Geld lenen kost geld

Nieuwe leennormen per 1 april 2021

Leennormen verder aangescherpt per 1 april

22 maart 2021

Als een kredietverstrekker jou geld leent, mag je niet in de financiële problemen komen vanwege te hoge maandlasten. Om te voorkomen dat je te veel leent, houden geldverstrekkers zich aan specifieke leennormen. Per 1 april worden die leennormen aangescherpt. Wat betekent dat voor jouw mogelijkheden? 

Jouw inkomen, je gezinssituatie en je vaste lasten bepalen grotendeels het bedrag dat je kunt lenen. Uitgangspunt is dat je genoeg over moet houden om van rond van te komen. De Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) heeft leennormen opgesteld waarmee banken het maximale leenbedrag kunnen bepalen. Maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontdekte toch wat tekortkomingen in die methodiek. Daarom werd besloten de leennormen aan te scherpen. De nieuwe regels gaan in op 1 april 2021.

Minder goede leenmogelijkheden

In de nieuwe leennormen worden bijvoorbeeld ook de daadwerkelijke kosten van kinderopvang en de auto meegenomen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen huurders en huiseigenaren. De nieuwe methodiek moet overkreditering beter voorkomen. Maar het leidt er ook toe dat veel consumenten met hetzelfde maandsalaris minder kunnen lenen dan in de oude situatie. Vooral alleenstaanden en degenen met een lager inkomen zien hun mogelijkheden afnemen. Mensen met een hoger inkomen en een koopwoning worden minder hard geraakt. Er is dus een kans dat ook jij met jouw financiële en persoonlijke situatie, minder kunt lenen dan je wilt, maar dat hoeft niet.

Pas op voor flitskredieten

Dat de leennormen zijn aangescherpt, heeft helaas ook een negatief effect. Want consumenten gaan op zoek naar alternatieve aanbieders en kunnen dan uitkomen bij een flitskrediet. Dit is een lening met een korte looptijd en een relatief laag leenbedrag. Er zijn nogal wat problemen geweest met flitskredieten die door buitenlandse kredietverstrekkers worden verstrekt. Een torenhoge rente en extra kosten, bijvoorbeeld voor een garantstelling, maken de lening extreem duur. Erger nog is dat er ook oplichters zijn die flitskredieten aanbieden. Je moet dan bijvoorbeeld eerst administratiekosten of een verzekeringspremie betalen. Vervolgens hoor je niets meer of krijg je een melding dat de aanvraag is afgewezen. De lening wordt niet verstrekt en je bent je geld kwijt.

Maximale kredietvergoeding

Buitenlandse aanbieders van flitskredieten vallen niet onder het toezicht van de AFM en hebben geen AFM-vergunning nodig. Zij hoeven niet aan onze strenge regels te voldoen, zoals checken of de lening past bij je budget. Wel moeten zij zich houden aan de maximale kredietvergoeding. Op dit moment is die maximale kredietvergoeding 10%. Het gaat dan niet alleen om de rente. Vrijwel alle kosten vallen daaronder, dus ook kosten voor het niet op tijd terugbetalen van de lening of voor een zogenaamde garantstelling. In totaal mogen die kosten per jaar dus niet hoger zijn dan 10% van het geleende bedrag. Kosten voor de aanvraag of administratiekosten zijn überhaupt niet toegestaan. Maar niet iedere buitenlandse aanbieder van flitskredieten houdt zich netjes aan de regels. 

Veilig en verantwoord lenen

Wil jij een lening afsluiten, kies dan voor zekerheid en veiligheid. Vraag Krediet.nl naar je mogelijkheden om geld te lenen, ook met de nieuwe leennormen. Verantwoord lenen staat bij ons voorop. Wij werken daarom uitsluitend samen met geldverstrekkers die de leennormen van de VFN gebruiken. Maar we willen jou ook graag helpen aan een goede financiering en zoeken daarom graag naar wat er wél mogelijk is. Vraag gerust een offerte aan.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper?
ECB verlaagt de rente. Wordt geld lenen weer goedkoper? 17 juni 2024 | Natasja Schipper
Waarom is mijn krediet afgewezen?
Waarom is mijn krediet afgewezen? 5 juni 2024 | Rene Pieper
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk
Elektrische auto leasen is vaak onaantrekkelijk 3 juni 2024 | Natasja Schipper

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1341 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Binnen de herroepingsperiode vond ik een beter aanbod. Er is professioneel en snel gehandeld om de ene lening te eindigen en over te stappen naar een andere. Ik heb bijna dagelijks of meerdere keren op een dag contact gehad en werd steeds vriendelijk en geduldig geholpen. Wij zijn heel blij!

Angelique Olree 6 dagen geleden
Trustpilot rating

Vriendelijke mensen aan de telefoon. Snelle offerte. Goede beantwoording van de vragen die we nog hadden. Het was allemaal heel betrouwbaar.

Elly Dumond 11 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen