Geld lenen kost geld

Niet meer gespreid betalen met je creditcard

Niet meer gespreid betalen met je creditcard

19 april 2021

Bij ICS Cards - het bedrijf achter Visa en MasterCard – kun je geen creditcard meer aanvragen met de mogelijkheid om gespreid te betalen. ICS biedt sinds 1 april alleen nog maar een creditcard aan die het openstaande bedrag in één keer in rekening brengt. Maar wat heb je eigenlijk aan een creditcard en is dat altijd de juiste manier om uitgaven te financieren?

Als je een uitgave betaalt met je creditcard, moet je die in beginsel binnen 21 dagen na het eind van de maand in één keer afrekenen. Maar ICS bood je daarnaast nog een andere optie. In plaats van in een keer alles af te rekenen, mocht je gebruikmaken van de faciliteit Gespreid Betalen. Het openstaande bedrag wordt dan in termijnen geïncasseerd. 

Duur en risicovol

Zo’n gespreide betaling lijkt een uitkomst voor als het even niet uitkomt met de betaling. Maar er zit een flink nadeel aan. Want over de nog niet betaalde schuld wordt wel rente in rekening gebracht. Doorgaans is dat de maximale rente die gerekend mag worden over een lening. Die maximale rente staat op dit moment op 10%. Door de betaling uit te stellen worden je uitgaven dus ongemerkt een stuk duurder. 

Gespreid betalen kan niet meer

Per 1 april is ICS gestopt met de faciliteit Gespreid Betalen. Vraag je daar nu een creditcard aan, dan kun je dus niet meer in termijnen betalen. Maakte je al gebruik van de Gespreid Betalen Faciliteit, dan verandert er niets. Maar de bestedingslimiet voor gespreid betalen mag je bij ICS niet meer verhogen. De limiet verlagen kan wel, maar dan kun je die beslissing later niet meer terugdraaien. Omdat de andere grote creditcardmaatschappij - American Express - de mogelijkheid van gespreid betalen al niet meer bood, is deze optie zo goed als verdwenen voor iedereen die nu een creditcard aanschaft.

Risicovolle kredieten

Het afschaffen van de mogelijkheid om gespreid te betalen met de creditcard, past in een lange reeks van maatregelen om kredietmogelijkheden te beperken. Omdat de focus de afgelopen jaren meer is komen te liggen op verantwoord lenen, groeide het besef dat sommige vormen van kredietverlening risicovol zijn. Zo kan een creditcard met gespreide betaling ertoe leiden dat je veel langer een schuld houdt dan je bedoeling was. Hetzelfde zie je bij een Doorlopend Krediet waar je afgeloste bedragen steeds opnieuw kunt opnemen. Doorlopende Kredieten worden daarom steeds minder vaak aangeboden.

Verantwoord lenen met een Persoonlijke Lening

De creditcard kan voor sommige uitgaven een uitkomst zijn en is soms zelfs de enige manier om snel iets te betalen. Maar dat maakt hem niet geschikt voor alle bestedingen. Wil je met een krediet verantwoord en voordelig een uitgave financieren? Dan doe je er beter aan om te kiezen voor een Persoonlijke Lening. De rente is daar doorgaans een stuk lager dan die van je creditcard, waardoor je goedkoper uit bent. Ook heb je zekerheid over je kosten want je betaalt een vast maandbedrag. En je zit niet langer aan je lening vast dan nodig, want de looptijd staat vast. Sterker nog: als je de kans hebt om extra af te lossen, mag dat altijd boetevrij. Dan ben je sneller van de lening af.

Offerte aanvragen bij Krediet.nl

Heb je een uitgave op het oog waar je nu het geld niet voor hebt? Vraag ons dan hoe je die verantwoord en voordelig kunt financieren. Vraag een offerte aan en wacht ons voorstel en ons advies af. Wij zoeken de lening bij een betrouwbare kredietverstrekker met de laagste rente en goede voorwaarden. Natuurlijk zorgen we ervoor dat de lening bij jou past en zijn we helder over de kosten. Nieuwsgierig geworden? Ons advies is kosteloos en verplicht je tot niets.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1327 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Alles prima geregeld voor mij

Klant dominicus 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Het grote pluspunt tov van direct bij een geldverstrekker was dat je gewoon kon bellen en dat je dan iemand zonder wachttijd aan de lijn kreeg en je dus snel kon schakelen. De wachttijd bij de kredietverstrekker voor de definitieve goedkeuring zal je helaas gewoon in acht moeten nemen, maar dat staat natuurlijk los van de service van Krediet.nl

Tevreden klant 3 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,6% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen