Geld lenen kost geld

Maximale rente gaat per 1 januari naar 15%

Maximale rente gaat per 1 januari 2024 naar 15 procent

4 december 2023

Als je geld leent, rood staat of iets koopt op afbetaling brengt je kredietverstrekker rente in rekening. Hoe hoog die rente is mogen ze zelf weten, maar er geldt wel een wettelijk maximum. Dat maximum gaat per 1 januari naar 15%. Hoe zit dat precies en wanneer betaal je de hoofdprijs?

Rente is de vergoeding die je betaalt voor je krediet. De maximale kredietvergoeding bestaat uit twee delen. Deel een is de wettelijke rente die gekoppeld is aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat tarief kan stijgen of dalen. Deel twee is een opslag die kredietverstrekkers boven op de wettelijke rente in rekening mogen brengen. Dat is nodig omdat ze kosten maken en rendement moeten behalen.

Hoge inflatie leidt tot hoge rente

Sinds een paar jaar is er sprake van een hoge inflatie in Europa. Om die te beteugelen heeft de ECB sinds juli 2022 de rente stapsgewijs verhoogd. Dat betekent dat de wettelijke rente ook steeds een beetje gestegen is, van 2% in juni 2020 tot 6% op dit moment. En binnenkort stijgt dat tarief naar 7%. De wettelijke opslag die daar bovenop mag komen is 8%. Dat tarief verandert niet. Dat betekent dat de maximale kredietvergoeding per 1 januari 2024 uitkomt op 7% + 8% = 15%.

Vaste of variabele rente?

Betekent dat dat je vanaf januari 15% rente gaat betalen over je lening? Dat hoeft niet. Als je al een persoonlijke lening hebt, heb je een vaste rente. Ook al stijgt de wettelijk maximale rente, jouw rentetarief blijft gedurende de hele looptijd gelijk. Heb je een doorlopend krediet dan is de rente variabel. Die kan wel stijgen nu de wettelijke rente omhoog gaat. Weet dan dat je bij Krediet.nl je doorlopend krediet kunt omzetten naar een persoonlijke lening. De vaste rente die je dan krijgt, geeft je zekerheid over je maandlasten. Mocht de rente na verloop van tijd weer dalen, dan kun je opnieuw bij ons aankloppen. We zoeken dan een voordeliger consumptief krediet en sluiten jouw lening boetevrij over. 

Welke rente ga je betalen?

Ga je een nieuwe lening afsluiten? Ook dan is het niet per se zo dat je 15% rente gaat betalen. De kredietverstrekker baseert jouw rente onder meer op het risico dat je niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Jouw financiële en persoonlijke situatie en je registratie bij het BKR zijn daarbij leidend. Val je in de laagste risicocategorie, dan betaal je een lagere rente. Verder wordt de rente ook bepaald door het leenbedrag. Hoe hoger het leenbedrag, hoe lager doorgaans de rente is.

Duur uit met koop op afbetaling

Bij bepaalde vormen van krediet loop je wel kans dat de maximale vergoeding in rekening wordt gebracht. Dat is vooral zo bij een koop op afbetaling. Je hoeft dan vaak geen inkomensgegevens en persoonlijke informatie door te geven. Daarom schat de kredietverstrekker het risico op wanbetaling automatisch hoog in. Bovendien willen ze graag veel winst maken. En daarom ga je bij een koop op afbetaling meestal de hoofdprijs betalen. Voordat je besluit om iets op afbetaling te kopen, kun je beter aan ons vragen of je geld kunt lenen voor je uitgave. Je kunt dan direct zien hoeveel voordeliger je uit bent.

Lening met de laagste maandlasten

Wil je geld lenen, voor welke uitgave dan ook? Klop dan aan bij Krediet.nl voor de voordeligste lening. Wij zoeken bij verschillende kredietverstrekkers naar de lening met de laagste maandlasten. Vraag een offerte aan en je krijgt binnen een dag een voorstel. Ook bellen we jou voor een persoonlijk advies en leggen we uit wat de kosten zijn van de lening. Pas als je ja zegt, sluiten we de lening voor je af. Het geld kan dan al binnen twee dagen op je rekening staan.

Neem dan contact op met Danny Lindeman.

Bronnen: Rijksoverheid | ECB

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 6 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen