Let op! geld lenen kost geld

Boeterente financieren

Boeterente financieren

De hypotheekverstrekker kan een boeterente in rekening brengen als je besluit de huidige hypotheek over te sluiten. Deze boete, een vorm van vergoeding, compenseert  de wegvallende rente-inkomsten van jouw hypotheek. Ondanks dat je een boete moet betalen zal het oversluiten lonen omdat de rente niet eerder zo laag stond. De boeterente kun je in een keer betalen met eigen geld of met behulp van een lening maar je kunt er ook voor kiezen om hem gespreid te betalen. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Wanneer krijg je een boeterente?

De rentetarieven zijn historisch laag. De kans is heel groot dat jij een veel hoger rentetarief betaalt voor je huidige hypotheek. Oversluiten kan veel geld gaan besparen.

Je ontvangt een boeterente van je hypotheekverstrekker als je besluit je hypotheek naar een andere verstrekker over te sluiten. Ook kan boeterente in rekening worden gebracht als je extra geld wilt aflossen om je hypotheekbedrag te verlagen. Je mag elk jaar 10-20% van de hypotheek boetevrij aflossen. Kom je boven dit percentage of wil je vaker aflossen dan wordt een boeterente berekend.

Om jouw ingecalculeerde rente-inkomsten voor een deel te compenseren betaal je de hypotheekverstrekker een vergoeding in de vorm van boeterente. De hoogte van de boete is per situatie verschillend. De boete is op te vragen bij de bank waar jouw hypotheek si ondergebracht.

Boeterente financieren

De boeterente in één keer betalen is voordeliger dan gespreid betalen. Kun je het bedrag van de boete niet met eigen geld voldoen dan is een lening afsluiten een mogelijkheid om op deze manier de boeterente te betalen. Je sluit bij ons een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af. Wij adviseren voor dit leendoel een persoonlijke lening voor maximaal 10 jaar waarop u vervolgens ook weer boetevrij kunt inlossen zodat de lening eerder volledig is afbetaald.

Het voordeel van een lening afsluiten ten opzichte van het verhogen de hypotheek is dat de hypotheekschuld niet verder omhoog gaat tegen een langere looptijd. Voor het afsluiten van een lening betaal je geen afsluit- en advieskosten. Bij het verhogen van een hypotheek komen extra kosten in de vorm van afsluit- en notariskosten.

Fiscaal aftrekbaar

Je boeterente financieren met een persoonlijke lening geeft je fiscaal voordeel: de te betalen boeterente is eenmalig fiscaal aftrekbaar. Het netto bedrag wat je in totaal moet betalen ligt dus lager dankzij dit belastingvoordeel. Als je bijvoorbeeld in loonschaal 42% zit en je boeterente is €15.000 dan krijg je eenmalig ongeveer €6.300.

Onze specialist:

Matthijs de Bruijn

Matthijs de Bruijn

Kredietadviseur

Specialisme: geld lenen voor auto of motor, splitsen lening bij scheiding

Betrouwbaar gevonden door:

Erkend Hypotheekadviseur
NVF: Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs en -bemiddelaars
Kifid het financiële klachteninstituut
College bescherming persoonsgegevens

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.