Geld lenen kost geld

Geld lenen in Nederland: bijna ton schuld per huishouden

22 juli 2015

In het eerste kwartaal van 2015 stegen de schulden van de Nederlandse huishoudens voor het eerst sinds 2012. Daarmee kwam de gemiddelde schuld per huishouden uit op bijna een ton.

Nederlanders lenen samen in totaal 742 miljard euro, 2 miljard meer dan in het laatste kwartaal van 2014. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hypotheek lening schuld

Het toenemen van de schuld van de Nederlandse huishoudens hangt vooral samen met het aantrekken van de woningmarkt. Mensen zijn weer meer geneigd te lenen voor een woning. Ook de historisch lage rente maakt geld lenen aantrekkelijk. Daarnaast liep eind 2014 de periode van een ruimere schenkingsvrijstelling af. Mede onder invloed van deze factoren liep de totale schuld van Nederlandse huishoudens op.

Lenen schulden aflossen

Opvallend is dat terwijl de hypotheekschuld opliep, het consumptief krediet iets afgelost werd. Onder de noemer consumptief krediet vallen bijvoorbeeld het doorlopend krediet en de lening die je afsluit om de aankoop van een auto te financieren. Het aflossen gold niet voor de overige leningen. Daarvan steeg het gemiddelde bedrag dat Nederlanders lenen naar 7900 euro. Volgens het CBS hangt dit met name samen met de wijziging van het leenstelsel voor studenten, die hierdoor meer zijn gaan lenen.

logo-BKR

Gratis inzage BKR – registratie in 2019

15 mei 2019
abundance-bank-bank-notes-259249

Nederlandse consument heeft 30 miljard aan leningen openstaan

15 februari 2019
doorlopend krediet

Let op met leningen vergelijken

4 februari 2019