Geld lenen kost geld

Aantal huishoudens met dreigende restschuld gelijk

24 oktober 2014

Een op de drie koopwoningen stond begin 2014 ‘onder water’. Wanneer een huis onder water staat, is de hypotheekschuld van de huiseigenaren hoger dan de waarde van de woning. Bij verkoop van het huis dreigt een restschuld.

Toch is er goed nieuws: ook begin 2013 stonden ongeveer 1,5 miljoen huizen ‘onder water’. Op basis daarvan constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de toename van het aantal huiseigenaren dat een restschuld boven het hoofd hangt tot een halt is gekomen.

Financieren restschuld

Met name jonge huishoudens lopen de grootste kans op een restschuld. 70% van de huiseigenaren onder de 45 heeft een huis dat onder water staat. Bij jonge starters tussen de 25 en 30 jaar ligt dit aantal zelfs op 80%.

Zonder hypotheekschuld

65-plussers hoeven zich minder druk te maken om hun hypotheekschuld. Voor slechts 4% van de oudere huishoudens dreigt een restschuld wanneer ze nu verkopen. 45% heeft de hypotheek zelfs al volledig afgelost.

Lenen voor woning

Voor de meeste woningen die ‘onder water’ staan geldt dat ze gekocht zijn vóór de crisis in 2008. Sindsdien hebben de kopers de waarde van hun woning steeds verder zien dalen ten opzichte van hun hypotheekschuld.

research

Uitkomsten Nibud onderzoek naar Persoonlijke leningen

1 december 2018
aflossen

Extra aflossen via MijnDefam

25 oktober 2018
agreement-application-business-893894

Minister verhoogt rente op studieleningen

16 oktober 2018