Geld lenen kost geld

Wat gebeurt er met je lening als de rente stijgt?

Wat gebeurt er met je lening als de rente stijgt?

14 februari 2022

De afgelopen weken hebben diverse hypotheekverstrekkers die rente op hypotheken omhoog bijgesteld. Naar verwachting gaat ook de rente op leningen omhoog. Waarom stijgt de rente nu ineens? Wat betekent zo’n stijging voor je lening en wat is nu slim om te doen?

Het is je vast ook ter ore gekomen: sinds begin dit jaar is de rente aan het stijgen. Hoe kan dat? Zowel in Europa als in Amerika stijgen op dit moment de prijzen van uiteenlopende goederen hard. Dat komt onder meer doordat er veel geld in de economie is gepompt, de vraag naar goederen groot is en de aanvoer van goederen achter blijft. De vraag is daardoor groter dan het aanbod en in dat geval stijgen de prijzen. Dat heet inflatie. In feite wordt je geld minder waard: met hetzelfde bedrag kun je minder kopen.

Hogere rente remt inflatie

Enige inflatie is prima voor de economie, maar als het te hard gaat, grijpen centrale banken in. Een krachtig wapen is bijvoorbeeld de rente verhogen. Als de rente op de kapitaalmarkt stijgt, wordt er minder geleend en dan daalt de vraag naar goederen weer. Zo wordt de inflatie afgeremd. Hypotheekverstrekkers en kredietaanbieders lenen zelf geld op de kapitaalmarkt om weer aan jou uit te kunnen lenen. Zij zijn nu duurder uit en verhogen op hun beurt de rente op hun hypotheken en leningen.

Rente Persoonlijke Lening verandert niet

Tot zover de uitleg over waarom de rente stijgt. Maar de vraag is natuurlijk: wat betekent dat voor jou? Dat hangt ervan af. Heb je nog niet zo lang geleden een Persoonlijke Lening afgesloten, dan is de kans groot dat je dat tegen een lage rente hebt gedaan. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw rente stijgt, want die is voor de hele looptijd vastgezet. Uiteraard kun je ons altijd vragen of je elders nog voordeliger kunt lenen. Dat zoeken we graag voor je uit.

Doorlopend Krediet misschien duurder

Heb je een Doorlopend Krediet? Dan staat de rente niet vast en is een stijging wél mogelijk. Misschien kun je je Doorlopend Krediet oversluiten naar een Persoonlijke Lening. Je profiteert dan van een vaste rente, hoeft toekomstige rentestijgingen niet te vrezen en je maandlasten zullen gelijk blijven. Vraag ons of oversluiten in jouw situatie mogelijk is en wat jouw voordeel is.

Nu nog voordelig lenen

Was je juist van plan om een lening af te sluiten, bijvoorbeeld voor een auto of een verbouwing? Dan kun je ook nu nog tegen een zeer aantrekkelijke rente geld lenen. De rente stijgt weliswaar, maar het gaat met heel kleine stapjes. De rente is daarom nog steeds heel laag. Maar de kans dat lenen duurder wordt, is er wel degelijk. Op dit moment kun je je wensen misschien nog realiseren tegen lage maandlasten. En kun je het benodigde bedrag misschien überhaupt nog lenen. Als de rente stijgt, kan dat lastiger worden. Dan moet je je plannen misschien herzien of zelfs helemaal vergeten. 

Vraag een offerte aan bij Krediet.nl

Wil je weten hoeveel je nu kunt lenen en tegen welke rente? Check dan de rente en bereken hoe hoog je leenbedrag is. Of vraag een offerte aan bij Krediet.nl. Wij gaan na waar jij het voordeligst geld kunt lenen. Bovendien adviseren we je altijd vooraf, zodat je weet wat de lening voor jou betekent, wat je maandlasten zijn en wanneer je klaar bent met aflossen. Wacht niet langer, maar kom in actie.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 5 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 10 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen