Geld lenen kost geld

Wat doe jij met jouw geld?

img-5

20 juni 2015

Al 35 jaar doet het Nibud onderzoek naar de huishoudportemonnee. Wat geven consumenten uit en waaraan? Hoeveel sparen ze, hoeveel lenen ze? Ik lees de uitkomsten van de Nibud-onderzoeken altijd met veel plezier. Beroepsmatig natuurlijk, maar ook om de wetenswaardigheden.

Lening en spaargeld

Onlangs verscheen het Nibud onderzoek naar financieel gedrag en de achterliggende psychologie. Een van de conclusies uit dit onderzoek vond ik dat 52 procent van de mensen met een lening tegelijkertijd spaargeld heeft. Meer dan de helft van de mensen spaart geld tijdens het geld lenen. Opvallend. Waarom blijven mensen geld sparen en lossen ze hun lening niet af?

Sparen belangrijker dan lening aflossen

Het onderzoek gaf meteen antwoord op deze vraag. Voor drie op de vijf respondenten is het belangrijker geld achter de hand te hebben dan hun lening af te lossen.

Dat kan ik zeker begrijpen. Het Nibud adviseert consumenten zelf altijd een financiële buffer te hebben. Voor een gezin is hun richtlijn hierbij 5000 euro. Heel handig als je plotseling geld nodig hebt, bijvoorbeeld als de wasmachine kapot gaat.

Geld lenen kost geld

Maar stel dat je meer dan die geadviseerde buffer op je spaarrekening hebt staan. Is het aflossen van je lening dan misschien een alternatief? Mijn advies zou zijn hier zeker eens goed over na te denken.

Het is vaak voordeliger je lening af te lossen met spaargeld dan zowel je lening als je spaarrekening maar door te laten lopen. Zeker nu de rente op spaargeld zo laag staat. Geld sparen levert veel minder op dan geld lenen kost.

Offerte lening aflossen

Voor een persoonlijke lening gelden andere regels wat betreft het aflossen van je lening dan voor een doorlopend krediet. Wil je meer weten over het sneller aflossen van je lening? Wij denken graag met je mee! Vraag meteen een offerte aan. Binnen 24 uur ontvang je een voorstel van een van onze adviseurs.

Het gemak van rood staan

Nog even terug naar het onderzoek van het Nibud. Iets anders dat mij opviel, was het aantal mensen dat wel eens rood staat op hun lopende rekening. Ruim de helft van de respondenten maakt gebruik van de mogelijkheid tot rood staan. Van de mensen die wel eens rood staan, geldt voor 25 procent dat ze gewoon het aanbod van de bank tot rood staan op hun rekening hebben geaccepteerd.

Doorlopend krediet alternatief rood staan

Ook hier geldt: denk goed na over wat je doet met je geld! Rood staan is een dure vorm van geld lenen. Het is ook te makkelijk. Net even wat meer geld gebruiken dan op je rekening staat. Maar de bank rekent hier een hoge rente voor, die kan oplopen tot 14 procent.

Tijdelijk wat meer financiële ruimte nodig? Dan is een doorlopend krediet een goedkoper alternatief voor rood staan. Een doorlopend krediet sluit je via ons af vanaf 4,5 procent. Wat een verschil, hè?!

Nadenken over geld lenen, sparen of uitgeven

Dit is nu precies waar het Nibud voor is. Consumenten aan het denken zetten over wat ze doen met hun geld. Sparen, geld lenen of het besteden aan leuke dingen. Wat je ook doet, doe het weloverwogen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wil je meer weten, bijvoorbeeld over het aflossen van je lening of het afsluiten van een doorlopend krediet? Neem dan contact met mij op of vraag direct een offerte aan.

Kun jij nog een doorlopend krediet afsluiten
Kun jij nog een Doorlopend Krediet afsluiten? 24 maart 2021 | Danny Lindeman
Leennormen verder aangescherpt per 1 april
Nieuwe leennormen per 1 april 2021 22 maart 2021 | Danny Lindeman
Lender en spender
Lender & Spender is met verlaagde rente nu goedkoopste in de markt 2 maart 2021 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

776 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.6 op Trustpilot

Trustpilot rating

Ik ben goed geholpen door krediet. Nl,sneller en simpel.

Heer Gurcan , mevrouw Gurcan 12 dagen geleden
Trustpilot rating

Wederom erg behulpzaam in het zoeken naar de juiste oplossing. En uiteindelijk ook de perfecte oplossing gevonden voor mijn situatie

Rob 17 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,4% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen