Geld lenen kost geld

Onderzoek naar private lease markt. Ben je te duur uit?

AFM private lease moet verantwoord zijn

2 november 2020

Private lease. Het lijkt een mooie en makkelijke manier om een nieuwe auto te financieren. Maar niet alle leasecontracten zijn even gunstig en regelgeving ontbreekt vaak. Minister Wopke Hoekstra van Financiën laat nu onderzoeken of je door het leasen van een auto in de problemen kunt komen. 

Tussen geld lenen voor een auto of een leasecontract afsluiten, zitten nogal wat verschillen. Als je geld wilt lenen, wordt er zorgvuldig gekeken naar je inkomsten en je persoonlijke situatie. Alleen als je aan strikte leennormen voldoet, kan de lening doorgaan. De regels zijn bedoeld om jou als consument te beschermen en ervoor te zorgen dat verantwoord geld leent. De kredietverstrekker heeft geoordeeld dat je je maandlasten gedurende de hele looptijd kunt betalen.

Geen strenge normen en geen toezicht bij private lease

Zulke strenge normen ontbreken als je een auto leaset. Je kunt daardoor ongewild vast komen te zitten aan een onvoordelig en niet-flexibel contract. Sommige leaseovereenkomsten zijn zo duur dat je veel te veel geld kwijt bent. Een tijd geleden waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al voor de risico’s van private lease. Deze financiële waakhond houdt namelijk wel toezicht op consumptieve kredieten zoals een persoonlijke lening, maar niet op de private lease markt. Terwijl private lease sterk lijkt op een vorm van krediet.

Financiële problemen door lease?

De private lease markt groeit hard in Nederland. In 2019 nam het aantal privé geleasede auto's met bijna 26 procent toe tot 188.000. Minister Hoekstra wil nu weten wat de gevolgen voor consumenten zijn. Houden aanbieders van privatelease-auto’s bijvoorbeeld wel rekening met je financiële situatie? En hoe groot is het risico dat je door je leasecontract in de financiële problemen komt? Het onderzoek is naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar afgerond.

Lenen of leasen?

Je hoeft de uitkomst van het onderzoek niet af te wachten, maar kunt nu al bij Krediet.nl laten uitzoeken of je voordeliger uit bent een persoonlijke lening of met autolease. Wij doen zaken met veel verschillende kredietaanbieders. Daarom vinden we altijd de lening die het beste bij jou past, met een gunstige rente en betaalbare maandlasten. Vraag gerust een offerte aan

Geschreven door:
  • René Koopman
  • Directeur
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1316 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Zeer vriendelijke en meedenkende medewerkers. Alles snel en duidelijk geregeld! Een echte aanrader! Meerdere aanbieders mogelijk met nette actuele rentes

Ludo sips 20 uur geleden
Trustpilot rating

Goede service, adequate aanpak. Precies zoals het hoort. Met respect voor de klant en toch heel compleet.

A.O. Aslan 7 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen