Geld lenen kost geld

Leennormen worden aangescherpt. Wat betekent dat voor jou?

Leennormen verder aangescherpt

3 december 2020

Geld lenen moet verantwoord zijn. Jij moet niet in de financiële problemen komen omdat je maandlasten door de lening te hoog zijn. Daarom gebruiken kredietverstrekkers leennomen om jouw maximale leenbedrag te bepalen. Die normen worden nu aangescherpt. Wat verandert er en betekent dat voor jou?

Als je geld leent, ga je voor langere tijd betalingsverplichtingen aan. Dat is een financieel risico, want dat maandbedrag kun je niet aan iets anders besteden. Kredietverstrekkers mogen je daarom alleen een lening geven als je na het betalen van rente en aflossing voldoende overhoudt voor levensonderhoud en vaste lasten. Als je te veel leent, is er sprake van overkreditering. Overkreditering is verboden in Nederland. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet erop toe dat kredietverstrekkers bescherming bieden tegen overkreditering. 

Lenen op basis van leennormen

Kredietverstrekkers mogen zelf invulling geven aan de wettelijke plicht om overkreditering te voorkomen. Om vast te stellen hoeveel jij maximaal kunt lenen, gebruiken de meeste een vaste methode waarmee ze jouw inkomsten en lasten vaststellen. Dat zijn de zogenaamde leennormen. Krediet.nl werkt uitsluitend samen met geldverstrekkers die de leennormen gebruiken van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Nieuwe methodiek

Omdat de AFM enkele tekortkomingen ontdekte binnen de markt, scherpen de VFN en de NVB nu deze leennormen aan. De nieuwe methodiek brengt inkomsten en lasten nog preciezer in kaart, waardoor het risico van overkreditering verder wordt verkleind. Zo worden ook de daadwerkelijke kosten van kinderopvang en de auto meegenomen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen huurders en huiseigenaren. De aanpassingen zijn tot stand gekomen met hulp van het Nibud en in goed overleg met de AFM.

Regels gelden vanaf 1 januari 2021

De nieuwe methodiek zal worden verwerkt in de gedragscodes van VFN en NVB die per 1 april 2021 in werking treden. De aangesloten kredietverstrekkers passen die gedragscodes toe. Om het risico op overkreditering al eerder te verkleinen gebruiken ze van 1 januari 2021 tot 1 april 2021 een overgangsmaatregel. Op de uitkomst van de huidige methodiek komt dan een opslag waardoor de aanstaande nieuwe leennormen toch benaderd worden.

Hoeveel kun jij lenen?

Wat betekent de aanscherping nu voor jou? Dat hangt af van jouw financiële en persoonlijke situatie. Er is een kans dat je minder kunnen lenen dan voorheen, maar dat hoeft niet. Laat ons uitzoeken voor welk leenbedrag jij in aanmerking komt. Wij hebben verantwoord lenen hoog in het vaandel staan en checken altijd of je de maandlasten van je lening kunt dragen. Wil je advies en een berekening? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan.

Geschreven door:
  • René Koopman
  • Directeur
National Nederlanden verlaagt rente naar 9,9%
Nationale-Nederlanden verlaagt rente voor bedragen vanaf 10.000 euro 29 december 2020 | Danny Lindeman
Lender en spender
Laagste rente voor 5.000 en 10.000 bij Lender & Spender 28 december 2020 | Gerbert van de Bovenkamp
Kredietnl gaat samenwerken met freo
Freo verlaagt rente op persoonlijke leningen, ook voor lagere bedragen 1 december 2020 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

740 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 9.6 op Trustpilot

Trustpilot rating

Goed geregeld

Victor van Heijnsbergen 4 dagen geleden
Trustpilot rating

Ging prima en snel.

W heins-zegers 7 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen