Geld lenen kost geld

Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk

Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk

3 juni 2024

De elektrische auto wint flink aan terrein in Nederland. Van de nieuwe auto’s is inmiddels één op de vier volledig elektrisch. Wil jij ook een elektrische auto kopen? Dan kan jouw autodealer je een leasecontract aanbieden. Maar let op! Daar zitten nadelen aan. Zeg niet zomaar ja, maar vraag ons liever naar een voordeliger en beter alternatief.

Als je met operational of private lease een elektrische auto aanschaft, mag je die gebruiken voor een vast bedrag per maand. Je hebt geen kosten voor de autoverzekeringen en het onderhoud. De kosten voor brandstof, wasstraat, parkeren en eventuele boetes komen wel voor jouw rekening. Het maandbedrag is mede afhankelijk van het maximum aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Rijd je veel, dan betaal je meer.

Geen eigenaar van de auto

In een bepaald opzicht lijkt lease op een persoonlijke lening. Je gaat een schuld aan en spreekt voor het aflossen daarvan een bepaalde looptijd af. Naast de aflossing bestaat je maandtermijn uit rente. Maar een groot verschil tussen lease en lenen is dat je met lease niet de eigenaar bent van het voertuig. In het contract staat alleen dat je de auto mag gebruiken. Pas als je al je maandtermijnen hebt betaald, mag jij je de juridische eigenaar noemen. Tot die tijd is dat de leasemaatschappij. Dat betekent dat zij de auto kunnen innemen als je niet op tijd betaalt. Ze kunnen zelfs de auto terugvorderen als ze in financiële problemen zijn geraakt. Wil je tussentijds het contract opzeggen, dan zijn daar vaak hoge kosten aan verbonden.

Verkopen kan niet

Dat je geen eigenaar bent, heeft nog een ander nadelig gevolg: je kunt de auto niet verkopen. Als je op een gegeven moment toch liever van voertuig wisselt, kun je alleen maar je de auto inleveren. Je hebt geen opbrengst waarmee je dan een andere auto kunt financieren. Sterker nog: als de restwaarde negatief is, moet je de leasemaatschappij nog bijbetalen. Dat risico is zeker aanwezig, want de prijs van een elektrische auto als Tesla is onder druk van internationale concurrentie hard aan het dalen. Een nieuwe Tesla is daardoor soms goedkoper dan een tweedehands. 

Rente vaak hoger dan bij persoonlijke lening

Is het dan zo dat je bij lease een veel lagere rente betaalt? Nee, integendeel. Er zijn veel persoonlijke leningen waarbij je een lagere rente krijgt. Krediet.nl sluit bijvoorbeeld GreenLoans leningen af. Die zijn speciaal bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Je kunt er de verduurzaming van je woning mee financieren, maar ook een elektrische auto. De rente is 6,6% ongeacht het bedrag dat je leent. Vergelijk dat maar eens met de rente die je betaalt voor de lease van een Tesla. Ook andere kredietverstrekkers bieden een aantrekkelijke rente. Je krijgt bijvoorbeeld een korting van 0,5% als je bij Lender&Spender een GoGreen lening afsluit voor een elektrische auto.

Voordelen persoonlijke lening

Als je de elektrische auto financiert met een persoonlijke lening heeft dat als groot voordeel dat je direct eigenaar bent. De kredietverstrekker kan nooit eisen dat je de auto bij hen inlevert: jij beschikt er helemaal zelf over. Je mag er zoveel kilometers mee maken als je wilt. Je mag de auto uitlenen aan een vriend of familielid. Je mag de auto verkopen als je liever in een ander voertuig wilt rijden en met de opbrengst je nieuwe auto financieren. Op een persoonlijke lening mag je bovendien tussentijds boetevrij aflossen, waardoor je looptijd korter wordt. Vind je de maandlasten van de lening te bezwaarlijk? Dan kun je de auto verkopen en van de opbrengst je lening in een keer aflossen. Ook daar zijn geen kosten aan verbonden. 

Vraag offerte aan bij Krediet.nl

Ga je een elektrische auto kopen, vraag dan altijd vrijblijvend een offerte aan bij Krediet.nl. We komen met een mooi aanbod en bellen je om de lening door te spreken. Zo kun je de kosten van lease en lenen met elkaar vergelijken en alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Met de aanvraag van een offerte en ons adviesgesprek zit je nergens aan vast. Je bent altijd vrij om zelf te kiezen wat voor jou de beste financieringsvorm is. 

Geschreven door:
  • Natasja Schipper
  • Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 5 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen