkomst.

Boeterente betalen na oversluiten hypotheek

Banken berekenen een boeterente als je besluit de huidige lopende hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Die boete is een vergoeding voor het mislopen van de ingecalculeerde rente-inkomsten. Ondanks deze boete zal het in de meeste gevallen toch lonen om de hypotheek over te sluiten; je gaat een lager rentetarief betalen. Hoe hoog de boeterente is is per situatie anders. Onze hypotheekadviseur kan je daar meer over vertellen.

Maximumbedrag boeterente

De AFM wil in ieder geval een maximum bedrag aan boeterente vast gaan leggen die banken aan hun klanten mogen gaan berekenen. Deze maatregel volgt op de conclusies van een onderzoek dat werd uitgevoerd door claimorganisatie Oversluitclaim. De cijfers uit hun onderzoek laten zien dat banken voor jaarlijks vele miljoenen euro’s te veel aan oversluitboetes berekenen.

De bank mag met de nieuwe regel nog wel een vergoeding vragen voor het mislopen van de rente-inkomsten na oversluiting van de hypotheek maar het bedrag moet gelijk zijn aan de daadwerkelijk te lijden schade. Eventuele andere extra kosten mag de bank niet de aan de klant doorberekenen. Een voorbeeld hiervan was winstderving. Dit is een positieve ontwikkeling voor de consument omdat nu regelmatig veel meer werd berekend dan wettelijk was toegestaan. Het wordt aantrekkelijk om een hypotheek over te sluiten als je weet dat je alleen de daadwerkelijke kosten aan rente moet betalen. Een grote stap op weg naar transparantie.

Compensatie voor gedupeerde klanten

Voor klanten die vanaf 14 juli 2016 een boeterente hebben moeten betalen moet het bedrag aan boete opnieuw worden berekend. Als de boete te hoog blijkt te zijn moet het teveel betaalde worden teruggestort aan de klant. Oversluitclaim pleit voor een ruimere termijn en wil ook dat klanten die voor die datum te hoge boetes hebben betaald worden gecompenseerd.

Boeterente financieren

Als je door het recente nieuws aan het denken bent gezet of het loont om jouw hypotheek ook over te sluiten nu de rente zo laag staat? Maak de balans op en als je een lagere rente kunt gaan betalen maar je weet niet hoe je de boeterente moet betalen? Een lening kan de oplossing zijn zodat jij de resterende looptijd van je hypotheek profiteert van lagere maandlasten.

Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman
Defam verplicht digitale identificatie
Defam verplicht digitale identificatie 5 februari 2024 | Danny Lindeman
Hoe los jij je persoonlijke lening af
Hoe los jij je persoonlijke lening af? Tip van Krediet.nl 2 februari 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1313 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Heel fijn contact, snel bereikbaar en duidelijke uitleg. Alles netjes en snel geregeld!

Jan Bogerd 10 dagen geleden
Trustpilot rating

Goede voorlichting, behulpzaam, klantvriendelijk

Klant 10 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen