Geld lenen kost geld

ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?

ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?

17 juni 2024

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente waartegen banken kunnen lenen per 12 juni verlaagd naar 3,75%. Het is voor het eerst sinds september 2023 dat het tarief onder de 4% uitkomt. Maar worden leningen en hypotheken dan ook goedkoper?

Toen zo’n tweeënhalf jaar geleden de inflatie in de eurozone opliep, greep de ECB in door de rente voor banken in tien stappen te verhogen van 0 naar 4%. Bedrijven, overheden en particulieren zijn met een hogere rente duurder uit als ze geld lenen. De investeringen en uitgaven dalen dan en daardoor vlakt de inflatie af. Inmiddels is de inflatie in de eurozone teruggebracht naar 2,6%. De ECB verwacht dat die trend doorzet en in 2026 uitkomt op het gewenste niveau van 2,0%. Omdat de economie niet verder hoeft af te koelen, mag de rente van de ECB omlaag.

Rente op leningen omlaag

Wat is de invloed van het ECB-besluit op de rente van banken? Banken hebben de afgelopen jaren de rentestijgingen van de ECB gevolgd voor hypotheken en leningen. Maar de rente op spaargeld bleef nogal achter. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) deed onlangs nog onderzoek naar het functioneren van de Nederlandse spaarmarkt en concludeerde dat daar onvoldoende concurrentie is. Daardoor voelen banken niet de noodzaak om de spaarrente te verhogen en kunnen zelfs weer verlagingen gaan doorvoeren. De situatie voor leningen en hypotheken is gunstiger. De ECB zelf verwacht dat die rentes nu gaan dalen omdat banken hun tarieven baseren op de ECB-rente. 

Mogelijkheden om geld te lenen

Maar hoeveel goedkoper wordt het om geld te lenen? Voor een substantiële verlaging zal de ECB de rente verder naar beneden moeten bijstellen. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend. En of we ooit weer uitkomen op de extreem lage rentes van een paar jaar geleden, is de vraag. Bovendien hangt de mogelijkheid om te lenen ook af van andere factoren. Je inkomen bijvoorbeeld. Er zijn op dit moment veel geopolitieke spanningen waardoor de economie kan verslechteren met werkloosheid tot gevolg. Als je je baan kwijtraakt, kun je geen geld lenen. 

Profiteren van lagere rente

Wat kun je het beste doen als je mooie plannen hebt? Wachten tot de rente daalt of toch nu een lening afsluiten? Dat is een persoonlijke keuze. Is de uitgave op dit moment noodzakelijk of gewenst? Of verwacht je dat je over een tijdje meer kwijt bent aan je uitgave? Dan is er niets op tegen om nu al geld te lenen. En als de rente dan daalt? Dan kun je daar alsnog van profiteren. Je kunt een persoonlijke lening namelijk oversluiten. In dat geval sluit een nieuwe lening af met een lagere rente en daarmee los je de duurdere lening in een keer af. Daar zijn geen kosten aan verbonden, de overstap is boetevrij. Wel kijken we in opnieuw naar je financiën als je wilt oversluiten, want de nieuwe lening moet je wel kunnen betalen.

Vraag een offerte aan

Wil jij voordelig geld lenen? Krediet.nl doet zaken met verschillende kredietverstrekkers die bekendstaan om hun lage rentes. Vraag vrijblijvend een offerte aan. Binnen een dag komen we met een voorstel en bespreken dit met jou in een persoonlijk adviesgesprek. Wil je een dure lening oversluiten? Wij zoeken uit bij welke aanbieder jij het voordeligst uit bent. 

Geschreven door:
  • Natasja Schipper
  • Kredietspecialist
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1348 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.8 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Mijn vrouw heeft hier gevraagd om een lening ruim onder de 10.000 euro. Zij is volledig werkzaam als docent, en ik ben gepensioneerd. Dus krijgen we GEEN lening omdat ik over de 70 ben. Afgeschreven dus te oud. Terwijl onze inkomsten goed zijn, en we die lening terug kunnen betalen. Hoe gek kan het gaan.

Joop Coenraads 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Goed service

Sen 12 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen