22 maart 2021
Als een kredietverstrekker jou geld leent, mag je niet in de financiële problemen komen vanwege te hoge maandlasten. Om te voorkomen dat je te veel leent, houden geldverstrekkers zich aan specifieke leennormen. Per 1 april worden die leennormen aangescherpt. Wat betekent dat voor jouw mogelijkheden?
Jouw inkomen, je gezinssituatie en je vaste lasten bepalen grotendeels het bedrag dat je kunt lenen. Uitgangspunt is dat je genoeg over moet houden om van rond van te komen. De Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) heeft leennormen opgesteld waarmee banken het maximale leenbedrag kunnen bepalen. Maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontdekte toch wat tekortkomingen in die methodiek. Daarom werd besloten de leennormen aan te scherpen. De nieuwe regels gaan in op 1 april 2021.
Minder goede leenmogelijkheden
In de nieuwe leennormen worden bijvoorbeeld ook de daadwerkelijke kosten van kinderopvang en de auto meegenomen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen huurders en huiseigenaren. De nieuwe methodiek moet overkreditering beter voorkomen. Maar het leidt er ook toe dat veel consumenten met hetzelfde maandsalaris minder kunnen lenen dan in de oude situatie. Vooral alleenstaanden en degenen met een lager inkomen zien hun mogelijkheden afnemen. Mensen met een hoger inkomen en een koopwoning worden minder hard geraakt. Er is dus een kans dat ook jij met jouw financiële en persoonlijke situatie, minder kunt lenen dan je wilt, maar dat hoeft niet.
Pas op voor flitskredieten
Dat de leennormen zijn aangescherpt, heeft helaas ook een negatief effect. Want consumenten gaan op zoek naar alternatieve aanbieders en kunnen dan uitkomen bij een flitskrediet. Dit is een lening met een korte looptijd en een relatief laag leenbedrag. Er zijn nogal wat problemen geweest met flitskredieten die door buitenlandse kredietverstrekkers worden verstrekt. Een torenhoge rente en extra kosten, bijvoorbeeld voor een garantstelling, maken de lening extreem duur. Erger nog is dat er ook oplichters zijn die flitskredieten aanbieden. Je moet dan bijvoorbeeld eerst administratiekosten of een verzekeringspremie betalen. Vervolgens hoor je niets meer of krijg je een melding dat de aanvraag is afgewezen. De lening wordt niet verstrekt en je bent je geld kwijt.
Maximale kredietvergoeding
Buitenlandse aanbieders van flitskredieten vallen niet onder het toezicht van de AFM en hebben geen AFM-vergunning nodig. Zij hoeven niet aan onze strenge regels te voldoen, zoals checken of de lening past bij je budget. Wel moeten zij zich houden aan de maximale kredietvergoeding. Op dit moment is die maximale kredietvergoeding 10%. Het gaat dan niet alleen om de rente. Vrijwel alle kosten vallen daaronder, dus ook kosten voor het niet op tijd terugbetalen van de lening of voor een zogenaamde garantstelling. In totaal mogen die kosten per jaar dus niet hoger zijn dan 10% van het geleende bedrag. Kosten voor de aanvraag of administratiekosten zijn überhaupt niet toegestaan. Maar niet iedere buitenlandse aanbieder van flitskredieten houdt zich netjes aan de regels.
Veilig en verantwoord lenen
Wil jij een lening afsluiten, kies dan voor zekerheid en veiligheid. Vraag Krediet.nl naar je mogelijkheden om geld te lenen, ook met de nieuwe leennormen. Verantwoord lenen staat bij ons voorop. Wij werken daarom uitsluitend samen met geldverstrekkers die de leennormen van de VFN gebruiken. Maar we willen jou ook graag helpen aan een goede financiering en zoeken daarom graag naar wat er wél mogelijk is. Vraag gerust een offerte aan.
Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?
1380 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot
Top service, vriendelijke man, snel geregeld!
Snelle afhandeling, en de dame (Natasja Schipper) waar ik contact mee heb gehad echt super vriendelijk