Geld lenen kost geld

Samenvoegen: voor- en nadelen

Stel, je hebt een of meerdere persoonlijke leningen en ook een hypotheek op je huis. Je betaalt maandelijks bedragen aan verschillende partijen tegen verschillende rentes. Om meer overzicht te krijgen en misschien ook wel goedkoper uit te zijn, kun je de verschillende leningen samenvoegen. Wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen

Het is mogelijk om je persoonlijke lening en hypotheek samen te voegen door het bedrag van je persoonlijke lening onder te brengen in je hypotheek. Banken staan hier echter niet altijd om te springen en omdat de regels rondom hypotheken steeds strenger worden, is het ook niet altijd mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen. Door het samenvoegen van je leningen verminder je niet de hoogte van de totale lening.  

Voordelen samenvoegen persoonlijke lening en hypotheek

Het samenvoegen van leningen geeft overzicht:

  • Je hebt niet meer te maken met meerdere leningen en/of partijen aangezien alles is ondergebracht als één lening bij één partij.
  • Je betaalt over het gehele leenbedrag hetzelfde rentetarief. Het rentetarief van een hypotheek is vaak lager dan dat van een persoonlijke lening.

Nadelen samenvoegen persoonlijke lening en hypotheek

De kosten van een hypotheek zijn meestal hoger:

  • Voor het samenvoegen van een lening en hypotheek moet je opnieuw langs de notaris; dit brengt kosten met zich mee.
  • De looptijd van een hypotheek is langer dan die van een persoonlijke lening; hierdoor betaal je meer rentekosten.

Ook mag je bij een hypotheek maar 10 tot 20% boetevrij extra aflossen per jaar. Bij een persoonlijke lening mag je altijd kosteloos extra aflossen.

Persoonlijke leningen samenvoegen

Als je meerdere consumptieve kredieten hebt lopen bij verschillende partijen, dan ben je in de meeste gevallen gunstiger af als je deze samenvoegt tot één lening naast je hypotheek. Je krijgt hiermee meer overzicht over je leningen doordat je iedere maand nog maar één bedrag aan één partij over hoeft te maken. Ook leen je vaak tegen een lager rentetarief en betere voorwaarden. Op deze manier behoud je voor de leningen een kortere looptijd dan de lange looptijd van een hypotheek die je krijgt als je samenvoegt met de hypotheek. Voor het oversluiten kun je gebruik maken van onze online oversluitservice.

Als je voor je huidige persoonlijke lening een hoge rente betaalt of als de voorwaarden niet gunstig zijn, dan kun je kosteloos je lening oversluiten. Vanaf het moment van oversluiten profiteer je van een nieuwe vaste lage rente en krijg je nieuwe voorwaarden bij je lening. Je kunt gebruik maken van onze online oversluitservice. Je vult je gegevens in en wij sturen je vrijblijvend een offerte.

Een nieuwe lening afsluiten

Heb je nog geen lening maar heb je een financiering nodig voor een grote aankoop of verbouwing? Dan kun je een persoonlijke lening bij ons afsluiten tegen een vaste lage rente en gunstige voorwaarden. Tussentijds mag je kosteloos inlossen op de lening. Deze lening geeft je zekerheid: de rente, looptijd en maandlasten staan vast. Je weet dus van tevoren precies hoeveel je per maand gaat betalen naast je hypotheekbedrag en andere vaste maandlasten.

Offerte aanvragen

Rente fiscaal aftrekbaar

Als de persoonlijke lening wordt gebruikt voor woningverbetering, dan zijn de rentekosten fiscaal aftrekbaar. Sluit je de persoonlijke lening af om een restschuld te financieren, dan is de rente maximaal 15 jaar aftrekbaar (deze regel geldt sinds 1 januari 2018). Gebruik je de persoonlijke lening voor een ander leendoel, dan ontvang je geen belastingvoordeel op de lening.

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1348 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.8 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Mijn vrouw heeft hier gevraagd om een lening ruim onder de 10.000 euro. Zij is volledig werkzaam als docent, en ik ben gepensioneerd. Dus krijgen we GEEN lening omdat ik over de 70 ben. Afgeschreven dus te oud. Terwijl onze inkomsten goed zijn, en we die lening terug kunnen betalen. Hoe gek kan het gaan.

Joop Coenraads 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Goed service

Sen 12 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen