28 oktober 2022
Een tweedehands auto is veel voordeliger dan een nieuwe auto en je hoeft niet op de levering te wachten, maar kunt er vrijwel direct over beschikken. Maar met een occasion weet je niet zeker in welke staat hij verkeert. Stel dat de auto kort na de aankoop gebreken blijkt te hebben. Hoe zit het dan met jouw rechten?
Als je een product koopt, moet dit voldoen aan de verwachtingen. Je hebt als consument daarom wettelijke garantie: als je kort na de aankoop gebreken ontdekt, is de verkoper verplicht het product te repareren, te vervangen of je het geld terug te geven. Wettelijke garantie is er voor alle producten die je van een bedrijf koopt. Dus ook voor een occasion die je aanschaft bij een erkende dealer.
Wettelijke garantie tweedehands auto’s
De wettelijke garantie was altijd zes maanden, maar is per 1 april 2022 verlengd naar twaalf maanden. Daar bovenop kan de verkoper een langere garantietermijn bieden. Bij een tweedehands auto zal die termijn afhangen van het bouwjaar, de kilometerstand, de prijs en het merk. Van een twintig jaar oude auto kun je nu eenmaal niet hetzelfde verwachten als van een tweejarige. De verkoper mag daarom zelf de garantietermijn bepalen. Maar hoe oud je auto ook is en hoeveel kilometers hij ook gereden heeft, je hebt altijd een wettelijke garantie van een jaar. Behalve als de verkoper heeft aangegeven dat er iets aan de auto mankeert waardoor hij binnen een jaar stuk gaat. Als je dan toch akkoord gaat met de koop, heb je geen recht op de wettelijke garantie van een jaar.
Gratis reparatie of vervanging
Wat heb je aan die wettelijke garantie? Als de auto binnen een jaar een gebrek vertoont, gaat de wetgever ervan uit dat dit gebrek al aanwezig was toen je de auto kocht. Jij hoeft dat niet te bewijzen en de verkoper moet de auto gratis repareren of zorgen voor vervanging. Alleen als de verkoper kan bewijzen dat jij het gebrek zelf hebt veroorzaakt of dat er bij de verkoop geen sprake was van een gebrek, moet je de reparatie zelf betalen. Soms kun je van de koop afzien als er gebreken aan het licht komen. Je kunt dan je geld terugkrijgen. Overigens zijn niet alle dealers even goed op de hoogte van de wetgeving. Bespreek je rechten dus expliciet op het moment van de koop. Een dealer mag jou niet vragen afstand te doen van de wettelijke garantie.
Let op bij de koop en meld een gebrek op tijd
Dat je garantie krijgt, betekent niet dat jij je passief op kunt stellen. Bij de koop van een occasion moet de verkoper jou actief op de hoogte stellen van bekende gebreken. Maar jij moet daar ook expliciet naar vragen. Controleer de auto en maak een proefrit of laat een aankoopkeuring doen. Ontdek ja na de koop een gebrek, doe dan binnen twee maanden schriftelijk je beklag bij de verkoper. Ben je te laat, dan vervalt de wettelijke garantie. De wettelijke garantie geldt trouwens niet als je een tweedehands auto bij een particulier koopt. Dan ligt de bewijslast altijd bij jou. Jij moet dan kunnen aantonen dat het gebrek al aanwezig was op het moment van de koop én dat de verkoper daarvan op de hoogte was. Dat is vaak lastig.
Offerte autolening bij Krediet.nl
Een auto kopen, nieuw of tweedehands, vergt het nodige uitzoekwerk. Dat geldt ook voor de persoonlijke lening die je wilt afsluiten om de auto te kunnen kopen. Waar kun jij voordelig en veilig geld lenen tegen goede voorwaarden? Krediet.nl doet zaken met verschillende kredietaanbieders en vergelijkt de mogelijkheden voor jou. Vraag een offerte aan voor een autolening en je krijgt binnen 24 uur ons voorstel. Er volgt dan altijd een persoonlijke adviesgesprek waarin we je uitleggen waarom we die specifieke lening voor jou het aantrekkelijkst vinden. Ga je akkoord, dan sluiten we de lening kosteloos voor je af en kun je al binnen twee dagen na aanvraag over het geld beschikken.
Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?
1380 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot
Top service, vriendelijke man, snel geregeld!
Snelle afhandeling, en de dame (Natasja Schipper) waar ik contact mee heb gehad echt super vriendelijk