Geld lenen kost geld

Wat doet de rente in 2024? De verwachtingen van Krediet.nl

Wat doet de rente in 2024

16 januari 2024

In 2022 en 2023 hebben we de rente op leningen voor consumenten ongekend snel zien stijgen. Die verhoogde rentes waren bedoeld om de inflatie naar beneden te krijgen tot het gewenste niveau. Dat lijkt nu de goede kant op te gaan. Betekent dat dat de rente in 2024 weer gaat dalen? Krediet.nl laat er zijn licht over schijnen.

Krediet.nl heeft geen glazen bol en kan dus niet in de toekomst kijken. Maar we letten wel op de ontwikkelingen in de markt om na te denken over de rente in het komend jaar. Wat zien we gebeuren? Om de inflatie te beteugelen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in de afgelopen anderhalf jaar de beleidsrente meerdere keren verhoogd. Dat is de rente die commerciële banken betalen of ontvangen als zij geld bij de ECB of DNB willen lenen of stallen. Banken vertalen deze beleidsrente onder andere in de rente die jij betaalt voor een lening. 

Verlaagt de ECB de rente?

Aan die rentestijgingen van de ECB lijkt voorlopig een einde te zijn gekomen. De inflatie is weliswaar nog niet op het gewenste niveau, maar wel veel minder hoog dan anderhalf jaar geleden. De president van de ECB, Christine Lagarde vindt desondanks dat waakzaamheid geboden is en dat er over het verlagen van de rente nog niet wordt gesproken. Zo worden eerst de resultaten van de loononderhandelingen afgewacht die nog in veel Eurolanden plaatsvinden. Maar analisten verwachten dat er misschien halverwege 2024 ruimte is voor een renteverlaging. Vooral als de EU-landen in een recessie raken, zal geld lenen voor nieuwe investeringen en uitgaven aantrekkelijker moeten worden. Dan zal de rente naar beneden moeten. 

Kapitaalmarktrente flink gedaald

Daarnaast is er de kapitaalmarktrente: de rente die geldverstrekkers betalen als ze geld op de kapitaalmarkt kopen met een looptijd langer dan twee jaar. Die rente vertalen ze bijvoorbeeld in rente op hypotheken met langere rentevaste periodes. De kapitaalmarktrente reageert op ontwikkelingen in de markt, afhankelijk van zaken als economische vooruitzichten, concurrentie tussen hypotheekaanbieders, inflatie, beleid van de ECB, (geo)politieke ontwikkelingen en energieprijzen. De afgelopen maanden zien we dat de kapitaalmarktrente flink is gedaald doordat de inflatie fors naar beneden ging. De trend is zichtbaar in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Voorzichtig optimistisch

Gelet op die ontwikkelingen heeft Krediet.nl redenen om voorzichtig optimistisch te zijn. De hypotheekrentes dalen al enige maanden en analisten achten de kans op lichte rentedalingen voor leningen reëel. Uiteraard is niets zeker, want onverwachte gebeurtenissen kunnen alles weer op zijn kop zetten. Maar wat betekent het voor jou als de rente gaat dalen? Heb je een persoonlijke lening afgesloten tegen een hoge rente? Houd dan in de gaten hoe de rente zich ontwikkelt door bijvoorbeeld regelmatig op onze rentevergelijker te kijken. Zie je dat je ergens anders goedkoper kunt lenen? Vraag ons dan of je de dure lening kunt oversluiten.

Lening oversluiten is kosteloos

Als je je lening oversluit, sluit je een nieuwe lening af tegen een lagere rente. Met het leenbedrag wordt jouw oude lening in een keer helemaal afgelost. Dat kan tegenwoordig vrijwel altijd boetevrij. Omdat wij ook voor ons advies en voor het oversluiten niets in rekening brengen, is oversluiten bij Krediet.nl dus kosteloos. Maar je merkt wel direct dat je maandlasten omlaag gaan.

Vraag een offerte aan voor duidelijkheid

Bij het aanvragen van je nieuwe lening moeten we weer beoordelen of de lening verantwoord is gezien jouw persoonlijke en financiële situatie. Is die verslechterd dan kan dan leiden tot een afwijzing. Houd er verder rekening mee dat de rentes die je in vergelijkingstools ziet een ‘vanaf-rente is. Wat jij werkelijk aan rente gaat betalen hangt af van de risicoklasse waar jij in valt volgens de kredietverstrekker. Val je in een hogere risicoklasse, dan stijgt het rentetarief. 

Wil jij duidelijkheid over de kosten van een nieuwe lening? Wanneer je een offerte aanvraagt, krijg je een voorstel waarmee je direct kunt zien of en hoeveel je er op vooruit gaat. 

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 5 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen