Let op! geld lenen kost geld

Wat bepaalt de hoogte van jouw lening?

2 juni 2017

Factoren die de hoogte van je leenbedrag bepalen

Als je een nieuwe lening aanvraagt kijkt de kredietverstrekker naar een aantal factoren die bepalend zijn voor het wel of niet verstrekken van de aangevraagde lening. Je leeftijd, inkomen, gezins- en woonsituatie zijn bijvoorbeeld van invloed op de toekenning en de hoogte van de een lening. Hoe meer zekerheid de bank krijgt in de vorm van bijvoorbeeld het bezit van een koophuis hoe hoger het mogelijke leenbedrag.

Je kunt bij Krediet.nl kiezen uit drie leenvormen van ons consumptief krediet: een persoonlijke lening, doorlopend krediet of huiseigenaar persoonlijke lening. Afhankelijk van je leendoel en je persoonlijke wensen maak je een keuze.

De factoren

Als je al een lopende lening hebt, telt dit leenbedrag mee bij de hoogte van je nieuw af te sluiten lening. Ook zijn er minder voor de hand liggende zaken die ervoor zorgen dat je een lager leenbedrag kunt krijgen dan verwacht. Denk bijvoorbeeld aan kopen op afbetaling, private lease, meedoen aan het fietsplan of een creditcard.

Telefoonkrediet

Met ingang van 1 mei jl. wordt een abonnement, in combinatie met een nieuwe mobiele telefoon, geregistreerd als lening bij het BKR als het bedrag €250 of hoger is. Deze registratie heeft gevolgen voor het maximale leenbedrag voor een nieuwe lening. Wil je een registratie voorkomen? Betaal dan binnen drie maanden je telefoon af.

Rood staan

Rood staan op je rekening is een mooie optie als je even krap bij kas zit en je moet een onverwachte uitgave doen. Als dit voor een hele korte periode is, bijvoorbeeld totdat je volgende salaris weer is gestort, heeft dit geen gevolgen behalve de te betalen rente over het bedrag van roodstand.

Op dit moment kun je drie maanden rood staan voor kredieten van €500 of hoger voordat een melding volgt bij het BKR. Vanaf 1 december aanstaande worden deze regels strenger. Kredieten van meer dan €250 met een looptijd van een maand moeten ook worden gemeld bij het BKR. Een BKR registratie kan gevolgen hebben voor wat je mag lenen als je bijvoorbeeld een hypotheek gaat afsluiten. Het BKR maakt wel onderscheid in een positieve registratie en een negatieve.

Gebruik maken van een creditcard is een vorm van kopen op krediet: creditcards bieden je de mogelijkheid om binnen een vastgesteld limietbedrag geld op te nemen, zaken te kopen of diensten af te nemen. Niet alle creditcards worden geregistreerd. De globale regel is dat een creditcard wordt geregistreerd wanneer je het bestede bedrag in meerdere termijnen kunt terugbetalen. Dit type creditcard is gekoppeld aan een kredietovereenkomst. Creditcards waarvan het bestede bedrag binnen 30 dagen moet zijn terugbetaald, worden niet geregistreerd.

Kopen op afbetaling is ook een vorm van krediet. Bij een bedrag vanaf €250 wordt de betalingsregeling geregistreerd bij het BKR. Als je hebt gekocht op afbetaling en je wilt een lening afsluiten is het slim om alles tot een lening samen te voegen. Een lening heeft een lagere rente dan de rente die je betaalt bij kopen op afbetaling. Bij kopen op afbetaling wordt vaak de maximale wettelijk toegestane rente berekend. De kopen op afbetaling regeling oversluiten naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet is kosteloos en kan op elk gewenst moment.

Private lease contract en fietsplan

Private lease is een manier om als particulier voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto te rijden. Dit bedrag wordt vooral bepaald aan de hand van de leaseduur en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Deze manier van autofinanciering maakt het mogelijk om een nieuwe auto te rijden zonder in één keer een groot bedrag te betalen.

Ook als er al betalingsverplichtingen bij BKR geregistreerd staan, kun je een private lease contract afsluiten. De kredietverstrekker, in dit geval de leasemaatschappij, bekijkt per geval of het verantwoord is om het krediet, de autolease, te verstrekken. Met het aangaan van het private lease contract ga je een financiële verplichting aan die bij het BKR geregistreerd wordt.

Via sommige werkgevers kun je meedoen aan het zogenaamde fietsplan. Dankzij dit plan kun je een fiets via je werkgever kopen met maximaal belastingvoordeel. Als de werkgever dit registreert als onderhandse lening kan dit gevolgen hebben op de hoogte van je lening.

Studieschuld

Heb je gestudeerd en heb je een openstaande studieschuld? Deze schuld wordt niet bij het BKR geregistreerd maar hij wordt wel meegenomen als openstaand schuldbedrag bij een nieuw af te sluiten lening.

Oversluiten tot één lening

Veel consumenten sluiten alle lopende kredieten en/of leningen vaak over tot een grote lening op het moment dat ze een nieuwe lening willen afsluiten. Op deze manier krijg je overzicht en je gaat van een lage rente profiteren; de rente op een hoog leenbedrag is lager dan de rente op een klein leenbedrag.

Onze adviseur beantwoordt jouw vragen

Wil je een lening afsluiten en ben je benieuwd wat jouw maximale leenbedrag is? Heb je een BKR registratie en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om online geld te lenen? Neem contact op met onze adviseur. Of maak alvast een berekening via onze tool. Je kunt ook direct een offerte aanvragen. Wij nemen daarna contact met je op om je aanvraag door te spreken, geven je persoonlijk advies en je ontvangt een passend voorstel.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.
Verplichte velden staan met een * aangegeven.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post.

Wat kun je lenen?


Auteur:

Kunnen wij je verder helpen?

Als je geld wilt lenen, heb je waarschijnlijk ook wel vragen. Bijvoorbeeld welke lening bij je leendoel past of hoe wij werken. Vind hier informatie over onze werkwijze of lees meer over verschillende leendoelen. Als je er niet uitkomt staan onze medewerkers klaar om je verder te helpen.