Geld lenen kost geld

"Geld lenen kost geld"

De slogan “Let op! Geld lenen, kost geld” moet consumenten, die geld willen lenen, aanzetten tot nadenken en zorgen voor bewustwording. In 2009 is vanuit de overheid bepaald dat kredietverstrekkers deze slogan moeten toevoegen aan al hun reclame-uitingen voor consumptief krediet.

Verplichte slogan

Als kredietverstrekker van consumptief krediet ben je verplicht om de slogan “Geld lenen kost geld” goed zichtbaar in alle reclame- en communicatie-uitingen te plaatsen. Ook mag een kredietverstrekker niet adverteren dat consumenten snel geld kunt lenen. Dit om te voorkomen dat consumenten impulsief en te makkelijk een lening afsluiten. De AFM, Autoriteit Financiële Markten, is toezichthouder en fluit kredietverstrekkers terug die zich niet aan deze regels houden. De waarschuwingsslogan is bedoeld om consumenten te beschermen tegen onverantwoorde leningen. Geld lenen is een mooie oplossing in geval van een grote aankoop en onvoldoende eigen middelen, maar geld lenen kost ook geld. Je moet de Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet altijd terugbetalen met erbovenop een bedrag aan rente.

Verantwoord geld lenen

Naast waarschuwen moet de slogan tegelijkertijd ook zorgen voor bewustwording. Ga geen onverantwoord hoge leningen aan. Sluit een lening af voor het bedrag dat past bij jouw persoonlijke situatie en financiële draagkracht. Als je twijfels hebt, kun je samen met een kredietadviseur bekijken welke leenvorm en welk leenbedrag het best passend zijn.

"Geld lenen kost geld" heeft geen effect

Uit onderzoek van de AFM en het Ministerie van Financiën is gebleken dat de slogan “Let op! Geld lenen kost geld” niet het gewenste effect heeft. De consument die geld wil lenen laat geen ander gedrag of een andere houding zien ten aanzien van het afsluiten van een lening. Wat het effect op de lange termijn is, kan nog niet worden bepaald omdat de regelgeving pas sinds 2009 geldt. Maar op korte termijn lijkt de slogan niets toe te voegen.

De AFM gaat nu onderzoeken of aanvullende waarschuwingen nodig zijn om de consument zich toch meer bewust te laten worden van de consequenties van geld lenen.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 5 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen