Geld lenen kost geld

Gezinnen in België hebben steeds meer schulden

13 november 2015

De schulden van gezinnen in België nemen toe. Gedurende het tweede kwartaal van 2015 hadden de Belgen evenveel aan leningen lopen als hun jaarinkomen na aftrek van belastingen hoog was.

Ter vergelijking: tien jaar eerder waren Belgische gezinnen nog een bedrag ter hoogte van 71 procent van hun inkomen aan het lenen. Met dat bericht komt de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

Hypothecaire leningen

Van alle openstaande schulden wordt 81 procent gevormd door hypothecaire leningen. Dat Belgische gezinnen zo veel lenen, valt op in vergelijking met ander Eurolanden. Daar zijn de schulden de afgelopen jaren juist aan het dalen.

Meer lenen door lagere rente

De Tijd noemt hiervoor twee redenen. Geld lenen is natuurlijk goedkoper geworden door de historisch lage rente. Mensen kunnen het zich veroorloven meer te lenen. Daarnaast zijn de huizenprijzen in België blijven stijgen, terwijl ze in andere Europese landen juist daalden. Dit heeft invloed op de hoogte van de hypothecaire leningen die gezinnen afsluiten voor het kopen van een huis.

Problemen aflossen leningen

De schulden vormen echter geen direct gevaar voor de gezondheid van de banken of de economie. Het aantal wanbetalingen ligt met 1,7 procent dan ook relatief laag voor de hoogte van de totale schulden. Toch heeft een toenemend aantal gezinnen te maken met betalingsachterstanden. Inmiddels hebben ruim 356.000 gezinnen problemen met het aflossen van een of meerdere leningen.

logo-BKR

Gratis inzage BKR – registratie in 2019

15 mei 2019
abundance-bank-bank-notes-259249

Nederlandse consument heeft 30 miljard aan leningen openstaan

15 februari 2019
doorlopend krediet

Let op met leningen vergelijken

4 februari 2019

Profiteer nu nog van de laagste rente ooit.
Vanaf 3,9% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen