Geld lenen kost geld

Boeterente financieren

Jouw hypotheekrente staat voor een bepaalde periode vast. Maar dan zie je dat de hypotheekrente in de markt aan het dalen is. Kun je dan je hypotheek vóór het einde van de renteperiode oversluiten naar een lagere rente? Ja, maar dan betaal je wel een boeterente aan de bank. Wil je die boeterente financieren met een lening? Vraag Krediet.nl naar de mogelijkheden en ontvang binnen 24 uur een offerte in je mailbox.

1348 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.8 uit 5 op Trustpilot

Vergelijken en afsluiten van meer dan 50 producten van verschillende aanbieders

Kosteloos en vrijblijvend persoonlijk advies over je lening

Wat is boeterente?

Stel je hebt een woning gekocht en de hypotheekrente voor tien jaar vastgezet. Na vijf jaar zie je dat de rente in de markt flink is gedaald. Dat voelt niet fijn. Want je hebt met jouw hypotheekrente hogere maandlasten dan wanneer je de hypotheek nu zou afsluiten. Dus vraag je de bank of jij ook kunt profiteren van de lagere rente, zodat je maandlasten dalen. 

Je wilt de hypotheek dus oversluiten ook al ben je nog niet aan het eind van je renteperiode. Maar de bank heeft dan wel een probleem. Want ze ontvangen van jou in dat geval minder rente dan verwacht. Als je de hypotheek toch oversluit, moet je dat verlies compenseren door het gemiste bedrag in één keer te betalen. Dat is de boeterente. 

De bank zal ook boeterente rekenen als je extra wilt aflossen op je hypotheek. Meestal mag je per jaar maar 10% boetevrij aflossen op je hypotheek, soms is dat 20%. Ga je meer aflossen, dan betaal je boeterente.

Hypotheek oversluiten of niet?

Is het wel de moeite waard om de hypotheek voortijdig over te sluiten? Want de winst die je behaalt met de lagere maandlasten verdampt toch als je hetzelfde bedrag aan boeterente moet betalen? Dat ligt ingewikkelder. Het kan toch slim zijn om over te sluiten. Waarom?

Fiscaal aftrekbaar: De boeterente die je betaalt, is fiscaal aftrekbaar. Je krijgt dus een belastingvoordeel waardoor het nettobedrag valt een stuk lager uit. Een deel van de boeterente krijg je als het ware terug.

Jarenlang lage maandlasten. Als je de hypotheek oversluit naar een lagere rente, kies je een nieuwe renteperiode. Zet je die lage rente voor 10 of 20 jaar vast, dan heb je al die jaren lage maandlasten. Stap je niet over, maar zit je de renteperiode uit? Dan moet je afwachten welke hypotheekrente je krijgt. Die kan tegen die tijd wel een stuk hoger zijn dan nu. Aan die hogere rente zit je dan weer jaren vast.

Boeterente financieren

Er zijn verschillende manieren om je boeterente te financieren:

Spaargeld: Heb je genoeg spaargeld, dan kun je de boeterente uit eigen middelen betalen. Bedenk wel of je dit echt wilt. Misschien heb je een andere bestemming voor je spaargeld of wordt je financiële buffer te klein als je het geld uitgeeft.

Rentemiddeling: Sommige banken bieden rentemiddeling. Je krijgt dan niet de laagste hypotheekrente, maar een iets hogere. Doordat je jarenlang iets extra per maand betaalt, heb je uiteindelijk de boeterente voldaan. Helaas doen lang niet alle banken aan rentemiddeling.

Meefinancieren in hypotheek: Je kunt de boeterente meefinancieren in de hypotheek. Je verhoogt dan de  hypotheek waardoor er geld beschikbaar komt waarmee je de boeterente betaalt. Maar met het verhogen van de hypotheek heb je extra kosten die boven op de boeterente komen. Denk aan advies-, notaris- en afsluitkosten. 

Als je een hypotheek afsluit voor de aanschaf van je huis, mag je de rente aftrekken. Maar ga je de hypotheek verhogen om je boeterente te betalen? Dan is de rente die je over dat bedrag betaalt niet fiscaal aftrekbaar. Een verhoogde hypotheek heeft bovendien een looptijd van 20 of 30 jaar. Al die jaren betaal je rente. De boeterente meefinancieren in de hypotheek is dus eigenlijk best duur.

Persoonlijke lening:  Als je geen spaargeld hebt om de boeterente te betalen, kun je een Persoonlijke Lening afsluiten. Anders dan bij een hypotheek heb je geen bijkomende kosten. De looptijd is bovendien een stuk korter dan bij een verhoogde hypotheek. Je bent dus sneller klaar met afbetalen. 

Je mag een Persoonlijke Lening bovendien altijd boetevrij extra aflossen, zo veel als je wilt. Met een hypotheek is extra aflossen beperkt tot bijvoorbeeld 10% per jaar. 

Lening aanvragen voor boeterente, hoe werkt het?

Een lening afsluiten voor boeterente is eenvoudig. Het aanvraagproces verloopt online. Je kunt documenten uploaden in een beveiligde omgeving of de bank toestemming geven om die gegevens direct op te vragen bij de bron. Ook kun je het contract digitaal ondertekenen. De bank kan door die geautomatiseerde afhandeling snel akkoord gaan en het geld direct naar je overmaken.

1

Online aanvragen

Niet zeker van je keuzes? Onze adviseurs nemen altijd de aanvraag met je door.

2

Het adviesgesprek

We nemen samen je wensen en mogelijkheden door. Jij krijgt van ons de best passende offerte.

3

Documenten opsturen

Je kunt online in je persoonlijke omgeving alle benodigde documenten digitaal aanleveren.

Het geld op je rekening

Wij handelen de rest kosteloos voor je af. Binnen 2 werkdagen staat het geld op je rekening.

Meer informatie over boeterente financieren

Boeterente financieren berekenen

Hoe hoog de boeterente is die de bank gaat rekenen als je de hypotheek oversluit, hangt af van twee factoren. 

  1. Het verschil tussen de oude en de nieuwe rente. Hoe groter het verschil, hoe hoger de boete. Ligt de nieuwe rente redelijk dicht bij je huidige rentepercentage? Dan valt de boete mee, maar zal het verschil in maandlasten ook minder groot zijn.
  2. De tijd die nog rest tot het einde van de renteperiode. 

Ben je bijna aan het eind van de renteperiode, dan zal de boeterente meevallen. Is het eind van de renteperiode nog lang niet in zicht? Dan is de boeterente hoger, zeker als het verschil tussen de twee rentetarieven groot is. 

De bank berekent hoeveel boeterente je moet betalen. Daar valt niet over te onderhandelen. Als je weet hoeveel je kwijt bent aan de lening voor de boeterente, kun je die kosten vergelijken met de besparingen op jouw maandlasten. Je weet dan of en hoeveel je erop vooruit gaat. 

Goedkoopste financiering boeterente

Uiteraard zoeken we voor jouw boeterente een lening met de laagste rente. We rekenen precies uit hoeveel je kwijt bent aan de totale lening. En we bespreken hoe je lening nog voordeliger kunt maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een korte looptijd of tussendoor boetevrij extra af te lossen. 

Je kunt het aanbod aan leningen ook zelf vergelijken om een indicatie te krijgen van de kosten bij verschillende looptijden. Je kunt ook nagaan hoeveel je maximaal kunt lenen.

Boeterente financieren via Krediet.nl

Krediet.nl doet zaken met verschillende kredietverstrekkers. Bij wie jij het beste geld kunt lenen voor de boeterente, zoeken we graag voor je uit. Vraag een offerte aan. We checken dan je financiële situatie bij het bkr en als alles in orde is, sturen we je direct een voorstel voor een voordelige lening om je boeterente te financieren.

Voordat je de lening afsluit, adviseren we je altijd. Want we vinden het belangrijk dat je precies weet wat je krijgt en wat je er financieel mee opschiet. Heb je na het afsluiten van de boeterente lening nog vragen? Ook dan zitten we voor je klaar. Neem dan gerust weer contact met ons op.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1348 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.8 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Mijn vrouw heeft hier gevraagd om een lening ruim onder de 10.000 euro. Zij is volledig werkzaam als docent, en ik ben gepensioneerd. Dus krijgen we GEEN lening omdat ik over de 70 ben. Afgeschreven dus te oud. Terwijl onze inkomsten goed zijn, en we die lening terug kunnen betalen. Hoe gek kan het gaan.

Joop Coenraads 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Goed service

Sen 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen