Geld lenen kost geld

Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..?

Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023

12 maart 2024

Het Bureau Krediet Registratie publiceert ieder jaar de BKR-monitor. Daarin brengt het bureau verslag uit over het leengedrag van de Nederlanders. Onlangs kwam de BKR-monitor 2023 uit. De conclusies? Er zijn minder kredieten en minder betaalachterstanden. Maar is dat het hele verhaal?

Sinds enkele jaren ziet het BKR dat het aantal consumptieve kredieten in Nederland afneemt. Er zijn twee soorten kredieten: doorlopende en aflopende kredieten. Bij doorlopende kredieten kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Bij aflopende kredieten kan dat niet. Je moet het leenbedrag binnen een bepaalde periode helemaal aflossen. De persoonlijke lening is het bekendste voorbeeld van een aflopend krediet.

Minder doorlopende kredieten

De dalende lijn in het aantal kredieten is vooral te zien bij het doorlopend krediet. Dit is niet verwonderlijk want het is een risicovolle leenvorm, juist vanwege de mogelijkheid steeds weer bedragen op te nemen en ook omdat de rente variabel is. Er zijn daarom vrijwel geen kredietverstrekkers meer die nog een doorlopend krediet aanbieden. Veel mensen hebben bovendien hun doorlopende krediet afgelost en beëindigd of ingeruild voor een persoonlijke lening. Al met al is het aantal doorlopende kredieten in vier jaar tijd bijna gehalveerd.

Meer aflopende kredieten

Het aantal aflopende kredieten, zoals persoonlijke leningen, is in 2023 wat toegenomen. Vooral kredieten boven 10.000 euro namen toe. Waarom dit zo is, vermeldt de monitor niet. Maar de stijging zou te maken kunnen hebben met de vele verduurzamingsplannen van huiseigenaren. De kosten van hun lening worden dan gecompenseerd door de besparingen op hun energierekening. En de rente van een persoonlijke lening voor verduurzaming is bovendien onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Dat maakt deze leenvorm aantrekkelijk.

Minder betaalachterstanden

Verder meldt de BKR-monitor dat in 2023 weer minder Nederlanders kampten met een betalingsachterstand op hun krediet. Ook die daling is al enkele jaren zichtbaar. Wel zijn er zorgen over de achterstanden onder jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar. Het aantal achterstanden loopt hier weliswaar terug, maar de cijfers voor deze leeftijdsgroepen zijn nog altijd hoog in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Positief is dan weer dat zowel in de groep van 18 tot en met 24 jaar als van 25 tot en met 30 jaar het aantal contracten voor consumptief krediet daalde.

Zorgen over alternatieve leenvormen

Zo op het eerste gezicht lijken Nederlanders verstandig om te gaan met hun mogelijkheden om geld te lenen. Maar het BKR registreert niet alle kredieten en betaalachterstanden. Niet bekend bij de stichting zijn bijvoorbeeld leningen bij DUO, abonnementen, leaseproducten en financiële constructies als BNPL (Buy Now, Pay Later). De schulden die zo ontstaan, blijven buiten beeld van de BKR. Deze alternatieve manieren om uitgaven te financieren zijn vooral  populair bij jongeren. Die gaan betalingsverplichtingen aan en als ze die niet nakomen, hebben ze een betaalachterstand die ook niet altijd gemeld wordt bij het BKR. Vaak wordt er dan een flinke rente gerekend, waardoor de schuld alleen maar groter wordt. Het BKR ziet dat niet en vindt dat zorgwekkend.

Kleine kredieten samenvoegen

Maak jij gebruik van allerlei alternatieve financieringsmogelijkheden? We begrijpen dat dat goed van pas kan komen, maar er is ook een risico. Je kunt zoveel regelingen hebben dat je het overzicht kwijtraakt. En als je je schuld niet op tijd afbetaalt, ga je vaak de wettelijk maximale rente betalen. Vraag ons eens of je al die kleine kredieten kunt samenvoegen. Je leent dan geld waarmee alles in een keer afgelost wordt. Wat overblijft is een persoonlijke lening met een rente die een lager is dan de rente die je nu betaalt. Je maandtermijn staat vast evenals je looptijd. Je weet dus precies waar je aan toe bent en hebt meer grip op je financiën. Heb je eens een financiële meevaller, dan kun je de lening ook versneld aflossen. Daar zijn geen kosten aan verbonden.

Geld lenen bij Krediet.nl

Wil je weten of jij geld kun lenen bijvoorbeeld voor verduurzaming of om kleine kredieten samen te voegen? Vraag een offerte aan bij Krediet.nl. Wij werken samen met kredietverstrekkers die de laagste rente bieden in Nederland. Wij hebben bovendien verantwoord lenen hoog in ons vaandel staan. Dat betekent dat we zorgvuldig afwegen of je de kosten van de lening kunt dragen. Je kunt bovendien kosteloos een persoonlijk advies krijgen van een van onze adviseurs die de mogelijkheden met jou bespreekt.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1348 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.8 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Mijn vrouw heeft hier gevraagd om een lening ruim onder de 10.000 euro. Zij is volledig werkzaam als docent, en ik ben gepensioneerd. Dus krijgen we GEEN lening omdat ik over de 70 ben. Afgeschreven dus te oud. Terwijl onze inkomsten goed zijn, en we die lening terug kunnen betalen. Hoe gek kan het gaan.

Joop Coenraads 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Goed service

Sen 12 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen