Geld lenen kost geld

Hoe los jij je persoonlijke lening af? Tip van Krediet.nl

Hoe los jij je persoonlijke lening af

2 februari 2024

Geld lenen kost geld, die slogan is verplicht in alle reclame-uitingen voor krediet. Het is goed dat je op de kosten van een lening gewezen wordt. Maar je kunt daarin verschillende keuzes maken. Ga je voor lage maandlasten en een lange looptijd of betaal je maandelijks liever wat meer zodat je snel klaar bent met aflossen? Die keuze hoeft helemaal niet zo zwart-wit te zijn. Jij kunt zelf een flexibel aflosschema maken.

Als je geld leent, heb je een schuld. Voor sommige mensen is dat geen probleem. De schuld wordt immers afgelost en het is vooraf berekend dat die kosten voor hen betaalbaar zijn. Ze kiezen voor een lange looptijd, want wie lang over de aflossing doet, realiseert lage maandlasten. Maar anderen vinden het juist een vervelend idee dat ze een schuld hebben en willen zo snel mogelijk van de persoonlijke lening af. Door te kiezen voor een hoge maandtermijn kunnen ze in korte tijd hun lening aflossen. Hoe maak je een afweging?

Hoge maandlasten of hoge totale kosten?

Stel je sluit een persoonlijke lening af van 35.000 euro, tegen 6,5% rente. Je hebt een goed salaris en kunt een groot bedrag per maand missen voor rente en aflossing. Dan kun je kiezen voor een looptijd van 3 jaar waarmee je ongeveer 1.070 euro per maand kwijt bent. Of je kiest een looptijd van 10 jaar. Dan betaal je met dezelfde rente zo’n 395 euro per maand. Kies je voor een looptijd van drie jaar dan ben je sneller van je lening af. Bovendien vallen je totale kosten een stuk lager uit. Het verschil is bijna 8.800 euro. De keuze lijkt daardoor eenvoudig: je gaat voor de korte looptijd. Toch zijn daar wat kanttekeningen bij te maken.

Risico van hoge maandlasten

Aan de keuze voor een korte looptijd en een hoge maandtermijn zit namelijk ook een risico. Wat als je ontslagen wordt en niet direct ander werk vindt? Of als je door arbeidsongeschiktheid je inkomen ziet dalen? Dat kan ook je partner overkomen, waardoor jullie gezamenlijke budget kleiner wordt. Of je wordt onverwacht met een grote uitgave geconfronteerd: een nieuwe wasmachine, een dure autoreparatie of een schenking aan een kind die even krap zit. Die financiële ruimte heb je dan misschien niet vanwege die hoge maandlasten voor je lening. Alsnog kiezen voor een lange looptijd met lage maandlasten kan lastig zijn. Je moet dan een nieuwe lening afsluiten en in dat geval worden je financiën opnieuw gecheckt. Is je inkomen verslechterd of heb je een WW-uitkering? Dan kom je misschien niet voor een nieuwe lening in aanmerking. Bovendien kan je oude lening wel een lage rente hebben terwijl je voor de nieuwe een hoger tarief krijgt. Dat is onvoordelig. Je zit dus vast.

Lange looptijd, maar tussentijds extra aflossen

Wil je snel van je lening af zijn, maar wel lage maandlasten hebben in moeilijke tijden? Dat kan! Kies in dat geval voor een langere looptijd en los daarnaast tussentijds extra bedragen af. Met de extra betalingen gaat je schuld snel omlaag zodat je looptijd korter wordt en je totale kosten dalen. Hoeveel en wanneer je tussentijds aflost, mag je zelf weten. Je kunt iedere maand een bedrag overmaken en zelfs een automatische incasso instellen. Op het moment dat dat niet goed uitkomt, stop je daarmee. Je kunt ook handmatig geld overmaken, bijvoorbeeld als je een financiële meevaller hebt zoals je vakantiegeld, een dertiende maand of een belastingteruggave. Kun je dat geld op dat moment toch niet goed missen? Dan los je niets af of een kleiner bedrag. Door de juiste keuzes te maken zorg je voor een flexibel aflosschema dat afgestemd is op jouw behoeften.

Extra aflossen is boetevrij

Regelmatig vragen klanten ons of ze bij het versneld aflossen van hun persoonlijke lening niet een boete moeten betalen. Nee! Bij een hypotheek kun je inderdaad slechts beperkt boetevrij extra aflossen, bijvoorbeeld tien procent van de hypotheekschuld. Los je meer af dan betaal je een boete. Ooit werd ook bij het versneld aflossen van een persoonlijke lening een boete berekend. Maat dat is allang niet meer zo. Je mag nu zo vaak en zo veel als je wilt tussentijds boetevrij aflossen op je persoonlijke lening. Door de versnelde aflossing bespaar je zelfs op je kosten.

Lening afsluiten na persoonlijk advies

Als je bij Krediet.nl een lening afsluit, krijg je kosteloos een persoonlijk advies van een van onze adviseurs. Hij of zij bespreekt jouw mogelijkheden om af te lossen en rekent uit wat de financiële gevolgen zijn van je keuzes. Pas als je akkoord bent met alle afspraken, gaan we de lening voor je afsluiten. Jij weet dan precies waar je aan toe bent. Meer weten? Neem contact met ons op of vraag een offerte aan.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1316 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Zeer vriendelijke en meedenkende medewerkers. Alles snel en duidelijk geregeld! Een echte aanrader! Meerdere aanbieders mogelijk met nette actuele rentes

Ludo sips 2 dagen geleden
Trustpilot rating

Goede service, adequate aanpak. Precies zoals het hoort. Met respect voor de klant en toch heel compleet.

A.O. Aslan 8 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen