Geld lenen kost geld

Wat bepaalt de hoogte van jouw lening?

2 juni 2017

Factoren die de hoogte van je leenbedrag bepalen

Als je een nieuwe lening aanvraagt kijkt de kredietverstrekker naar een aantal factoren die bepalend zijn voor het wel of niet verstrekken van de aangevraagde lening. Je leeftijd, inkomen, gezins- en woonsituatie zijn bijvoorbeeld van grote invloed op de toekenning en de hoogte van de lening. Hoe meer zekerheid de bank krijgt, in de vorm van bijvoorbeeld het bezit van een koophuis en het hebben van een vast arbeidscontract, hoe hoger het mogelijke leenbedrag.

Je kunt bij Krediet.nl kiezen uit drie leenvormen van ons consumptief krediet: een persoonlijke lening, doorlopend krediet of huiseigenaar persoonlijke lening. Afhankelijk van je leendoel en je persoonlijke wensen maak je een keuze.

De factoren

Als je al een lopende lening hebt, telt dit leenbedrag mee bij de bepaling van de hoogte van je nieuw af te sluiten lening. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende zaken die ervoor zorgen dat je een lager leenbedrag kunt krijgen dan verwacht. Denk bijvoorbeeld aan aankopen doen op afbetaling, gebruik maken van private lease, meedoen aan het fietsplan via je werk of het gebruiken van een creditcard.

Telefoonkrediet

Met ingang van 1 mei jl. wordt een abonnement, in combinatie met een nieuwe mobiele telefoon, geregistreerd als lening bij het BKR als het bedrag €250 of hoger is. Deze registratie heeft gevolgen voor het maximale leenbedrag voor een nieuwe lening. Wil je een registratie voorkomen? Betaal dan binnen drie maanden je telefoon af. Je telefoon en abonnement worden dan niet meegenomen bij de bepaling van je leenbedrag.

Rood staan

Rood staan op je rekening is een mooie optie als je even krap bij kas zit en je moet een onverwachte uitgave doen. Als dit voor een hele korte periode is, bijvoorbeeld totdat je volgende salaris weer is gestort, heeft dit geen gevolgen behalve de te betalen rente over het bedrag van roodstand.

Op dit moment kun je drie maanden rood staan voor kredieten van €500 of hoger voordat een melding volgt bij het BKR. Vanaf 1 december 2017 worden deze regels strenger. Kredieten van meer dan €250 met een looptijd van een maand moeten ook worden gemeld bij het BKR. Als je een huis wilt kopen en je gaat berekenen welk hypotheekbedrag je kunt afsluiten dan hebben lopende leningen gevolgen voor de hoogte van het bedrag. Alle leningen staan bij het BKR geregistreerd. Je hebt twee soorten registraties: een positieve en een negatieve. De laatste krijg je in geval van betalingsachterstanden. Je krijgt dan geen hypotheek.

Creditcard

Een credit card valt onder kopen op krediet. Je rekent af en betaalt het bedrag pas later terug. Als je betalingen doet met een credit card, waarvan het uitgegeven bedrag binnen 30 dagen moet worden terugbetaald, is geen sprake van registratie van de kaart. In dit geval heeft je credit card geen gevolgen voor de hoogte van je leenbedrag.
Als je bij jouw credit card in meerdere termijnen het opgenomen bedrag mag terugbetalen wordt de kaart wel geregistreerd en is hij van invloed op de hoogte van je nieuwe lening.

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is ook een vorm van krediet. Bij een bedrag vanaf €250 wordt de betalingsregeling geregistreerd bij het BKR. Als je hebt gekocht op afbetaling en je wilt een lening afsluiten is het slim om alles tot een lening samen te voegen. Een lening heeft een lagere rente dan de rente die je betaalt bij kopen op afbetaling. Bij kopen op afbetaling wordt vaak de maximale wettelijk toegestane rente berekend. De kopen op afbetaling regeling oversluiten naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet is kosteloos en kan op elk gewenst moment.

Private lease contract en fietsplan

Lease je als particulier een auto dan heet deze vorm van autofinanciering private lease. Je kunt dan voor een vast maandelijks bedrag in een nieuwe auto rijden. In het lease contract wordt de te betalen maandtermijn (gebaseerd op aantal gereden kilometers en de looptijd van de private lease) opgenomen. De leasemaatschappij registreert jouw lease contract bij het BKR en heeft dus gevolgen voor je maximaal te lenen bedrag.

Als je via je werkgever een fiets mag kopen via het fietsplan kan het zijn dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van je lening. Dit is het geval als je werkgever de fiets registreert als lening.

Studieschuld

Heb je gestudeerd en heb je een openstaande studieschuld? Deze schuld wordt niet bij het BKR geregistreerd maar hij wordt wel meegenomen als openstaand schuldbedrag bij een nieuw af te sluiten lening.

Oversluiten tot één lening

Veel consumenten sluiten alle lopende kredieten en/of leningen vaak over tot één grote lening op het moment dat ze een nieuwe lening willen afsluiten. Op deze manier krijg je overzicht en je gaat van een lage rente profiteren; de rente op een hoog leenbedrag is lager dan de rente op een klein leenbedrag.

Onze adviseur beantwoordt jouw vragen

Wil je een lening afsluiten en ben je benieuwd wat jouw maximale leenbedrag is? Neem contact op met onze adviseur. Of maak alvast een berekening via onze tool wanneer om een antwoord te krijgen op de vraag hoeveel mag ik lenen. Je kunt ook direct een offerte aanvragen. Wij nemen daarna contact met je op om je aanvraag door te spreken, geven je persoonlijk advies en je ontvangt een passend voorstel.

Geschreven door:
  • René Koopman
  • Directeur
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 6 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen