Geld lenen kost geld

BKR registraties en onterechte negatieve coderingen

logo-BKR

28 september 2017

Onterechte BKR registratie

Onterechte BKR negatieve coderingen ongedaan maken. Dat kan niet zomaar. Als in jouw ogen de codering niet terecht is stap je naar de kredietverstrekker. Komen jullie er samen niet uit dan kun je bezwaar indienen bij de geschillencommissie van het BKR die een bindende uitspraak doet. Een andere, dure, mogelijkheid voor de verwijdering van je onterechte codering is naar de rechter stappen en dat kost ook veel tijd.

De kamer heeft vragen gesteld aan minister Dijsselbloem van Financiën over de huidige werkwijze van het BKR met betrekking tot coderingen en het verwijderen daarvan. Het BKR vindt dat zij het laatste woord heeft en niet de aangesloten organisatie. Het BKR gaat dan meer op de stoel van toezichthouder zitten in plaats van dat zij registreert.

Minister Dijsselbloem heeft in zijn antwoord laten weten dat zijn verwachting is dat rond eind van het jaar dit heikele punt door Stichting BKR wordt opgepakt en gewijzigd. Naast een wijziging in het beleid van onterechte coderingen wil Dijsselbloem dat een consument kosteloos zijn eigen gegevens kan opvragen bij het BKR in plaats van dat hij zoals nu € 4,95 moet betalen.

Waarom BKR registraties?

Het Bureau Krediet Registratie is in 1964 in het leven geroepen om op een centraal punt te registreren wie waar en hoeveel leent. Dankzij deze registraties kunnen kredietverstrekkers beoordelen of de nieuwe kredietaanvraag wel of niet gehonoreerd kan worden op basis van de huidige lopende leningen. Het BKR wil met de registraties bijdragen aan verantwoord leengedrag. Meer lenen dan verantwoord is betekent vragen om betalingsproblemen en dat wil het BKR voorkomen. Lenen zonder een BKR toetsing is dus via Krediet.nl ook niet mogelijk.

Positieve registraties en negatieve coderingen

Zodra je een lening afsluit wordt deze geregistreerd bij het BKR; je hebt dan automatisch een positieve registratie. Ontstaat bij een bepaalde instantie een betalingsachterstand dan wordt dit doorgegeven aan het BKR en verschijnt de A-codering achter je naam (de A van achterstand). Je kunt deze negatieve codering weer laten verdwijnen door je betalingsachterstand weg te werken. De codering blijft nog wel vijf jaar zichtbaar. Die is te herkennen aan de letter H van herstel.

In sommige gevallen wordt ten onrechte een negatieve codering toegekend. Dat ontstaat bijvoorbeeld door een fout in de administratie bij de kredietverstrekker.

Geld lenen met advies beperkt risico’s

Een lening afsluiten op basis van een goed, passend en persoonlijk advies beperkt de risico’s op betalingsachterstanden en daarmee negatieve coderingen bij het BKR. Als je een lening aangaat die aansluit op jouw persoonlijke en financiële situatie leen je verantwoord. Om betalingsproblemen in geval van vervelende onverwachte omstandigheden te voorkomen kun je je verzekeren zodat je aan de betalingsverplichting van je lening kunt blijven voldoen in geval van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman
Defam verplicht digitale identificatie
Defam verplicht digitale identificatie 5 februari 2024 | Danny Lindeman
Hoe los jij je persoonlijke lening af
Hoe los jij je persoonlijke lening af? Tip van Krediet.nl 2 februari 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1313 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Heel fijn contact, snel bereikbaar en duidelijke uitleg. Alles netjes en snel geregeld!

Jan Bogerd 9 dagen geleden
Trustpilot rating

Goede voorlichting, behulpzaam, klantvriendelijk

Klant 9 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen