Geld lenen kost geld

Onderzoek naar private lease markt. Ben je te duur uit?

AFM private lease moet verantwoord zijn

2 november 2020

Private lease. Het lijkt een mooie en makkelijke manier om een nieuwe auto te financieren. Maar niet alle leasecontracten zijn even gunstig en regelgeving ontbreekt vaak. Minister Wopke Hoekstra van Financiën laat nu onderzoeken of je door het leasen van een auto in de problemen kunt komen. 

Tussen geld lenen voor een auto of een leasecontract afsluiten, zitten nogal wat verschillen. Als je geld wilt lenen, wordt er zorgvuldig gekeken naar je inkomsten en je persoonlijke situatie. Alleen als je aan strikte leennormen voldoet, kan de lening doorgaan. De regels zijn bedoeld om jou als consument te beschermen en ervoor te zorgen dat verantwoord geld leent. De kredietverstrekker heeft geoordeeld dat je je maandlasten gedurende de hele looptijd kunt betalen.

Geen strenge normen en geen toezicht bij private lease

Zulke strenge normen ontbreken als je een auto leaset. Je kunt daardoor ongewild vast komen te zitten aan een onvoordelig en niet-flexibel contract. Sommige leaseovereenkomsten zijn zo duur dat je veel te veel geld kwijt bent. Een tijd geleden waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al voor de risico’s van private lease. Deze financiële waakhond houdt namelijk wel toezicht op consumptieve kredieten zoals een persoonlijke lening, maar niet op de private lease markt. Terwijl private lease sterk lijkt op een vorm van krediet.

Financiële problemen door lease?

De private lease markt groeit hard in Nederland. In 2019 nam het aantal privé geleasede auto's met bijna 26 procent toe tot 188.000. Minister Hoekstra wil nu weten wat de gevolgen voor consumenten zijn. Houden aanbieders van privatelease-auto’s bijvoorbeeld wel rekening met je financiële situatie? En hoe groot is het risico dat je door je leasecontract in de financiële problemen komt? Het onderzoek is naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar afgerond.

Lenen of leasen?

Je hoeft de uitkomst van het onderzoek niet af te wachten, maar kunt nu al bij Krediet.nl laten uitzoeken of je voordeliger uit bent een persoonlijke lening of met autolease. Wij doen zaken met veel verschillende kredietaanbieders. Daarom vinden we altijd de lening die het beste bij jou past, met een gunstige rente en betaalbare maandlasten. Vraag gerust een offerte aan

Geschreven door:
  • René Koopman
  • Directeur
Private lease is vaak duur en risicovol
Private lease is vaak duur en risicovol 28 april 2021 | Danny Lindeman
flitskrediet mag toch worden aangeboden
Peperduur flitskrediet mag toch worden aangeboden 27 april 2021 | Danny Lindeman
Niet meer gespreid betalen met je creditcard
Niet meer gespreid betalen met je creditcard 19 april 2021 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

791 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.6 op Trustpilot

Trustpilot rating

Via internet ben ik terecht gekomen bij krediet.nl Zij hebben mij op een uitstekende manier geholpen. Zij waren ter zake kundig en binnen een dag lag het leenvoorstel bij de bank. Ook deze bank heeft mijn aanvraag snel afgehandeld. Ik kan alleen maar concluderen dat als u op zoek bent naar een persoonlijke lening u bij krediet .nl op het juiste adres bent.

Aart Kuil 20 uur geleden
Trustpilot rating

An 23 uur geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen