Geld lenen kost geld

Zonnepanelen en btw, hoe zit dat ook alweer?

Zonnepanelen en btw, hoe zit dat ook alweer?

16 mei 2022

Bijna 20% van de Nederlandse woningen heeft zonnepanelen op het dak. Wil jij ook verduurzamen? Weet dan dat de aanschaf van zonnepanelen ook een fiscaal kantje heeft. Je kunt namelijk de btw van de zonnepanelen terugkrijgen, waardoor de kosten veel lager uitvallen. Maar per 1 januari 2023 gaat dat waarschijnlijk veranderen.

Als je zonnepanelen hebt, werken ze ook wel eens op een moment dat je geen stroom verbruikt. Jouw overschot wordt dan aan het elektriciteitsnet geleverd voor dezelfde prijs als die je zelf betaalt voor de reguliere stroom die aan jou geleverd wordt. In feite verkoop je jouw stroom dus aan het energiebedrijf. Omdat je iets verkoopt, ben je in de ogen van de Belastingdienst officieel ondernemer. En als ondernemer moet je btw heffen over je product en dat weer afdragen aan de fiscus. Tegelijk mag je als ondernemer de btw terugvragen die je betaalt over je investeringen. In jouw geval is dat de btw over de zonnepanelen, de omvormer en de installatiekosten.

Eenvoudig btw terugvragen

Maar is dat ondernemerschap en die afdracht van de btw niet een gedoe waar je alleen maar last van hebt? Nee hoor. Want als je een kleine ondernemer bent, krijg je ontheffing van btw-aangifte. En als particulier met zonnepanelen ben je altijd een kleine ondernemer. Je hebt dus nergens last van, want je hebt helemaal geen btw-administratie. Maar je mag wel de btw op zonnepanelen terugvragen. Dat is tamelijk eenvoudig en sommige leveranciers van zonnepanelen zijn bereid de teruggave voor jou te regelen. Bedenk dat er op zonnepanelen 21% btw zit. Als je dat terugkrijgt, kun je honderden euro’s besparen.

Btw op zonnepanelen naar nul

Maar btw terugvragen is straks misschien niet meer nodig. Het kabinet wil de btw op zonnepanelen – en ook op de levering en installatie ervan, op of bij woningen – per 1 januari 2023 namelijk terugbrengen naar nul. De prijs van zonnepanelen daalt dan, maar je er is geen btw meer om terug te vragen. Helemaal zeker is het plan trouwens nog niet want het moet allemaal wel uitvoerbaar en budgettaire haalbaar zijn. Dat wordt op dit moment onderzocht.

Nu zonnepanelen aanschaffen of nog wachten?

Wat is nu het verschil tussen de situatie nu en na 1 januari 2023? Wat betreft de kosten is er geen verschil, want zowel nu als straks ben je niets kwijt aan btw op zonnepanelen. Nu moet je echter die btw nog terugvragen, straks hoeft dat niet meer. Wel zo gemakkelijk. Moet je dus wachten met de aanschaf tot januari? Dat kan ook een nadeel zijn. De verwachting is dat er dan nog meer mensen gemotiveerd zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Die grotere vraag kan de leveringstijd vertragen. En als je nu al zonnepanelen aanschaft, profiteer je direct van een lagere energierekening. Heel prettig met die stijgende gasprijzen.

Vraag een offerte aan bij Krediet.nl

Wil je geld lenen voor zonnepanelen of voor andere vormen van verduurzaming? Krediet.nl doet zaken met aanbieders die gespecialiseerd zijn in groene leningen, zoals Greenloans. Met een mooie rente en de mogelijkheid om te kiezen voor een lange looptijd, kun je je maandlasten zeer laag houden. Bovendien is de rente fiscaal aftrekbaar. Dat en de btw teruggave maken dat de kosten voor je investering nog lager uitvallen. Nieuwsgierig geworden naar je financieringsmogelijkheden? Vraag dan een offerte aan bij Krediet.nl.

Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1327 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Alles prima geregeld voor mij

Klant dominicus 2 dagen geleden
Trustpilot rating

Het grote pluspunt tov van direct bij een geldverstrekker was dat je gewoon kon bellen en dat je dan iemand zonder wachttijd aan de lijn kreeg en je dus snel kon schakelen. De wachttijd bij de kredietverstrekker voor de definitieve goedkeuring zal je helaas gewoon in acht moeten nemen, maar dat staat natuurlijk los van de service van Krediet.nl

Tevreden klant 3 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen