Geld lenen kost geld

Hypotheek flink afgelost, mede met oog op restschuld

16 september 2014

Bijna 2,5 miljard euro losten Nederlanders de afgelopen zes maanden af op hun hypotheek. Dat constateren de grote banken op basis van hun halfjaarcijfers. Vermoedelijk heeft dit onder andere te maken met de soepele regels voor het schenken van geld.

Daarnaast spelen de extreem lage rente op spaargeld en de angst voor een restschuld op de aantrekkende woningmarkt een rol.

Extra aflossen hypotheek een trend

Het extra aflossen van de hypotheek van het afgelopen half jaar past in een trend die al langer gaande is. Opnieuw hebben meer mensen hun hypotheek extra afgelost. Ook ging het gemiddelde bedrag van de aflossing omhoog.

Hypotheek aflossen met schenking

De Nederlandse banken vermoeden dat de schenkingsregeling een grote rol speelt in het flink aflossen van de hypotheek. Ouders geven massaal hun spaargeld aan hun kinderen. Jonge woningbezitters kunnen hierdoor hun hypotheekschulden verminderen.

Lage rente op spaargeld

Ook de extreem lage rente op spaargeld heeft een aandeel in het extra aflossen van de hypotheek. Geld sparen levert nog nauwelijks iets op aan rente. Daarom gebruiken huiseigenaren het geld liever voor het aflossen van hun hypotheek. Zo levert het geld toch nog iets op, namelijk in de vorm van lagere maandlasten.

Huis verkopen zonder restschuld

Het extra aflossen van de hypotheek wordt mede beïnvloed door het aantrekken van de woningmarkt. Mensen gaan weer nadenken over het kopen van een groter huis. Ondertussen staan nog wel veel woningen ‘onder water’. Door hun hypotheek vóór de verkoop van hun huis extra af te lossen, willen woningbezitters voorkomen dat ze straks met een restschuld zitten.

René Koopman van Krediet.nl schreef enige tijd geleden over het aflossen van je hypotheek met een lening. Lees hier zijn blog 'Huis onder water? Waarom een deel van je hypotheek aflossen met een lening slim is'.

logo-BKR

Gratis inzage BKR – registratie in 2019

15 mei 2019
abundance-bank-bank-notes-259249

Nederlandse consument heeft 30 miljard aan leningen openstaan

15 februari 2019
doorlopend krediet

Let op met leningen vergelijken

4 februari 2019

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,9% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen