Geld lenen kost geld

Sparen of lening aflossen

img-3

14 december 2015

Nederlanders zijn fanatieke spaarders. Begin dit jaar hadden we samen een spaarpot van bijna 344 miljard euro. Een flink bedrag! Zeker als je bedenkt dat de rente op spaargeld erg laag is.

Opvallender is dat één op de zes spaarders een lening heeft. Terwijl een lening meer kost dan sparen oplevert.

Steeds lagere rente spaargeld

Dat de rente die je krijgt voor je spaargeld laag is, is geen nieuws meer. De Europese Centrale Bank heeft de rente steeds verder verlaagd. Hierdoor is geld lenen voor banken goedkoop geworden. Het spaargeld van consumenten hebben ze dus minder hard nodig en daarom zijn ze minder bereid hiervoor te betalen. Bij de meeste grote banken ligt de rente op spaargeld inmiddels dan ook onder de 1%.

Belasting over spaargeld

Er is nog iets dat sparen onaantrekkelijk maakt: de vermogensredementsheffing. Heb je meer dan 21.330 euro gespaard? Dan betaal je belasting over het rendement dat je behaalt op het bedrag dat je meer hebt.

Maar bij de Belastingdienst gaan ze nog altijd uit van een rendement van 4%. Terwijl de meeste mensen het geld gewoon op een spaarrekening hebben staan en dus minder dan 1% aan rente verdienen. Dit verandert in 2017, maar op dit moment ben je nog duur uit met een volle spaarrekening.

Lening aflossen met spaargeld

Natuurlijk geldt: een beetje rente is altijd beter dan geen rente. Maar als je tegelijkertijd een lening hebt, is je lening aflossen verstandig. De rente die je verdient met je spaargeld weegt niet op tegen de rente die je betaalt voor je lening. Dan kun je je spaargeld beter gebruiken voor het aflossen van je schuld.

Verantwoord lenen én lening aflossen

Let op: een doorlopend krediet kun je altijd boetevrij aflossen. Maar een persoonlijke lening aflossen kan extra kosten met zich meebrengen.

Haal ook niet direct je volledige spaarrekening leeg voor het aflossen van je lening. Houdt altijd een bedrag achter de hand voor noodgevallen. Zodat je niet meteen weer een lening hoeft af te sluiten mocht bijvoorbeeld je auto het begeven.

Offerte aflossen lening aanvragen

Behalve adviseren bij een lening aanvragen, denken mijn collega’s en ik je ook graag met je mee over je lening aflossen. Heb je bijvoorbeeld meerdere leningen? Dan kan het interessant zijn naast het aflossen ook te kijken naar je leningen samenvoegen. Meer weten? Vraag direct een gratis offerte aan en ontdek jouw mogelijkheden.

Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1315 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Goede service, adequate aanpak. Precies zoals het hoort. Met respect voor de klant en toch heel compleet.

A.O. Aslan 7 dagen geleden
Trustpilot rating

Aanvraag duurde aardig lang maar alles goed en makkelijk verlopen met duidelijke aanwijzingen

Ties Blaauw 16 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen