Geld lenen kost geld

Verantwoord een klein bedrag lenen

img-3

16 november 2015

Niet alleen studenten houden wel eens een stuk maand over aan het einde van hun geld. Gebeurt het jou wel eens? Een onaangename verrassing. Alleen daarom al is het fijn spaargeld achter de hand te hebben.

Maar wat als je dat even niet hebt? Een klein bedrag lenen kan dan uitkomst bieden. Natuurlijk kost ook een klein bedrag lenen geld. Wees daarom kritisch op de manier waarop je gaat lenen. De kosten kunnen namelijk nogal verschillen.

Geen aanrader: het flitskrediet

Google je ‘klein bedrag lenen’, dan stuit je meteen op het flitskrediet. Een flitskrediet is een minilening die je snel kunt afsluiten en ook weer snel moet terugbetalen. In plaats van rente berekenen de aanbieders je vaak ‘administratiekosten’. Je betaalt bijvoorbeeld voor het snel overmaken van het geld. Ook loop je het risico op een hoge boete als je te laat bent met terugbetalen.

Omgerekend naar rente kunnen de kosten van een flitskrediet oplopen tot 600%. Zo wordt een klein bedrag lenen een grote kostenpost!

Rood staan is lenen

Wist je dat rood staan een vorm van geld lenen is? Je gebruikt namelijk meer geld dan je op je bankrekening hebt. De bank leent je het aanvullende bedrag. Hierover betaal je rente, vaak tussen de 11 en 14 procent.

Rood staan kan handig zijn als je op korte termijn extra geld nodig hebt. Zorg wel dat je het tekort snel weer aanvult. En maak er geen gewoonte van. Rood staan is eigenlijk te gemakkelijk en hiermee heel verleidelijk. Ondertussen betaal je wel een hoge rente over het geleende geld. Zonde!

Creditcard gebruiken

Bij aankopen met een creditcard heb je vaak tot dertig dagen uitstel van betaling. Dat kan net even lucht geven als je krap bij kas zit. Los je het bedrag op tijd af, dan is er niets aan de hand. Maar ben je te laat, dan is ook hier sprake van een lening. Je hebt namelijk een aankoop gedaan met geld dat je niet hebt. Over het openstaande bedrag betaal je zomaar 14 procent rente.

Voordelig een klein bedrag lenen

Toch voordelig een klein bedrag lenen? Dat doe je met een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten. Je moet dan wel een groter bedrag lenen. Met doorlopend krediet of persoonlijke lening leen je minimaal 2500 euro.

Maar je betaalt veel minder rente dan bij rood staan en zéker minder dan bij een flitskrediet. Een reguliere lening afsluiten kan al tegen een rente vanaf 4,5%. Het bedrag dat je niet gebruikt, kun je gewoon weer aflossen.

Lening afsluiten veel gedoe?

Een lening afsluiten klinkt als veel gedoe voor een klein bedrag lenen. Maar gelukkig valt dat mee. Zo sturen we je binnen 24 uur na het ontvangen van je leningaanvraag een offerte per mail of per post. Daarbij denken onze kredietadviseurs graag met je mee. Zo weet je in ieder geval zeker dat je verantwoord aan het lenen bent, tegen een lage rente. Dat scheelt onaangename verrassingen en veel geld!

Maximale rente gaat per 1 januari 2024 naar 15 procent
Maximale rente gaat per 1 januari naar 15% 4 december 2023 | Danny Lindeman
Minder consumptieve leningen en minder betalingsachterstanden
Minder consumptieve leningen en minder betalingsachterstanden 20 november 2023 | Danny Lindeman
Senioren kunnen wel lenen bij kredietnl
Bij Krediet.nl kunnen senioren wél geld lenen 31 oktober 2023 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1287 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Een heel goed advies en mensen die met je meedenken. En altijd een snelle reactie.

Ton 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Zeer vlotte service, vriendelijk contact en snel geregeld.

Jo Mols 4 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen