Geld lenen kost geld

Boeterente financieren

De hypotheekverstrekker kan een boeterente in rekening brengen als je besluit je huidige hypotheek over te sluiten. Deze boete compenseert de wegvallende rente-inkomsten van jouw hypotheek. De boeterente kun je in een keer betalen met eigen geld, met behulp van een lening of je kunt ervoor kiezen om het gespreid te betalen. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Wanneer krijg je een boeterente?

De rentetarieven zijn historisch laag. De kans is heel groot dat jij een veel hoger rentetarief betaalt voor je huidige hypotheek. Oversluiten kan veel geld gaan besparen.

Je ontvangt een boeterente van je hypotheekverstrekker als je besluit je hypotheek naar een andere verstrekker over te sluiten. Ook kan boeterente in rekening worden gebracht als je extra geld wilt aflossen om je hypotheekbedrag te verlagen. Je mag elk jaar 10 tot 20% van de hypotheek boetevrij aflossen. Kom je boven dit percentage, dan wordt een boeterente berekend. Om jouw ingecalculeerde rente-inkomsten voor een deel te compenseren, betaal je de hypotheekverstrekker een vergoeding in de vorm van boeterente. De hoogte van de boete is per situatie verschillend. De boete is op te vragen bij de bank waar jouw hypotheek is ondergebracht.

 

Boeterente financieren

De boeterente in één keer betalen is voordeliger dan gespreid betalen. Kun je het bedrag van de boete niet met eigen geld voldoen, dan is een lening afsluiten een mogelijkheid om de boeterente te betalen. Je kunt bij ons een Persoonlijke Lening of een Doorlopend Krediet afsluiten. Voor dit leendoel adviseren wij een Persoonlijke Lening voor maximaal 10 jaar. Op deze lening kun boetevrij extra inlossen zodat de lening eerder volledig is afbetaald.

Je kunt ook je hypotheek verhogen om de boeterente te betalen. Een persoonlijke Lening heeft echter een paar voordelen ten opzichte van het verhogen van de hypotheek:

  • de looptijd van een lening is korter. Hierdoor betaal je minder lang rente en zijn de totale kosten lager.
  • voor het afsluiten van een lening betaal je geen afsluit- en advieskosten. Bij het verhogen van een hypotheek betaal je afsluit- en notariskosten

Fiscaal aftrekbaar

Je boeterente financieren met een Persoonlijke Lening geeft je fiscaal voordeel: de te betalen boeterente is eenmalig fiscaal aftrekbaar. Het nettobedrag dat je in totaal moet betalen ligt dus lager dankzij dit belastingvoordeel. Als je bijvoorbeeld in loonschaal 42% zit en je boeterente is € 15.000, dan krijg je eenmalig ongeveer € 6.300 terug.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1138 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.8 op Trustpilot

Trustpilot rating

Contacten zijn prima verlopen. Korte lijntjes en duidelijk.

Dirk M 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Super snel geregeld Zeker een goede aanrader

Klant 5 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen