Geld lenen kost geld

Na Prinsjesdag: wat betekent de Miljoenennota voor jou?

wat betekent de Miljoenennota voor jou

20 september 2023

De derde dinsdag in september, bijna iedereen weet: dat is Prinsjesdag. De rijtoer, de hoedjes, de troonrede en de Miljoenennota. Maar wat gebeurt er daarna? Wat staat er in de Miljoenennota en wat betekenen die plannen van het kabinet voor jou in het komend jaar? We zetten graag een paar maatregelen op een rijtje voor je.

Eerst even een disclaimer. De plannen uit de Miljoenennota zijn van een demissionair kabinet. Op 22 november zijn er verkiezingen en na de formatie treedt er dan een nieuw kabinet aan. Dat kan vervolgens besluiten om weer een andere kant op te gaan. Toch zullen we het tot die tijd met deze plannen moeten doen. Welk effect hebben die op jouw financiële situatie?

Zorgverzekering wordt duurder

De premie van je ziektekostenverzekering gaat waarschijnlijk omhoog. Het kabinet gaat uit van een gemiddelde prijsstijging van zo’n 150 euro per jaar (12 euro per maand). Nu bepaalt het kabinet de zorgpremie niet, dat doen de verzekeraars. Die moeten voor 12 november hun premies bekendmaken. De kans is wel groot dat de premies in 2024 inderdaad stijgen. Het eigen risico blijft ongewijzigd op 385 euro.

Prijsplafond energie verdwijnt

Volgend jaar verdwijnt het prijsplafond voor energie. Dat plafond zorgt er nu nog voor dat je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom betaalt (tot een maximum van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh). Het verdwijnen van het prijsplafond kan betekenen dat de energiekosten verder stijgen. Er is wel een noodfonds ingesteld voor huishoudens die in de financiële problemen komen door de energiekosten. 

Eerder in de hoogste belastingschijf

Als je een bepaald inkomen hebt, kom je in het hoogste belastingtarief (van 49,5 %) terecht. Aanvankelijk zou die grens worden verhoogd naar ruim 80.000 euro. Maar nu heeft het kabinet besloten om die grens in 2024 op 75.624 euro te zetten. Dat betekent dus dat je eerder in het toptarief terecht komt. 

Belasting box 3

Het tarief van de vermogensbelasting in box 3 (de box waarin inkomsten uit privévermogen worden belast) gaat met 2 % omhoog. Het gaat van 32 % naar 34 % en dat blijft ook in 2025 zo. Het vrijgestelde vermogen wordt niet verhoogd en blijft, net als in 2023, 57.000 euro en 114.000 euro voor fiscaal partners. 

Geen schenkingsvrijstelling eigen woning meer

De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning (voorheen de jubelton) was begin 2023 al verlaagd  naar 28.947 euro. Deze vrijstelling voor de eigen woning wordt per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. Met ingang van 1 januari 2024 mag je de eenmalige schenking alleen nog belastingvrij ontvangen van je ouders. Ook geldt er geen verplichting om het geld te besteden aan de eigen woning.

Hogere toeslagen

Bij het kindgebonden budget gaat het maximale bedrag voor het eerste kind met 750 euro per jaar omhoog, voor de andere kinderen gaat het maximaal 883 euro per jaar omhoog. Huurtoeslag gaat met 416 euro per jaar omhoog en de arbeidskorting stijgt met 115 euro, wat praktisch betekent dat je iets minder belasting betaalt.

Motorrijtuigenbelasting campers 

Voor campers en kampeerauto’s betaal je per drie maanden het kwarttarief: een kwart van de belasting die je moet betalen voor een personenauto. In 2026 gaat dit omhoog naar een halftarief: de helft van wat je voor een personenauto betaalt. Dat betekent in feite dus een verdubbeling van de belasting voor campers. 

Dit zijn een paar van de plannen en maatregelen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd door het kabinet. Wat die precies betekenen voor jou, hangt helemaal van jouw persoonlijke financiële situatie af. Wil je inzicht in jouw leenmogelijkheden nu en volgend jaar? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wil je meer weten over deze blog? Neem dan contact op met Danny Lindeman via 0318 – 88 88 88.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Maximale rente gaat per 1 januari 2024 naar 15 procent
Maximale rente gaat per 1 januari naar 15% 4 december 2023 | Danny Lindeman
Minder consumptieve leningen en minder betalingsachterstanden
Minder consumptieve leningen en minder betalingsachterstanden 20 november 2023 | Danny Lindeman
Senioren kunnen wel lenen bij kredietnl
Bij Krediet.nl kunnen senioren wél geld lenen 31 oktober 2023 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1287 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Een heel goed advies en mensen die met je meedenken. En altijd een snelle reactie.

Ton 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Zeer vlotte service, vriendelijk contact en snel geregeld.

Jo Mols 4 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen