Geld lenen kost geld

Zonnepanelen kopen, ja of nee?

Zonnepanelen kopen, ja of nee

1 april 2024

Energiebesparing is in heel veel huishoudens een belangrijk onderwerp geworden, sinds de prijzen hard omhoog gingen. We willen minder verbruiken én graag zelf energie opwekken. Met zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar is het tegenwoordig nog verstandig om zonnepanelen aan te schaffen?

Nederland telt op dit moment 3,5 zonnepanelen per inwoner. Daarmee zijn we wereldkampioen zonnepanelen. De populariteit is grotendeels te danken aan een paar gunstige regelingen. Zo zit er op zonnepanelen 0% btw en dat maakt ze voordelig in aanschaf. En dan is er de salderingsregeling. Als je stroom opwekt die je niet gebruikt, lever je het overschot aan het energiebedrijf. Heb je juist meer stroom nodig dan je opwekt, dan neem je stroom af van datzelfde energiebedrijf. Salderen wil zeggen dat je de stroom die je aan het net levert, verrekent met de stroom die je van het net afhaalt. 

Salderen duur voor energiebedrijven

Salderen is daarmee een goede deal voor jou, maar minder goed voor het energiebedrijf. Je zult vooral stroom leveren in de zomer en stroom afnemen in de winter. Maar in de zomer is de energieprijs laag omdat er dan overvloed is. Omgekeerd is in de winter de energieprijs hoog. Jij levert dus goedkope stroom en krijgt daarvoor een relatief hoge prijs en je neemt dure stroom af tegen een relatief lage prijs. De energiebedrijven draaien op voor het verschil en dat willen ze op de een of andere manier terugkrijgen. Ze verhogen daarom bijvoorbeeld de stroomprijs voor iedereen, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Die betalen zo mee aan jouw lagere energierekening. Andere bedrijven berekenen een hogere prijs voor zonnepaneelbezitters of brengen terugleverkosten in rekening. Steeds meer energiebedrijven gaan daartoe over.

Nog altijd profijt van zonnepanelen

De salderingsregeling is geïntroduceerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. De regeling zou lopen tot 2020, maar werd telkens verlengd. En onlangs zette de Eerste Kamer weer een streep door het plan om de regeling vanaf 2025 af te bouwen. Toch kan de regeling ooit sneuvelen óf je gaat er minder van profiteren omdat energiebedrijven zelf kosten gaan berekenen. Is dat erg? Ja, want de besparingen op je energierekening vallen lager uit. Maar moet je dan afzien van zonnepanelen? Nee, niet per se. De terugverdientijd wordt weliswaar wat langer, maar uiteindelijk zijn je totale kosten mét zonnepanelen een stuk lager dan zonder. Zonnepanelen aanschaffen is dus nog steeds de moeite waard, zelfs als de voordelen van de salderingsregeling zouden wegvallen.

Slimmer omgaan met energieverbruik

Ga je terugleverkosten betalen? Die kun je verlagen door zoveel mogelijk zelf de energie van je zonnepanelen te gebruiken. Gebruik stroom dan vooral overdag als de zon schijnt. Wassen, afwassen, warm water gebruiken, de elektrische auto opladen, doe je in de piekuren. En in de toekomst komen er misschien voordelige batterijen die opgewekte stroom opslaan zodat je het zomeroverschot in de winter kunt gebruiken. Tot die tijd kun je besparen op gas en op de stroom die je afneemt van het net. Door kleine gedragsveranderingen zoals deuren dicht, korter douchen, lampen niet onnodig laten branden, de thermostaat een graadje lager en een uur voor het slapen gaan op de nachtstand zetten. Maar ook door zuinige en slimme apparaten en verlichting te kopen en te letten op sluipverbruik. Isolatie is een van de meest doeltreffende manieren om energie te besparen. Heel eenvoudig met tochtstrips, ingrijpender met muur- vloer- en dakisolatie of met isolerende kozijnen en glas. Je ziet dan meteen je energieverbruik dalen.

Geld lenen bij Krediet.nl

Wil jij een lagere energierekening en denk je na over isolatie, zonnepanelen of andere energieopwekkende of -besparende maatregelen? Je maandlasten gaan dankzij die investeringen flink omlaag en bovendien wordt je huis meer waard. Maar misschien heb je niet genoeg geld om je plannen waar te maken. Weet dan dat er verschillende aantrekkelijke, groene leningen zijn voor verduurzaming. De rente is bijvoorbeeld gunstig en bovendien is die rente vaak fiscaal aftrekbaar. Je kunt soms ook een lange looptijd kiezen, bijvoorbeeld 15 jaar. In dat geval doe je lekker lang over de aflossing waardoor jouw maandlasten laag blijven.

Als je geld wilt lenen, vraag dan een offerte aan bij ons. Je krijgt kosteloos een persoonlijk advies waarbij al jouw mogelijkheden besproken worden.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Betalingsachterstand ingelopen, maar toch geen nieuwe lening
Betalingsachterstand ingelopen, maar toch geen nieuwe lening 20 november 2024 | Danny Lindeman
Over aankopen betalen en schulden maken
Over aankopen betalen en schulden maken 11 november 2024 | Danny Lindeman
Interbank heet voortaan IB Krediet
Interbank heet voortaan IB Krediet 1 november 2024

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1391 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Uitstekende service en goede communicatie.

Sander 12 dagen geleden
Trustpilot rating

Snelle reactie op alle vragen, makkelijk systeem om documenten te uploaden. Binnen 2 dagen geld op je rekening

Loes plagman 18 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen