Geld lenen kost geld

Is de rente van een lening fiscaal aftrekbaar?

In sommige gevallen mag je de rente van je lening aftrekken bij de belastingaangifte. De rente op een lening is fiscaal aftrekbaar als je het geld gebruikt voor de aanschaf of de verbetering van je woning. Het maakt daarbij niet uit of je een hypothecaire lening of een persoonlijke lening hebt afgesloten, in beide gevallen is de rente aftrekbaar. 

Wanneer rente van een lening aftrekken?

Rente over een lening is alleen aftrekbaar bij bepaalde leendoelen. 

Bij welk leendoel mag je rente aftrekken?

Leendoel Rente aftrekbaar?
Auto, motor, caravan, boot etc nee
Renovatie/verbouwing zoals nieuwe keuken, badkamer of tuinaanleg ja
Energiebesparende maatregelen zoals nieuwe kozijnen, dubbel glas, zonnepanelen, isolatie ja
Opknappen huurwoning nee
Tweede woning/chalet/recreatiewoning nee
Aanbouw/serre/dakkapel ja
Verhuizing nee
Nieuwe inboedel nee

Let op! Je moet kunnen aantonen dat je de lening hebt gebruikt voor woningverbetering. Bewaar dus alle bonnetjes van de verbouwing.

Verder mag je de rente van een lening alleen aftrekken als je de lening binnen 30 jaar stapsgewijs helemaal aflost.

Met een Persoonlijke Lening heb je een vaste looptijd. Je lost de lening dus stapsgewijs volledig af binnen een bepaald aantal maanden. De rente op een Persoonlijke Lening is daarom aftrekbaar. 

Met een Doorlopend Krediet mag je afgeloste bedragen opnieuw opnemen en los je dus niet stapsgewijs af. De rente op een Doorlopend Krediet is daarom niet aftrekbaar.

Hoe werkt fiscale aftrekbaarheid?

De Belastingdienst heft belasting over jouw inkomen. Alles wat je in een jaar verdient, wordt bij elkaar opgeteld. Van dat totaalbedrag mag je bepaalde kosten aftrekken. Wat overblijft, is het belastbaar inkomen.

Ook de rente op een lening voor woningverbetering mag je aftrekken. Door de renteaftrek daalt je belastbare inkomen en betaal je dus minder belasting. Dat belastingvoordeel maakt de investering in je woning beter betaalbaar.

Fiscale aftrekbaarheid van de rente is dus een belastingvoordeel dat je regelt als je belastingaangifte doet. Het voordeel wordt niet verrekend met het maandbedrag van je lening. Je betaalt altijd het volledige bedrag aan rente en aflossing.

Lening aftrekbaar in box 3

Heb je geen geld geleend voor woningverbetering, maar voor een andere uitgave? Dan kun je op een andere manier een belastingvoordeel realiseren. Hoe zit dat? 

De belasting die betrekking heeft op je salaris en je eigen woning, valt in box 1. Maar je betaalt ook belasting over je eigen vermogen. Hieronder valt je spaargeld, aandelen, obligaties en een tweede woning. Je vermogen wordt belast in box 3. 

Ook bepaalde schulden vallen in box 3. Deze schulden mag je aftrekken van de waarde van je bezittingen. Je vermogen daalt en daardoor ben je minder kwijt aan vermogensbelasting.

Welke schulden mag je aftrekken?

De volgende schulden mag je aftrekken van je vermogen:

  • Een consumptieve lening voor bijvoorbeeld een auto of een vakantie
  • Een lening of hypotheek voor een tweede woning
  • Roodstand op je betaalrekening
  • Creditcardschuld 
  • Studieschuld bij DUO

Let op! Alléén de leningen die niets te maken hebben met je eerste huis, vallen in box 3 en mag je aftrekken van je eigen vermogen.

Welk bedrag mag je aftrekken?

Je kunt niet je hele lening aftrekken van je vermogen, maar alleen het bedrag boven een bepaalde drempel. Voor alleenstaanden ligt die drempel op 3.000 euro, voor fiscale partners is dat 6.000. Dus alleen het bedrag daarboven mag je aftrekken van je eigen vermogen.

Wil je weten wat de exacte belastingregels zijn voor het aftrekken van je lening? Raadpleeg dan een belastingadviseur of de website van de Belastingdienst.

Offerte voor verbouwingslening bij Krediet.nl

Heb jij plannen om je woning te verbeteren of te verduurzamen? Vraag dan een offerte aan voor een lening. Wij nemen dan contact met je op om alle aspecten van de lening met je te bespreken, onder andere wanneer je de rente af mag trekken.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1206 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.8 op Trustpilot

Trustpilot rating

Er werden duidelijk instructies gegeven hoe de aanvraag in zijn werk gaat. Verder was er een proactieve houding van de medewerkers wat het tot een nog prettiger gesprek deed voldoen.

Klant 4 dagen geleden
Trustpilot rating

M I 5 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 5,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen