Geld lenen kost geld

Onderzoek naar private lease markt. Ben je te duur uit?

AFM private lease moet verantwoord zijn

2 november 2020

Private lease. Het lijkt een mooie en makkelijke manier om een nieuwe auto te financieren. Maar niet alle leasecontracten zijn even gunstig en regelgeving ontbreekt vaak. Minister Wopke Hoekstra van Financiën laat nu onderzoeken of je door het leasen van een auto in de problemen kunt komen. 

Tussen geld lenen voor een auto of een leasecontract afsluiten, zitten nogal wat verschillen. Als je geld wilt lenen, wordt er zorgvuldig gekeken naar je inkomsten en je persoonlijke situatie. Alleen als je aan strikte leennormen voldoet, kan de lening doorgaan. De regels zijn bedoeld om jou als consument te beschermen en ervoor te zorgen dat verantwoord geld leent. De kredietverstrekker heeft geoordeeld dat je je maandlasten gedurende de hele looptijd kunt betalen.

Geen strenge normen en geen toezicht bij private lease

Zulke strenge normen ontbreken als je een auto leaset. Je kunt daardoor ongewild vast komen te zitten aan een onvoordelig en niet-flexibel contract. Sommige leaseovereenkomsten zijn zo duur dat je veel te veel geld kwijt bent. Een tijd geleden waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al voor de risico’s van private lease. Deze financiële waakhond houdt namelijk wel toezicht op consumptieve kredieten zoals een persoonlijke lening, maar niet op de private lease markt. Terwijl private lease sterk lijkt op een vorm van krediet.

Financiële problemen door lease?

De private lease markt groeit hard in Nederland. In 2019 nam het aantal privé geleasede auto's met bijna 26 procent toe tot 188.000. Minister Hoekstra wil nu weten wat de gevolgen voor consumenten zijn. Houden aanbieders van privatelease-auto’s bijvoorbeeld wel rekening met je financiële situatie? En hoe groot is het risico dat je door je leasecontract in de financiële problemen komt? Het onderzoek is naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar afgerond.

Lenen of leasen?

Je hoeft de uitkomst van het onderzoek niet af te wachten, maar kunt nu al bij Krediet.nl laten uitzoeken of je voordeliger uit bent een persoonlijke lening of met autolease. Wij doen zaken met veel verschillende kredietaanbieders. Daarom vinden we altijd de lening die het beste bij jou past, met een gunstige rente en betaalbare maandlasten. Vraag gerust een offerte aan

Geschreven door:
  • René Koopman
  • Directeur
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 5 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen