Geld lenen kost geld

Geld lenen wordt duurder

Geld lenen wordt duurder

13 februari 2023

Nog nooit is de rente op leningen zo hard opgelopen als in het afgelopen jaar. Over een lening kan de rente tegenwoordig wel 3% hoger liggen dan een jaar geleden. En de verwachting is dat de rentestijging nog even doorgaat. Hoe leen je nu zo voordelig mogelijk? Door je goed te laten adviseren.

De belangrijkste oorzaak van de rentestijging is de inflatie. In januari kwam die naar een schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit op 7,6 procent. Vooral de prijzen van energie en boodschappen zijn door het dak gegaan. Energie is op dit moment wel weer iets in prijs gedaald, maar in de supermarkt waren consumenten in januari maar liefst 14,5 procent meer kwijt dan een jaar geleden.

Rente omhoog = inflatie omlaag

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet voor de eurozone het liefst dat de inflatie op 2 procent ligt, omdat dat zorgt voor een stabiele economie. Nu kan de ECB de inflatie beïnvloeden met de rente. Als de inflatie omlaag moet, wordt de rente verhoogd. Overheden, bedrijven en particulieren zijn dan meer kwijt aan leningen. De vraag naar goederen en diensten daalt dan waardoor ook de prijzen omlaag gaan. Het afgelopen jaar verhoogde de ECB de rente stapsgewijs naar uiteindelijk 2,5 procent nu. De inflatie is nu inderdaad iets afgeremd, maar nog niet voldoende. De kans is groot dat de ECB later dit jaar nogmaals de rente verhoogt, misschien wel naar 3 procent.

Hogere rente op leningen

De hogere rente van de ECB werkt door in allerlei rentetarieven, zoals de rente op leningen. Je bent dus duurder uit dan een jaar geleden als je geld wilt lenen. Maar dat is niet het enige nadeel. Geldverstrekkers zullen ook het maximale leenbedrag verlagen als de kosten stijgen. Want je moet rente en aflossing wel tot het eind van de looptijd kunnen betalen, zonder dat je in de problemen komt. De hogere rente heeft trouwens ook een voordeel. We zien de spaarrentes nu weer voorzichtig stijgen. Dat is ook wel nodig, want door de inflatie wordt je vermogen minder waard. Een hogere rente compenseert dat verlies enigszins. Heb je schulden? Dan worden die ook minder waard. Dat is dan ook nog een voordeel.

Kan de rente dalen?

Vergeleken met Amerika doet onze centrale bank het trouwens nog rustig aan. De verwachting is dat in de VS de rente in 2023 zelfs boven de 5 procent uitkomt. Ook historisch gezien is een ECB-rente van 2,5 procent nog altijd een lage rente. We zijn kennelijk erg gewend geraakt aan extreem lage percentages. Of die tijden ooit terugkomen? Dat weet niemand, maar voorlopig lijkt de rente alleen maar verder te stijgen. Je moet niet schrikken als je straks voor een kredietbedrag van 50.000 euro 6,5 procent rente gaat betalen. Begin 2022 was dat nog 3,5 procent. 

Wie biedt de laagste rente?

Alle kredietverstrekkers hebben de rente verhoogd, maar er zijn wel verschillen tussen de verschillende aanbieders. Wil je een lening afsluiten, dan is vergelijken dus heel belangrijk. Ga niet zelf op zoek, maar vraag Krediet.nl om een offerte en een persoonlijke advies. Wij doen zaken met verschillende kredietverstrekkers en weten bij wie je de laagste rente krijgt. Ook adviseren we je over manieren om de maandlasten laag te houden. Sluit je nu een lening af en daalt de rente op een gegeven moment weer? Dan zoeken we opnieuw uit bij wie je het voordeligst uit bent en sluiten we de lening kosteloos voor je over.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1327 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Alles prima geregeld voor mij

Klant dominicus 2 dagen geleden
Trustpilot rating

Het grote pluspunt tov van direct bij een geldverstrekker was dat je gewoon kon bellen en dat je dan iemand zonder wachttijd aan de lijn kreeg en je dus snel kon schakelen. De wachttijd bij de kredietverstrekker voor de definitieve goedkeuring zal je helaas gewoon in acht moeten nemen, maar dat staat natuurlijk los van de service van Krediet.nl

Tevreden klant 4 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen