Let op! geld lenen kost geld

Meer dan helft jongvolwassenen heeft schulden

Betaal minder

Je lening verhogen zonder veel extra te betalen?

Vraag een offerte aan en wij rekenen de voordeligste optie voor je uit.

Of neem contact op met onze specialist op het gebied van lening verhogen.

16 oktober 2015

Meer dan de helft van de jongeren tussen 18 en 27 jaar had de afgelopen twaalf maanden schulden. Bijna een derde van de jongvolwassenen had een of andere lening. Daarnaast had 28 procent een studielening. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Om inzicht te krijgen in de houding en het gedrag van jongvolwassenen ten opzichte van schulden, werden ruim 1.500 enquêtes afgenomen. Aanvullend werden 29 jongeren uitgebreid ondervraagd over financiën, schulden en geld lenen.

Geld lenen en leningen

Tot nu toe was nog weinig bekend over het financiële gedrag van jongeren tussen 18 en 27 jaar. Uit het onderzoek van het ministerie van SZW blijkt dat jongeren hoofdzakelijk geld lenen bij overheidsdienst DUO. Bij DUO kunnen studenten lenen tijdens hun studietijd. Ook wenden jongeren zich vaak tot hun ouders (12 procent) of andere familie en vrienden (6 procent) voor leningen. Slechts 3 procent koos voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet bij een financiële instelling.

Risicovolle schulden

In de enquête werd niet alleen naar leningen gevraagd. Ook rood staan en achterstallige rekeningen kwamen aan bod. Bij ongeveer een vijfde van de ondervraagden was rood staan aan de orde. Een iets grote groep, bijna 25 procent, betaalde een rekening niet op tijd. Bij de meesten viel het bedrag dat ze open hadden staan wel mee en bleef de schuld onder de 50 euro. Toch had ongeveer 15 procent van de jongvolwassenen te maken met risicovolle schulden door regelmatig rood staan, een creditcard schuld of het niet op tijd betalen van de huur.

Schulden geven slecht gevoel

Jongvolwassenen vinden het vervelend schulden te hebben. Uit de diepte-interviews bleek zelfs dat schulden bij een enkeling leiden tot sombere gevoelens of zelfs depressiviteit. Voor hulp wenden jongeren zich tot ouders of vrienden. Officiële instanties zullen ze niet snel benaderen. Toch kunnen deze instanties wel een rol spelen in het tegengaan van schulden. Ook jongeren tussen de 18 en 27 jaar hebben baat bij financiële educatie en informatie over geld lenen en schulden.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.
Verplichte velden staan met een * aangegeven.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Wat kun je lenen?


Over Krediet.nl

Krediet.nl heeft zeer ruime ervaring in het adviseren over krediet. Met onze vlotte werkwijze, afhandeling en goede nazorg kunt u rekenen op onze uitstekende service en het advies dat bij u past.

Onze voordelen:

  • Geen afsluitkosten of advieskosten
  • Aantrekkelijke rente
  • Onafhankelijk
  • Eén aanspreekpunt
  • Ervaren kredietspecialisten
  • Gekwalificeerde adviseurs

Heb je nog vragen?

Hoe financier ik een auto of welke lening is fiscaal aftrekbaar? Deze en al jouw andere vragen beantwoorden we graag. Neem direct contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.